V-am anunțat acum puțin timp că cel mai important târg de carte cu discount, Kilipirim, are loc între 25-29 martie, la București, Galeria Dalles. Ca de obicei, Kilipirim vine și cu o serie de evenimente faine (pe care le puteți consulta aici), care asezonează cele peste 10.000 de titluri pe care le găsiți la ediția din această primăvară.

Eu n-am reușit să ajung chiar de miercuri, dar joi seară, aproape de încheierea programului – ceea ce a însemnat că am avut spațiu să mă desfășor, întrucât erau puțini vizitatori -, am dat o tură prin târg, am răsfoit cărți, am cumpărat volume pe care mi le doream de mult timp dar, dintr-un motiv sau altul, nu le-am achiziționat până acum, am căutat cele mai bune oferte de cărți pe care să vi le recomand. Așa că, în cazul în care nu aveți prea mult timp, dar vreți să treceți pe la Kilipirim (de fapt, trebuie să treceți :), eliberați-vă o oră-două din weekend), am făcut, mai jos, o selecție de 10 cărți-chilipiruri de luat acasă. Musai.

Kilipirim 1

Ce înseamnă cărți-chilipiruri? Înseamnă cărți interesante, cărți de respiro sau cărți extraordinar de bune la prețuri între 5 și 10 lei, adică o adevărată afacere :). Să n-o mai lungesc și să vi le prezint, pe scurt.

Travesti, de Mircea Cărtărescu

– pentru că este un mic roman superb despre adolescență, cu timiditatea, sexualitatea, singurătatea și literatura sa, un exercițiu de sinceritate care te năucește, cu o scriitură excelentă marca Mircea Cărtărescu. Nu spun mai mult, numele autorului e suficient, până la urmă, pentru a recupera această lectură.

[Standul Humanitas; să nu ratați nici Aer cu diamante, faimoasa antologie a opzeciștilor, la numai 10 lei sau Mendebilul lui Cărtărescu, la același preț, cărțile lui Andrei Codrescu ș.a.m.d.]

Cititorul din peșteră, de Rui Zink

– nu mi-a venit să cred că minunata cărticică a lui Rui Zink e la 5 lei, așa că trebuia să o includ aici. Un puști neglijat de părinții săi, mai preocupați de slujbele și divorțul lor, o ia pe o cale greșită. Până într-o zi, când se îmbarcă pe o corabie în căutarea lui Anibalector. Vă va încânta, micuțul roman vorbește despre cărți și lectură într-un mod inedit și este, cu siguranță, un cadou numai bun pentru cineva pentru care cititul nu e o pasiune.

[Tot la standul Editurii Humanitas, unde îl găsiți și pe Makine, de exemplu, la prețul de 10 lei.]

Kilipirim 6

Rege, damă, valet, de Vladimir Nabokov

Nabokov la 10 lei?! Uimire e prea puțin spus. Din titlu vă dați seama că e acolo un triunghi amoros – Dreyer, Martha și Franz, cu rolurile de soț, soție, respectiv nepot -, personaje împinse într-un joc pe care numai scriitorul de origine rusă putea să-l construiască (și încă la începutul carierei sale), o tragi-comedie, o parodie, o răzbunare împotriva lui Freud absolut delicioasă. Partea bună e că se dezvăluie noi și noi sensuri la recitire :).

[De pus mâna pe ea de la standul Editurii Polirom, acolo unde mai multe mese sunt pline cu cărți excelente la 10 lei – amintesc, în fugă, și Firmin al lui Savage, Audiția lui Ryu Murakami, Indignarea lui Philip RothCâinii negri lui Ian McEwanFima lui Amos OzUn om pe întuneric, de Paul AusterDe ce fierbe copilul în mămăligă, de Aglaja Veteranyi, Cărți scrise în doi, Borges, Sunt o babă comunistă!, Dan Lungu etc., etc.]

Clopotul de sticlă, de Sylvia Plath

– singurul roman al celebrei Sylvia Plath, cu o doză imensă de autobiografie, semnat sub pseudonim (Victoria Lucas, în ’63), o dureroasă confesiune despre depresie, deziluzii, viață fără înflorituri. Citiți cronica cărții și vă veți convinge că e trebuie să o cumpărați.

[Standul Polirom, 10 lei]

Kilipirim 3

Carrie, de Stephen King

– pentru că Stephen King n-are egal în literatura horrorscience-fictionfantasy, de suspans, e un maestru desăvârșit, iar Carrie este debutul său, cartea care l-a și adus în atenția publicului, de neratat pentru fanii scriitorului american. Măcar pentru că a fost volumul său cel mai cenzurat în școlile din America și tot merită s-o luați acasă.

[Standul Editurii Nemira, de unde trebuie neapărat să plecați și cu un Raymond Chandler la 50% reducere sau cu un Barnes frumos. Ah, și să căutați neapărat comori în coșul lor cu volume la 3, 5, 10, 15, 20 lei.]

Teatru, de Václav Havel

Václav Havel, ultimul președinte al Cehoslovaciei și primul al Republicii Cehe, un președinte atipic, scriitor, dramaturg, umanist, preocupat de oameni și de drepturile lor. Piesele dominate de absurd din volumul acesta merg pe linia lui Cehov, Beckett, Ionesco. Una dintre ele a fost chiar ecranizată de autor, cu puțin timp înainte să moară, în 2011 – aceasta se numește Leaving și este, de altfel, singurul film pe care l-a regizat.

[De achiziționat de la standul Editurii Curtea Veche, împreună cu alte bijuterii.]

Blues pentru o pisică neagră, de Boris Vian

–  Motanul englez, guraliv, băutor rafinat, ce are nevoie de salvatori, se potrivește ca o mănușă pe vremea aceasta ploioasă, alături de celelalte zece nuvele suprarealiste, livrești, jucăușe, cu situații absurde, personaje răsturnate cu susul în jos în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Un Boris Vian pentru toată lumea, vă rog!

[Standul Editurii Univers, la numai 7 lei. Apropo, aici veți găsi cărți fenomenale la 5, 7 și 10 lei. Hai să amintesc câteva: Turnul, de William GoldingIubire, de Hanne Ørstavik, Misterul cărților de joc, de Jostein GaarderTexte inedite, de James JoyceRegele, de Donald BarthelmeMâine în bătălie să te gândești la mine sau Bărbatul sentimental, de Javier MariasSimfonie în alb, de Adriana Lisboa ș.a.m.d.]

Kilipirim 2

Regele arinilor, de Michel Tournier

– după Vineri sau limburile Pacificului (debutul lui Tournier, care mi-a plăcut mult, mult), Regele arinilor este al doilea roman al scriitorului francez, cel cu care a și luat Premiul Goncourt în 1970. O carte complexă, care se joacă în două planuri – real și mitologic – și-l urmărește, de la început la sfârșit, pe cel care trebuie să devină un Căpcăun, tânărul Abel Tiffauges, un francez cu origini rrome. Foarte, foarte interesantă și plină de sens și filozofie cartea, grăitoare pentru perioada nazistă, de exemplu. A fost și ecranizată, de Volker Schlöndorff, în 1996.

[Standul Editurii Rao, 7 lei – pentru același preț puteți lua și volume de Virginia Woolf, Juan Rulfo, Romain Gary, Franz Kafka, Ernesto Sabato ș.a.]

Hoțul de umbre, de Marc Levy

(sau orice altceva – Prima ziȘi dacă e adevăratCopiii libertății etc.) – dacă vreți chef de ceva ușurel, optimist, o poveste de dragoste altfel, ceva lecții de viață, un strop de dramă, un volum care te ține prins într-o duminică după-amiază, atunci Hoțul de umbre e cartea voastră (sau Marc Levy, în general, căci are aproape același tipar de fiecare dată).

Kilipirim 5

Hoții de frumusețe, de Pascal Bruckner

– un scriitor ceva mai rafinat decât Levy, mult mai apreciat la noi, în Hoții de frumusețe Bruckner are o poveste puternică de spus: un cuplu și servitorul lor pedepsesc frumusețea, un plagiator fără personalitate, slab din toate punctele de vedere, se avântă într-o relație cu o femeie excentrică și frumoasă, aventura tuturor personajelor este ascultată de o psihiatră. Cu filozofie, pseudo-detectivism și sute de nuanțe.

[Cele două volume de mai sus pot fi găsite la standul Editurii Trei, alături de alte cărți la prețuri de 10 lei.]

Dacă ați lua cele 10 cărți-chilipiruri recomandate de mine, am făcut un calcul și ați scoate din buzunar 89 lei. Eu zic că e o sumă mai mult decât decentă.

Disclaimer: Sigur că acestea nu sunt toate. V-am prezentat o mică, mică parte din ceea ce găsiți la Kilipirim, cele care mi-au atras mie atenția (de altfel, vedeți că fotografiile din material nu ilustrează întocmai textele, vă mai dau informații și despre altele). Abia aștept să vă întoarceți aici și să-mi spuneți ce cărți v-ați luat voi de la Kilipirim :).

Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *