Nu știu ce planuri aveți voi, dar cele patru zile de 1 mai (hai că aveți liber vineri, nu? Sper!) sunt numai bune de recuperat lecturi restante și de descoperit titluri noi. Am făcut o listă scurtă cu câteva cărți noi de citit, numai bune de luat cu voi în bagajul de mini-vacanță, fie că plecați în Vamă (o să fie aglomerat, serios, mai bine în Deltă undeva), la munte, cu cortul pe coclauri sau la țară la bunici. 

jonathan coe
Expo 58 de Jonathan Coe

Tocmai am terminat cartea lui Coe și m-a amuzat foarte tare. E o lectură ușoară, cu intrigă și poveste, o carte ca un film care ți se desfășoară în fața ochilor în settingul expoziției din 1958 de la Bruxelles când toate statele se întreceau care mai de care să-și arate mușchii în materie de noi descoperiri tehnologice și cultură națională. Spionaj, dragoste, critică socială, umor englezesc, totul într-o carte alertă numai bună de citit în Vamă. 🙂

Comandă cartea de aici

 

kurt vonnegutTabachera din Bagombo de Kurt Vonnegut

Cum vă spunea și Alina aici, în cronică, povestirile lui Vonnegut din Tabachera sunt plasate în America imediat de după cel de-al doilea război mondial și sunt scrise cu același umor cu care Vonnegut ne-a obișnuit. Scrie despre indivizi fragilizați, despre societatea confuză de după război, despre situațiile mici din viața de zi cu zi, totul cu înțelegere și cu un joc al suprafețelor care de fapt dezvăluie mai mult.

Comandă cartea de aici

 

phillip rothPastorala Americană de Phillip Roth

Sunt fană Roth. Poate nu e el scriitorul cu cel mai sofisticat stil din lume, dar cinismul lui e imposibil să mă lase rece iar scriitura lui e una puternică. Pastorala Americană a fost inclusă pe lista celor mai bune 100 de cărți din secolul 20, a câștigat Pulitzer-ul și vorbește de fapt despre schimbările și revoltele din America anilor 60-70.

Comandă cartea de aici

 

socreSoacre și nurori de Aurora Liiceanu

Aici recunosc, m-am luat după titlu. Veșnicul subiect, veșnicul conflict, veșnica soacră enervantă și veșnica nora insuficient de bună pentru băiatul mamii. Parcă e numai bună de citit în mini-vacanță, când scapi de gura soacrei și te faci că n-auzi telefonul, nu? 🙂

Comandă cartea de aici

 

nick hornbyAdio dar mai stau puțin de Nick Hornby

Poate ați văzut filmul recent lansat – A long way down. Poate mai bine nu l-ați văzut. E o prostioară plină de clișee, de cadre și de situații demne de-o cauză mai bună și de-o adaptare mai puțin hollywoodiană. Cartea lui Horby e mișto (ca mai toate cărțile lui), alertă, nu te plictisește, pe multe planuri, aparent o lectură deloc complicată dar, dacă stai să-i diseci toate straturile și modurile în care vorbește despre sinucidere și viață, îți cam dă de gândit.

Comandă cartea de aici

 

zelda fitzgeraldAcordă-mi acest vals de Zelda Fitzgerald

Zelda, soția lui Scott Fitzgerald, a scris cartea asta pornind de la mult material autobiografic (cronică), o carte orientată către căutările de sine ale unei femei și nu către, așa cum poate ne-am aștepta, viața boemă pe care știm că Scott și Zelda o duceau. E o carte de citit, de discutat, de recuperat.

Comandă cartea de aici

 

mihai raduSebastian, ceilalți și-un câine de Mihai Radu

La recomandările entuziaste ale câtorva prieteni, abia ce m-am apucat de ea. Știam stilul acid al lui Mihai Radu din Cațavencii și, prin publicarea articolelor, din Femeile vin de pe Venus, bărbații de la băut, scrisă cu Simona Tache. dar cartea asta e altfel. E viața văzută prin ochii unui alcoolic, e foarte cinematografică, cu un umor destul de negru.

Comandă cartea de aici

Ce alte cărți noi de citit pe plajă, pe păturică saui pe terasă de 1 mai mai știți și ne puteți recomanda?

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


Un comentariu
  1. mariah

    Va recomand “Saptamana merelor coapte” de SU ANISA.
    Tot proza scurta, dar cu un continut al carui suflu profund este unic.Intamplari cu intrebari existentiale la care nu se va sti niciodata raspunsul, dar chiar numai intrebarea provoaca importantul sens al cautarii.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *