De puțină inspirație avem nevoie mai mereu, chiar și atunci când credem că nu. Aceasta este și miza unei liste cu 10 cărți de fotografie realizată de doi  jurnaliști de la “The Telegraph”, care, cred ei, ne-ar putea inspira în anul ce vine. Priviți câteva exemple!

“The Canaries”, de Thilde Jensen

Cu vreo 10 ani în urmă, fotografa de origine daneză Thilde Jensen părăsea Ney York-ul din cauza unei boli determinate de mediu – Environmental Illness, care se manifestă prin tulburări cauzate de substanțe chimice -. Trăind prin păduri și deșerturi, Jensen a documentat această experiență într-o serie de fotografii ce alcătuiesc acum “The Canaries”, o carte-jurnal ce descrie o altfel de realitate, de la marginea civilizației moderne, în care oameni, afectați ca și ea de mediul înconjurător, au învățat să supraviețuiască folosind mașini vechi, telefoane fixe, folii de luminiu etc.

Jensen1

Jensen3

“Growing Up in the New Age”, de Marjolaine Ryley

Având la bază o documentare solidă – material de arhivă, fotografii, filme etc – fotografa britanică Marjolaine Ryley interpretează aici utopiile sociale ale anilor ’60 și ’70. Artista explorează o lume alternativă oferind ca exemple educația din șolile gratuite sau viața din comunități neconvenționale de peste tot din lume (ex: comunele din sudul Frantei). Scopul? Să căutăm răspunsuri la întrebarea: ce putem învăța din aceste exemple?

Marjolaine1

Marjolaine2

“One Circle”, de Fred Hϋning

Această cartea este de fapt prezentarea pe larg a unei trilogii publicate anterior de Fred Hϋning în ediții mici. Este vorba despre “Einer” (“One”), care se referă la moarte, durere, conflicte ce apar după pierderea cuiva drag; “Zwei” (“Two”), despre un cuplu în care cei doi ajung să se cunoască mai bine redescoperind iubirea și sexul; “Drei” (“Three”), despre o copilărie idilică a unui copil care descoperă minunile vieții făcându-i în același timp fericiți pe cei din jur.

Huning1

“Speaking of Scars”, de Teresa Eng

Traumă și memorie: aceste două cuvinte definesc, în mare, fotografiile acestei cărți; fotografii realizate pe parcursul a trei ani în care artista a încercat să surprindă o realitate despre care nu se prea poate vorbi: întămplări traumatizante și urmările lor, detailii înfricoșătoare ale unor vieți aparent banale.

Eng1

Eng2

“Easter and Oak Trees”, de Bertien van Manen

Este o carte despre confortul intim, despre familie și bucuria de a trăi experiențe comune, despre vacanțe și jocuri de copii. Fiul artistei germane Bertien van Manen este de altfel subiectul principal al acestor impresionante fotografii alb-negru.

Easter1

Easter2

“Family Tree”, de Glen Erler

Pe aceași idee merge și volumul de fotografii al americanului Glen Erler, care reflectă asupra diferitelor moduri în care membrii familiei crează legături între ei. În majoritate întunecate și sumbre, imaginile captează momente petrecute în casa artistului și în împrejurimi, dar și fragmente dureroase din propria viață precum înmormântarea tatălui. Fotografiile lui Erler spun povești minunate despre clipe de neuitat dar și despre experinețe răvășitoare care împuțineză sufletul.

Tree1

Tree2

“Dianna – Every Day Is Dressed Up”, de Sander Marsman

Dianna este un transexual din Londra care a ales în cele din urmă să trăiască ca femeie. Fotografiile lui Sander Marsman surprind forța dar și vulnerabilitatea cu care se confruntă Dianna în decursul acestei transformări, emoțiile și fanteziile ei.

Marsman1

Marsman2

“Still Here”, de Lydia Goldblatt

Oferind ca exemplu universul ei intim, populat de oameni dragi precum părinții, artista atinge subiecte legate de dragoste, moarte, timp, pierdere. Imaginile metaforice focusate, nu de puține ori pe detaii gen un ceas abandonat pe un raft sau o pleoapă închisă, sunt o emoționantă mărturie a efemerității vieții.

Lydia1

Lydia2

“Le Crowbar”, de Tom Hunter

Festivaluri folk din Franța, adunări hippie în Austria, petreceri pe plajă în Spania – sunt fragmente dintr-o călătorie pe care fotograful a parcurs-o, la jumătatea anilor ’90, împreună cu prietenii lui într-un autobuz cu etaj. “Le Crowbar” este așadar un jurnal de călătorie care oferă imagini nu doar cu niște tineri prinși în febra distracției, ci și cu diferite moduri de viață, culturi, principii.

Hunter1

Hunter2

“May the Road Rise to Meet You”, de Sara Macel

Cartea este o narațiune vizuală a vieții profesionale a tatălui artistei, care în ultimii 40 de ani a călătorit de-a lungul și de-a latul Americii ca agent de vânzări. Sara Macel a fotogrfaiat locuri prin care tatăl ei a trecut și în care a trăit departe de experiențele familiei.

Macel1

Macel2

Surse foto: nyartbookfair.comfractionmagazine.compopuppride.tumblr.com, slate.comculture24.org.uk, telegraph.co.ukgetaddictedto.comtomhunter.orgphotoeye.comwww.bertienvanmanen.nlcentrepointcollective.blogspot.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *