Știm, e trist. Despărțirile sunt neplăcute chiar și atunci când tu ești ăla care dă papucii. Dar când ți se dau! Visai la iubirea perfectă, ca-n cărți și filme, și realitatea ți-a dat o palmă. Cea mai proastă idee în astfel de momente e să citești romane de dragoste. Siropeli. O să bocești în pernă că la tine de ce n-a fost așa, de ce iubirea voastră s-a destrămat. De-aia. Mai bine o listă sinceră de cărți care vorbesc despre relații pe bune, cu toate problemele și dilemele lor uneori nespuse. Cine știe, poate lectura vreuneia dintre ele îți poate lămuri ce s-a întâmplat de fapt, dacă nu te prinsesei.

High Fidelity de Nick Hornby– radiografia unei despărțiri scrisă la persoana 1, cu toate nuanțele posibile. Uneori cinică, alteori cu umor, alteori tristă, cartea este de fapt povestea unui bărbat care nu vrea să se maturizeze. Discursul lui îmbracă toate nuanțele posibile, scoate la suprafață toate nesiguranțele, gândurile ascunse, micile mârlănii și problemele cu care el se confruntă. Citind-o, ai senzația că ai intrat adânc în mintea personajului, cu bune și rele, unde vezi problemele unei relații întoarse pe toate părțile. Mi-a plăcut mult.

Intimacy de Hanif Kureishi – din nou un text dur și direct, de data asta despre fuga dintr-o relație. Vorbește despre aparențe, despre gaura dintre cum funcționăm într-o relație și ce simțim cu adevărat, despre convenții și despre impulsurile uneori incorecte și egoiste care te fac să vrei să scapi. Cronică aici.

Revolutionary Road de Richard Yates– e povestea a doi oameni de 30 de ani care-și bagă visele sub covor, pentru care realitatea se dovedește a nu avea legătură cu idealurile lor și e povestea unei erodări. Nu vrei să crezi că relația ta va ajunge acolo. Cronică aici

Nimeni nu se salvează singur de Margaret Mazzantini – despre cum dispare iubirea și cum se instalează ura, despre transformările dintre și cu doi oameni care ajung să își facă rău unul altuia și să se uite unul la altul cu scârbă. Cronică aici.

Sentimentul unui sfârșit de Julian Barnes – dar dacă amintirile tale nu sunt exacte? Dacă sunt fabricate în funcție de ce ai vrut să crezi? Barnes vorbește despre subiectivitatea memoriei și te face să îți pui la îndoială adevărurile, mai ales când vine vorba de sentimente. Cronică aici.

Luni de fiere de Pascal Bruckner – aici cuplul devine extrem, se îndepărtează de povestea romantică și ajunge în violență, în dominarea celuilalt, în jocuri sexuale extreme pentru a ieși din convenția cuplului clasic.

Pe plaja Chesil de Ian McEwan – noaptea ratată a nunții unui cuplu de tineri englezi, povestită cu lentoare și cu detalii simple și semnificative, vorbește de fapt despre natura relațiilor dintre cei doi, despre emoțiile, blocajele, așteptările și frustrările fiecăruia dintre ei. Citind, îți dai seama cât de multe ascunde un simplu gest.

Doamna Bovary de Gustave Flaubert – nu putea lipsi Madame Bovary, clasica referință atunci când vorbim de adulter, mai ales pentru cei care se întreabă “de ce m-a înșelat?”. Poate de plictiseală, poate pentru a scăpa de monotonie, poate ești plictisitor.

Dragostea durează trei ani de Frederic Beigbeder – nu o fi Beigbeder cel mai sofisticat dintre scriitori, dar cam reușește să ne bage în cap că dragostea are o durată limitată și să ne țină în priză pe tot parcursul romanului care ne arată, fără prea multe sentimentalisme, cum funcționează infidelitatea, atracția și plictiseala.

Fugi, Rabbit de John Updike – celebrul Rabbit, prezent într-o întreagă serie de John Updike, este aici complet nefericit, la 26 de ani, cu viața liniștită de familie pe care o are. Așa că, previzibil, fuge. Din nou o radiografie a fugii, cu dus și întors și cu toate nesiguranțele pe care le implică.

bookaholic sustinut de carturesti stripe-01

Cărțile de mai sus se pot lua din librăria online Cărturești (click pe fiecare titlu). Dacă introduceți codul Bookaholic la orice comandă, veți beneficia de 15% reducere.

7 comentarii
  1. Felicia Luca

    marlaniile, scarba?! Nu. Sunt carti despre viata si despre cum ajung oamenii sa inteleaga rostul si felul iubirii. Si despre cum apreciaza iubirea, odata ce ajung sa o inteleaga. Trecuta prin suferinta, iubirea este curatata de luciul artificial, comercial, (creat de imaginatie si asteptari incorecte, nefiresti) si este privita autentic, cu duiosie. Este inteleasa. Sarbatorita. Chiar si dupa despartire. Chiar si dupa ce rolul unui om in viata celuilalt s-a incheiat. Daca nu cumva continua, mai veritabil. Cum de v-au scapat concluziile, intelegerea la care oamenii au ajuns prin suferinta si zbatere? Marlanie, scarba? Nu. Este teama, revolta, angoasa fata de ceea ce inca nu inteleg, fata de ceea ar vrea sa controleze si nu pot controla, fata ceea ce nu sunt pregatiti sa accepte. Esta viata. Nu marlanie, nu scarba, nu erodare. viata. Se traieste.Se intelege. Se iubeste.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *