De ce ai vrea sa fie scriitorii staruri? m-ar putea intreba puristii, care cred ca locul literaturii e undeva in deja celebrul, uzatul si hiper folositul turn de fildes. Pai uite de-aia. Nu cred ca literatura e mai prejos decat fotbalul (sa ma ierte domnul Cosasu) sau decat muzica pop.

As vrea sa-i vad pe oamenii de mai jos celebri. Sunt scriitori romani contemporani despre care se stiu prea putine lucruri. Sa li se ceara autografe pe strada, sa fie urmariti de paparazzi sa vada ce carte si-au mai luat din librarie si sa apara la tv mai des decat Monica Tatoiu (misiune imposibila, stiu).

Sunt putini scriitori romani contemporani celebri la noi. Unii pe buna dreptate, cum e Cartarescu, si altii pe o proasta – stupida dreptate, cum e Paunescu. Cum sa-l plangi cu lacrimi de crocodil pe Paunescu si sa-i ignori pe domnii si pe doamnele de mai jos?

1. Serban Foarta e un maestru al cuvintelor. Citindu-l, ai uneori impresia ca vorbeste o limba straina, pe care o pricepi, dar pe care nu ai putea-o reproduce: estetica lui Foarta.

2. Radu Cosasu – uraste sa apara la tv (a dat un singur interviu, cel putin in ultimii ani). Daca ar aparea mai des, lumea noastra ar fi mai frumoasa. Macar ii citim saptamanal in Dilema Veche articolele savuroase, subtile si ii avem mereu Supravietuirile.

3. Stefan Agopian – e greu sa-l asemeni pe Agopian cu altcineva. E original pana la imposibilitatea de a-l incadra undeva, rafinat, cu aerul unui clasic manierist contemporan.

4. Emil Brumaru – ghidus, ludic, mereu indragostit, surprinzator, face domnisoarele sa roseasca si sa viseze. Poeziile lui Emil Brumaru, mai ales cele erotice, ar trebui sa devina hituri.

5. Filip Florianpentru ca stie sa spuna povesti. Pe Filip Florian il citesti si nu are cum sa nu-ti placa, sa nu stai cu cartea la cap si sa-ti para rau cand se termina. Incercati! Garantam ca functioneaza la fel.

6. Razvan Radulescu – dincolo de scenariile de filme bune de dus la festival pe care le scrie, Razvan Radulescu e un prozator extraordinar. Daca Viata si faptele lui Ilie Cazane, o carte frumos construita si scrisa, mai poate trece fara scantei, Teodosie cel Mic e spectaculoasa, una dintre cele mai cele carti ale literaturii romane contemporane.

7. Sorin Ghergut – pai mai stiti voi un alt poet al joburilor, cotidianului si orice-ului? O bucata de poezie atat de proaspata ca ti se face pofta citind tocmai de realitatea asta care de multe ori te lasa rece. Nu si pe Ghergut.

8. Andrei Codrescu e mai cunoscut in SUA decat in Romania dar totusi isi are locul pe deplin pe aceasta lista de scriitori romani contemporani. E un povestitor remarcabil, construieste in cartile lui universuri coerente, cu o pasiune nebuna pentru jocuri, istorie, tehnologie, societate.

9. Nora Iugaactiva si mereu creativa, Nora Iuga ramane poeta chiar si atunci cand scrie proza. Si e o poeta careia ar merita sa ii vedem chipul pe billboarduri in oras.

10. Cristian Teodorescu – cititi Medgidia si veti intelege de ce e aici. Imbraca atat de surprinzator cotidianul si povesteste cu savoare mici intamplari ce construiesc ca un puzzle o lume.

Sunt mult mai multi scriitori romani contemporani care ar merita sa fie staruri. Acesta nu este un top, ci o lista de 10. Nu sariti, nu sunt singurii. Ba chiar ati putea sa o completati voi si cu altii. Deci? Cui ii intindem covorul rosu cand se da jos din autobuz?

13 comentarii
  1. Iordache Larisa

    Dan Lungu ar trebui sa fie in aceeasi lista. Stim ca genurile difera, precum si preferintele noastre. Eu oricum sunt multumita ca avem valori nationale care ne ajuta sa descoperim mai mult lumea in care traim. Asa cum spuneati si voi, nu putem realiza un top, putem insa sa ne bucuram de tot ce ne transmit acesti oameni si sa dam mai departe.

    Reply
  2. violeta petre

    Banuiesc ca scriitoarea Ileana Vulpescu nu va este cunoscuta.Doar asa mi-as putea explica de ce nu se regaseste in lista dumneavoastra.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *