Ne place să citim în casă, în acele zone de lectură preferate – în pat, în fotoliu, pe canapea, etc., fiecare cu tabietul propriu -, în intimitatea locuinței noastre, la căldură, departe de tot și toate. Chiar și-așa, sunt momente când n-avem stare, când vrem să ieșim să citim. La terase sau prin parcuri iarna sau când e frig nu se prea poate. În sălile de lectură ajungem, uneori, cam greu (mai ales dacă trebuie să ne refacem abonamentul la biblioteca respectivă).

Și atunci, ce ne rămâne de făcut? 🙂 M-am gândit la locurile în care ies eu să citesc sau în care am citit, ajunsă acolo întâmplător, și mi-a priit. Așa că am selectat douăsprezece dintre acestea – ceainării, cafenele, o anticafenea, baruri și librării – și le-am enumerat mai jos. Sper să vă inspire.

 

Seneca AntiCafe

seneca anticafe

Via

Seneca Anticafe este cea mai recentă descoperire de-ale mele. Auzisem de spațiul acesta, m-am bucurat că există, pentru prima dată în București, un loc unde este prețuit timpul, și nu consumația. Însă întâmplarea m-a adus în preajma zonei respective (Strada Arhitect Ion Mincu, nr. 1) și, de curiozitate, am și intrat. Mi-a plăcut ce am văzut acolo, e numai bine să mergi să citești (mai ales când e frig afară) – există o zonă specială pentru asta, ba chiar și cărți – sau să lucrezi. Plătești 8 lei pe oră și ai ceai și snackuri la dispoziție (și îți poți aduce și pachețel de acasă), Wi-Fi, cărți (le menționez din nou, precum un cuvânt cheie), mese de lucru ș.a.m.d. După cinci ore de stat acolo, nu mai plătești nimic.

Ceainăria Cărturești Verona

carturesti veronaVia

La Cărturești Verona e un rai al cărților și al dichisului. Te pierzi printre cărți și, dacă ai chef să citești una dintre ele, să răsfoiești un album de artă, să îți iei rapid câteva notițe dintr-un volum pe care nu ți-l poți permite încă, ceainăria este locul ideal în care s-o faci. Bine, mie-mi plac și zonele de lectură din fiecare cameră, dar asta e altă poveste :). Vă încălziți la un ceai și vă lăsați furați de magia unei cărți. Simplu.

Ceainăria Joie de Vivre

ceainaria joie de vivre

Via

Cel mai mult și mai mult îmi place să citesc în Salonul Roșu (din imagine) – cred că se subînțelege de ce. Dacă nu găsesc liber acolo, mă împac bine și cu celelalte spații. Cum locuiesc, momentan, în Drumul Taberei, pentru mine este una dintre soluțiile perfecte dacă nu vreau să citesc în casă (ceainăria se află în zona Cotroceni, aproape de Eroilor, respectiv Academia Militară).

Ceai la Vlaicu

ceai la vlaicu

Via

Recunosc, am ajuns la Ceai la Vlaicu primăvara trecută, grație unui om drag mie, în superba lor grădină. M-a fermecat (nu numai spațiul, ci și ceaiurile de acolo, oamenii, etc.) și mi-am promis să revin. Ceea ce am și făcut. Așa am și testat, fără să știu că voi scrie materialul de față, cum e să citești acolo. Fain, vă recomand.

Camera din Față

camera din fata

Via

Nu sunt cele mai comode scaune din lume, dar, având o slăbiciune pentru tipul acesta de decor (mai ales mesele-mașini de cusut, care-mi aduc aminte de adolescență), nu pot să nu includ locul acesta pe scurta listă de zece locuri din București unde poți citi iarna sau pur și simplu când e frig afară. Iar faptul că oamenii de acolo sunt prietenoși, ceaiurile se găsesc în zeci de sortimente, iar cafeaua este nelipsită, sunt alte câteva puncte în plus pentru Camera din față (de pe Mendeleev 22).

Ludic

Ludic

Via

E frumos și vara, pe terasă, dar și-n interior, unde decorul deștept (de-asta am ales fotografia de mai sus 🙂 ) și oamenii frumoși și calzi te îmbie la lectură. Băuturi pe toate gusturile, dar și mâncare bună, dacă vi se face foame citind. Ludic e jucăuș, aproape de Universitate și, cu excepția orelor de vârf (prânz și seara), liniștit.

M60

M60Via

În Piața Amzei și-a făcut loc, de curând, un nou spațiu pentru „clasa creativă”: M60. Sau cel puțin acesta este publicul lor țintă. Cât încă nu devine mainstream, puteți merge liniștiți să citiți acolo (atenție însă că nu toate colțurile sunt foarte confortabile, alegeți cu grijă 🙂 ). Mai ales dacă sunteți nefumători. Arată bine, minimalist, cu prețuri „de centru” și e liniște (câteodată), cald și bine.

Lokal

Lokal

Via

Eminescu 57, foarte aproape de Piața Romană. Lokal e pentru amatorii de retro, fețe simpatice și sociabile, atmosferă relaxată, o sobă fierbinte și o cafea tare. Spațiu este suficient și, fiind compartimentat, vă puteți izola ușor de restul lumii. Adică puteți aluneca în alte lumi cu ușurință.

Clubul Țăranului Român

Via

N-am fost niciodată la Clubul Țăranului Român special pentru a citi. Întotdeauna am citit însă atunci când așteptam începerea unui concert, a unei lansări, piese de teatru, festival de literatură 🙂 sau venirea unor prieteni. Și, în ciuda forfotei (sau poate datorită, uneori îmi place să citesc când e zgomot în jurul meu) și a luminii slabe, de fiecare dată a funcționat: m-am bucurat de lectură până la sfârșit.

Îmi place Clubul Țăranului și pentru că sunt fumătoare – iar într-o mare parte dintre locurile enumerate până acum fumatul este interzis în interior.

Librăria Pavesiana

Libraria Pavesiana

Via

Pavesiana (atât librărie, cât și editură) își trage numele de la Cesare Pavese, unul dintre cei mai importanți scriitori italieni din secolul XX. Este prima librărie italiană din București, abia lansată în decembrie 2014. Am ales o fotografie din librărie cu un colț de lectură vintage, dar rafturile cu cărți care nu apar aici să știți că sunt pline de fel și fel de comori. Pentru cei pasionați de literatură (și nu numai) italiană, nici nu găsesc loc mai potrivit de petrecut timpul printre cărți.

Librăria Humanitas Kretzulescu

humanitas kretzulescu

Via

Fiecare librărie Humanitas din București sau din afara lui este frumoasă. Însă cea de la Kretzulescu, din apropierea MNAR și BCU, mi se pare o bijuterie. Când trec pe acolo și am vreme, mă opresc întotdeauna să răsfoiesc noutățile, să „testez” câteva cărți, citind câteva pagini, să mă pierd în decor. Există zone speciale pentru asta :). Asta când e frig afară, căci vara terasa este, de departe, una dintre cele mai bune alegeri.

(De obicei, trec și pe la vecinii lor, Anthony Frost, English Bookshop, care sunt cel puțin la fel de faini și plini de cărți bune.)

Librăria Kyralina

libraria KyralinaVia

Cochetă, colorată, cu spații de lectură confortabile, multă lumină și camere simpatice, librăria Kyralina este refugiul perfect pentru amatorii de carte franceză, dar și pentru o zi friguroasă (și nu numai). Dacă nu ați „încercat-o”, mergeți degrabă.


Puteți să mai aruncați un ochi aici, aici și aici, materiale în care veți găsi și alte sugestii de locuri de citit (unele au spații de interior) pe care le-am exclus din articolul de față pentru a nu le repeta.

Voi unde ieșiți să citiți când e frig afară?

Sursă imagine principală

5 comentarii
  1. Ada Pavel

    Bernschlutz & Co (sper ca am scris corect, mereu pierd litere!).
    Langa Gradina Icoanei, prin spate pe la Romana. Un ceai e in jur de 13 lei, dar bei din ceasca aia de-ti termini de citit doua carti. Locul e mic si, cu toate ca decorul pare putin aglomerat, e confortabil, sau… Familiar sa zicem.
    Apoi, mai e Ceainaria Lelia, de pe strada Polona. Si pe acolo e dragut, iar camaruta de la demisol e perfecta pentru ascuns cu cartile.
    In rest, super ideile! O sa trec prin unele locuri. Deci multumesc!

    Reply
  2. Flori

    Un ceai bun , adevarat “verde” su la alegere ,la LIMITLESS PUB&BISTRO, langa ASE, str.Caderea Bastiliei nr 30, o atmosfera super de calda, patronul -un masterand dragut si amabil,poti citi linistit sau poti invata, orice ! Seri muzica live, teatru , improvizatie.. Distractie!!!!!!!
    http://www.facebook.com/limitless pub&bistro

    Reply
  3. Maria

    Camera din fata si Ludic?! La camera din fata cand am fost ne-au pus sa stam pe niste scaunele in spatele barului :))) intr-adevar foarte bune produsele si atmosfera minunata, dar nu ai confortul sa stai sa citesti. Plus ca spatiul e destul de mic si mesele sunt putine deci nici lor nu cred ca le convine prea tare sa le tii o masa ocupata pana iti termini romanul.
    La Ludic e minunat sa mergi in gasca, sa mananci un pranz sau o cina deosebita, sa joci ceva dar nu sa citesti. Muzica rock e data atat de tare incat nu iti auzi nici gandurile dar sa stai sa citesti. Plus ca nici lumina de acolo nu este foarte favorbila. Noi am avut dificultati in descifrarea celor 2-3 randuri de pe cartile unui board-game, dar sa stai sa citesti…
    In rest foarte bun articolul. Am trecut cateva locatii pe lista – de vizitat 😀

    Reply
  4. Pingback: De pe bloguri adunate

  5. Cristiana

    Cand ai timp, fa o vizita si la Ramayana Cafe. E pe langa Gara de Nord. Muzica ambientala, decor oriental si niste capanele super confortabile. Au 3-4 pagini de meniu pline de ceaiuri si primesti cookies din partea casei.

    Mi se pare un loc bun pt citit, dar mai degraba pe zi. Nu stiu cat de buna este lumina seara.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *