Lansată la începutul lui mai, actualizată apoi în iunie, 100 Million Books e o extensie pe care o poți adăuga în browser-ul tău, iar de fiecare dată când vei deschide o filă sau o fereastră nouă, vei primi o recomandare de carte. O folosesc de ceva timp și, cel puțin pentru mine, funcționează atât ca un soi de memento – nu că aș uita vreodată să citesc, dar, uneori, în valul de sarcini de bifat, îmi face bine să știu că, atunci când le termin, mă așteaptă o carte faină -, cât și ca recomandare inedită – am dat astfel peste multe cărți interesante. În plus, frivol sau nu, e frumos ca browser-ul unui bookaholic să se deschidă cu volume și citate. E un sentiment aparte ca pagina ta să nu se mai deschidă albă, ci cu o carte. 

Extensia cu pricina a fost dezvoltată de Steve Jain, se găsește la liber (aici, iar aici puteți vedea cum vă folosiți de ea dacă aveți alt browser) și se adaugă cu un click (Add to Chrome). Are un design minimalist – curat, simplu. Iar numele îi vine de la numărul de cărți care au fost publicate în toată lumea (aproximativ 140 de milioane, dar probabil era mai greu de reținut o astfel de cifră). În prezent, are puțin peste 7000 de utilizatori.

Fiecare filă sau fereastră nouă deschisă va aduce cu sine, în stânga paginii, un nou titlu de carte, cu autor și data publicării, apoi coperta și trei link-uri: unul spre Amazon (în cazul în care vrei să cumperi cartea, un buton pus în urma unui parteneriat cu aceștia), unul spre pagina cărții de pe Goodreads și un link permanent (pentru a-l da mai departe).

În dreapta paginii, vei avea un citat din volumul respectiv și descrierea cărții, luată de pe Amazon (trebuie să apeși pe butonul „i” din dreptul „Show description”). De asemenea, în josul paginii ai o opțiune să introduci și tu noi citate din cărțile care-ți plac și pe care le recomanzi (sunt verificate de Steve Jain înainte de a fi introduse în extensie).

Tot acolo dai peste încă trei opțiuni, introduse în urma feedback-ului primit de la utilizatori: „See your favorites” – lista de cărți care ți-au atras atenția; bifezi steluța din dreptul titlurilor -, „See past 20 books” – pentru eventualitatea în care simți că ai ratat ceva ce părea interesant atunci când erai pe fugă, poți vedea ultimele 20 de cărți recomandate -, „Toggle settings” – unde poți alege dacă vrei să ai link-urile spre Goodreads și Amazon și cât de des vrei să fie actualizate cărțile.

Extensia nu se folosește deloc de datele tale personale, de căutările pe Google, de prietenii pe care îi ai, rețelele de socializare pe care intri sau mai știu eu ce. Pe scurt, nu are în spate un algoritm care să te trateze ca pe un consumator. Toate cărțile pe care le vei vizualiza sunt alese și introduse manual de creatorul extensiei, iar apoi de utilizatorii acesteia (de când cu noua versiune).

De altfel, de aici vine și motivația dezvoltatorului, Steve Jain: „În zilele noastre, algoritmii decid ce vedem. Ei descoperă ce ne place și continuă să ne livreze mai mult din ceea ce ne place, făcându-ne să ignorăm orice altceva. Așa că societatea se dezbină. Nu există nicio îndoială că efectele sunt dăunătoare – de exemplu, verificați discursul politic din America. E jalnic. Chiar și printre oamenii inteligenți. Și se înrăutățește în fiecare zi. Putem mai mult. Tehnologia ar trebui să ajute societatea să avanseze, nu? De aici vine și 100 de milioane de cărți, o extensie de browser care îți arată o nouă idee dintr-o nouă carte, de fiecare dată când deschizi o altă filă. Nu există categorii și nu există caracteristici sociale ori vreun algoritm. De la ficțiune la non-ficțiune, de la vechi la nou, de la știință la literatură etc. … îți prezintă lumea” (trad. mea). Scopul său final ar fi ca, în viitor, să fim mai deschiși la minte, mai puțin dezbinați, să cooperăm mai mult. Idealist țel, e adevărat, poate ușor patetic, dar, dacă ceva poate duce la acest deznodământ, atunci n-am niciun dubiu că acel ceva ar fi cărțile.

Până acum, am vorbit despre părțile bune ale aplicației. Cele mai puțin bune ar fi că toate recomandările sunt în limba engleză (deci e inutilă pentru cei care nu citesc în engleză – cel puțin momentan, se pare că Jain vrea să o facă accesibilă în mai multe limbi) și că există acum și o opțiune pentru autori, care își pot introduce o carte, contra cost – ceea ce, firește, este o reclamă mascată (și cred că nimeni nu-și dorește așa ceva).

O versiune mai veche a extensiei

Altfel, în continuare mi se pare că 100 Million Books e ideală pentru a aduce cărțile mai aproape de utilizatori, pentru a face noi descoperiri și a-ți aduce aminte zilnic de cărți. Voi ce părere aveți?

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *