
Pe 22 noiembrie anul acesta, Cărturești împlinește 15 ani. Iar săptămâna aceasta se aniversează, atât online, cât și offline, așa cum știu ei mai bine: bucurând cititorii și, totodată, mulțumindu-le pentru că aleg librăria cu dichis și fac ca povestea să continue zi de zi.
Aici, la Bookaholic, suntem prieteni cu cei de la Cărturești tocmai pentru că împărțim un set de valori – onestitate, pasiune, responsabilitate, originalitate, calitate etc. -, credem în cititorii noștri, le respectăm timpul și opiniile, iubim cărțile faine și autorii lor incisivi, promovăm literatura română cât de mult putem – iar Cărtureștiul a reușit suplimentar, prin ROD, să aducă în prim plan designul românesc și să-l facă vedetă – și încercăm mereu să ne facem treaba cu profesionalism. De altfel, fiind pe aceeași lungime de undă, încă din toamna lui 2013 suntem parteneri, lucru care ne bucură tare.
Cărtureștiul personal
Cărturești este o librărie de suflet, un loc în care merg pentru că mă simt bine, mă simt ca acasă printre rafturile îngrijite și variate, printre aromele de ceaiuri și alte bunătăți, alături de oamenii de acolo pe care-i cunosc și care îmi sunt dragi. Cărturești este, de cele mai multe ori, locul în care-mi întâlnesc prietenii, cunoștințele, colegii, autorii pe care urmează să-i intervievez. Este spațiul care găzduiește evenimente faine, pe gustul meu, locul în care învăț de fiecare dată când merg, zona în care pot lucra fără probleme.
Dau o fugă la cel mai apropiat Cărturești (mai nou, cel de la AFI Cotroceni, dar și Verona, întotdeauna Verona când sunt în centru sau când e Târgul Cărtureștilor) sau deschid un tab nou ori de câte ori sunt în pană de idei de cadouri (și da, de obicei cumpăr cărți). Mă bazez pe librarii amabili de fiecare dată când sunt în impas sau când vreau să găsesc o carte repede, fără să pierd timpul la raft.
Altfel spus, când știu că trec pe la Cărturești într-o zi, sunt binedispusă – știu la ce să mă aștept și știu că lucrurile vor ieși cum trebuie. Poate părea că-i exces de patos în discursul meu, dar să știți că totul stă întocmai așa cum scriu.
E posibil să-mi fie atât de drag brandul acesta și pentru că în 2007, atunci când am ajuns în București la facultate, Literele se învecinau cu Cărturești. Atunci am intrat pentru prima dată într-o librărie care era altfel, care nu semăna deloc cu ceea ce știam eu din provincie (librăriile-papetării-pline-de-jucării-înghesuite), una din care n-aș mai fi ieșit. Iar Cărturești Verona – aflată în superba casă de secol XIX a familiei Sturdza – a fost, pentru mine, dragoste la prima vedere, wow-ul pe buze constant. Nu mă gândisem niciodată, de pildă, că aș fi putut să stau într-un colțișor frumos să citesc o carte nouă chiar în librărie. Apucături de provincial, ce vreți?
Tot în facultate mi-am dorit, vă mărturisesc în premieră, să fiu librar la Cărturești. Îmi imaginam că așa trebuia să arate slujba perfectă – deși, firește, nu ai toată ziua la dispoziție să citești, așa cum credeam eu, în naivitatea mea. Dacă vă întrebați, am trimis un CV, dar nu am fost chemată la interviu. Nu m-am supărat, să știți :).
Mi se pare că am crescut alături de Cărturești. Uitându-mă în ograda lor, am văzut că e posibil să mergi contra curentului, că trebuie să ai curaj să faci lucrurile așa cum îți plac ție, că e musai să experimentezi permanent și să nu te lași prins într-o rutină. Și, cel mai important, să faci mereu tot ceea ce faci din pasiune. Sau cel puțin asta mi-a transmis mie Cărturești.
Cărtureștiul concret
15 ani este o vârstă respectabilă. Cărturești are de ce să fie mândru.
În 2000, apărea pe piața din România, pe strada Egdar Quinet, o librărie de 40 de metri pătrați, cu un design aparte, numită Cărturești. Pentru prima dată, erau asociate produse – cum ar fi cartea și ceaiul – sau concepte – librăria și dischisul – care nu păreau compatibile atunci. Cineva se gândea că ar fi cazul să se schimbe felul de a interacționa cu clienții-cititori.
Apoi, în 2003, determinarea și dragostea de cărți i-a făcut să deschidă o librărie și în Verona, acolo unde granițele au fost deja depășite, iar experiența cititorilor a fost mult îmbunătățită, într-un spațiu generos și frumos tare. Până în 2010, s-au multiplicat librării Cărturești și în Iaşi, Timişoara, Cluj, Constanţa, Suceava, Braşov și Arad, pe lângă cea de la Muzeul Țăranului Român (deschisă în 2008) și minunata grădină Verona (care ne bucură din vara lui 2009). În 2011, viteazul Cărturești intră, din nou în premieră, într-un mall din București – Cărturești AFI Palace Cotroceni -, aducând, astfel, cărțile mai aproape de consumatorii din marile centre comerciale.
Au urmat Cărturești în Palas Iași, Băneasa Shopping City, Promenada Mall din Floreasca, AFI Palace Ploiești. Iar de curând, la începutul anului 2015, Cărturești Carusel – permiteți-mi să-i spun „regina librăriilor” :). Carusel a fost nominalizat, a propos, la gala Bucureşti Tu, la cel mai bun proiect de arhitectură al anului 2015, și a apărut pe lista librăriilor favorite în noul număr Zeit Magazin.
Așadar, în cei 15 ani, Cărturești a deschis 18 librării (4 anul acesta) – diferite din punct de vedere al designului și conceptului -, a inițiat campanii inspirate de lectură (preferata mea rămâne Ești ceea ce citești), a lansat proiecte faine – cum ar fi Street Delivery (care a avut deja zece ediții) sau ROD -, a dat online-ului ce-i al online-ului prin Cărturești.ro, prelungirea virtuală a librăriilor Cărturești din 2009 încoace, înțesată de produse și promoții, și prin blogul fără pereche, ne-a răsfățat prin ceainăria, cafenelele și bistrourile sale.
De aceea, a fost și răsplătit cu numeroase premii și distincții, dintre care amintesc premiul Superbrands România (de trei ori, în 2008, 2009 și 2013), locul al doilea la categoria Corporate Social Responsibility la Gala Societăţii Civile în 2010 pentru proiectul Street Delivery, Cea mai bună librărie la Bun de Tipar. Gala Industriei de Carte din România (2012) și Cea mai bună campanie de marketing şi PR la aceeași gală, în 2013, Cea mai cool librărie din România şi locul 3 în Top 100 cele mai cool branduri din România la Premiile Forbes Awards (din 2013, în 2014 a fost premiat și Bookaholic 🙂 ) etc. etc.
Fără final
15 ani sunt o confirmare, o tradiție, o degustare. Să urmeze mulți, mulți, mulți ani, Cărturești! Și să crești cel puțin la fel de frumos în continuare. Noi ne dorim să ne tratăm și de acum încolo dependența de cărți cu volume de la Cărturești.
Povestea Cărturești nu are final. Nici nu ne-am dori, nu-i așa?
Frumos articol, dar te asigur ca “setul de valori ” descris de tine e doar de fatada pentru aceasta librarie. Ar trebui sa lucrezi putin in Carturesti ca sa-ti schimbi perceptia :). E ca un mar, frumos la exterior dar putred in interior.