Sa fii hipster e treaba grea, destin complicat, imagine de pastrat. Nu esti hipster doar cu sosete colorate, esarfa si tricou in dungi. Nuuuuu.

Hipsterul adevarat are in el si un mic intelectual, care are mereu la indemana citatul potrivit sau exemplul de viata al unui personaj cool. Sau pentru care o carte face parte din accesoriile personale, cu care e bine sa fii vazut in public.

1. Burroughs cu Pranzul dezgolit sau Junky pentru inceput – nu esti hipster daca nu il divinizezi pe Burroughs. Un spirit atat de liber, niste provideri de droguri mai buni decat ai tai! Da chiar…

2. Doors of Perception de Huxley, ca tot veni vorba de cunoasterea spirituala prin substante. Cu cartea asta se doarme sub pernă deși, evident, e mult mai mult decât un manual despre efectele drogurilor. Ba chiar deloc.

3. Spaime si scarbe in Las Vegas de Hunter S. Thompson – exista un Dr Gonzo in fiecare hipster. Si e cu droguri. Si cu o realitate cel putin discutabila.

4. De veghe in lanul de secara de Salinger – e o carte cult. Bineinteles ca nu doar a hipsterilor (ca si celelalte), dar s-au nimerit si ei cu succes printre fani. Tinerete versus maturitate, un personaj cu care vrei sa te identifici – toata lumea il iubeste pe Holden. Mai ales hipsterii.

5. No logo de Naomi Klein – preferata hipsterilor corporatisti sau creativi. La naiba cu corporatiile si capitalismul asta de rahat, cu manipularea si advertisingu lor, zice hipsterul trantind usor usa dupa un meeting obositor cu clientul (intotdeauna prost si incuiat). Acum, ca a aparut si Doctrina socului, avem un motiv in plus sa uram corporatiile si guvernele cu interse ascunse (nu ca n-ar fi asa, dar hai sa n-o punem pe tricouri).

6. Complexul lui Portnoy de Philip Roth – sex, masturbare, psihanaliza, adolescenti, un pic de absurd – un mix perfect pentru hipsterii puberi sau nu.

7. Che Guevara something – Jurnalul pe motocicleta, cel bolivian dar mai ales, mai ales cel revolutionar, plus cuvintele pentru revolutionari, stau la baza oricarei atitudini de stanga si a oricarui tricou in trenduri. Inutile alte explicatii.

8. Pe drum – Kerouac – De fapt, am putea spune generatia beat. The coolness factor e la maxim in cazul beatnicilor si hipsterul nostru se identifica fericit cu spiritul lor liber si rebel. Asta din confortul garsonierei lui decorate cu obiecte handmade.

9. Design your self de Karim Rashid – daca dl. Rashid se limita la a desena scaune, cani, mobilier, lucrurile stateau minunat. Talent are cat cuprinde. Cartea lui insa… o biblie hipstereasca si plina de platitudini de la cum sa-ti calci sosetele pana la ce sa mananci. Plicitiseala maxima.

10. Beigbeder cu… cum se mai numeste acum? Asa, 29,9 ron. Publicitate, vid existentialist-postmodern, scarba, eu imi bag picioarele in tot, iarasi clientii sunt prosti. Beigbeder nu oboseste niciodata. Isi scrie cartile ca si cand ar rezolva briefuri de publicitate. Asa e si cu Dragostea dureaza 3 ani, Iarta-ma, ajuta-ma sau Shitter’s Club. Cartile suna a imense copy-uri scrise pentru a fi vandute hipsterilor.

Si ar mai fi. Probabil va urma.  🙂

Disclaimer: sa fim bine intelesi. Nu e vorba ca nu ne plac hipsterii, dar cu greu te poti abtine sa nu faci un pic de misto. Si mai ales nu inseamna ca nu ne plac cartile si autorii mentionati! Ba chiar foarte, foarte mult (cu una-doua exceptii). Doar ca in mana hipsterilor cartile par un pic altfel. Cool 🙂

Citeste si 10 carti romanesti pentru o biblioteca de hipster.

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


17 comentarii
  1. Sandel Camataru

    autoarea sa se intoarca in barlogul de unde a iesit. e absurd sa apara numele alea intr-o lista ca asta.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *