Lectura este ca mersul pe bicicletă: o dată deprinsă, nu se uită și, cu cât o înveți mai repede, cu atât îți intră în obișnuință. Mai puneți în ipoteză și mesajele plate, personajele absurde și incoerența pe care televiziunile le transmit în prezent și ajungem ușor la motivele care ne-au determinat să alcătuim astăzi topul modelelor literare de urmat pentru copii.

Mary Poppins – Este singurul model literar pe care l-am selectat și care este adult. Probabil niciun alt “om mare” din literatură nu și-a spus cuvântul mai greu ca personajul lui P.L. Travers. Chiar dacă Mary Poppins este mereu foarte strictă în ceea ce privește educația celor mici, nu se dă înapoi de la joacă și arată că mereu există puțină magie atunci când faci ceva cu plăcere. Mary Poppins este guvernanta cea mai cool din istoria literară a secolului trecut și de departe figura maternă pe care mulți copii o iubesc chiar și în ziua de azi.

Nils HolgerssonAici vorbim de copilul neascultător care învață ce înseamnă viața pe cont propriu, ce mult își iubește de fapt părinții abia atunci când nu îi mai are alături să îl dădăcească și cât de importante sunt toate ființele din lume, fie ele oameni sau animale. Relația baiețelului care într-o zi se trezește de mărimea unui degetar și pornește în aventura vieții lui alături de un stol de gâște salbatice i-a adus scriitoarei Selma Lagerlof premiul Nobel pentru literatură în 1909.

Mowgli – Valorile familiale și buna relație dintre copii și animale sunt două teme pe care inclusiv Rudyard Kipling, la rându-i laureat cu Nobel (1907), le-a inclus în fantastica poveste a junglei.

David Copperfield & Pip – Personajele lui Charles Dickens sunt rupte chiar din amintirile din copilărie ale autorului britanic. Secolul XIX în literatura pentru copii a fost cumva monopolizat de Dickens, ale cărui personaje sunt și vor rămâne în istoria universală unele din cele mai frumoase figuri cu care trebuie să ne întâlnim până la vârsta de 11 ani.

Cosette & Gavroche – Cele mai luptătoare modele literare, de la care un copil poate învăța și puțină istorie franceză, sunt Cosette si Gavroche din „Mizerabilii” de Victor Hugo. Cosette este un soi de Cenușăreasă copil, a cărei salvare nu vine de la un prinț ci de la o figură paternă, pe care o găsește în fugarul Jean Valjean, însărcinat de mama ei muribundă să o găsească și să o ia în custodie. Gavroche este tiparul copilului în prag de adolescență, idealist și revoluționar, care, deși sărac, are puterea să viseze la o lume mai bună.

Remi – Personajul central din romanul „Sigur pe lume” al lui Hector Malot este poate cel mai bun exemplu pentru copiii care visează să fugă de acasă doar pentru că părinții nu le cumpără o jucărie nouă. Prin ochii lui Remi cu toții am învățat ce înseamnă să fii orfan, al nimănui, să găsești consolare și o familie lângă un câine (mulți cred că am plâns când Capi a murit iarna, cumva încercând să îi ofere căldura corpului său lui Remi) și, într-un final, să te bucuri de întregirea unei familii, distruse de dispariția unui copil.

Pinocchio – Cu băiețelul de lemn al bătrânului tâmplar Geppetto am intrat în contact inclusiv prin intermediul desenelor animate la începutul anilor ’90, cu o jumătate de oră înainte de jurnalul de știri. Cartea lui Carlo Collodi îi învață pe cei mici că nu este nimic în neregulă în a fi altfel și, totodată, oferă o lecție de viață similară aventurilor lui Remi si ale lui Nils: părinții sunt de neînlocuit.

Dorothy Gale – „Toto, nu mai suntem în Kansas”. Ei da, aceasta este fraza care începe aventurile fantastice ale lui Dorothy în țara lui Oz. O fetiță care învață să fie pe cont propriu și reușește să insufle prietenilor săi încredere în ei înșiși, nu poate fi altfel decat un model de citit cu mare plăcere de cei mici.

Tom Sawyer & Huckleberry Finn – Aici avem două personaje construite cumva în oglindă față de Remi, Nils și Pinocchio. Prin cei doi, Mark Twain a creat un tipar aventurier, care pleacă în lumea largă să își împlinească cele mai năstrușnice dorințe, care învață cum să se poarte, pe cine să își facă prieteni, cum să se descurce și cum să nu discrimineze.

Peter Pan – E imposibil să fii copil și să nu vrei să fii ca Peter Pan, personajul magic, mereu tânăr, care trăiește într-o lume unde totul este bun și frumos, copiii învață să se descurce, oamenii mari sunt doar niște personaje negative, iar fericirea te face la propriu să zbori. Dacă Mary Poppins e cea mai cool guvernantă, atunci cel mai cool personaj literar trebuie să fie Peter Pan, pentru că mulți am vrut să fim ca el când și dacă nu am crește mari.

Harry Potter – Din coasta lui Peter Pan trebuie să îl fi scos J. K. Rowling pe Harry, acest copil magician care se luptă cu forțele răului. Nu ești copil normal în ziua de azi dacă nu ți-ai pus postere pe pereți cu Harry Potter, precum o făceau alții cu Backstreet Boys. Acest Superman în miniatură a devenit personajul preferat al cel puțin unei generații de copii în ultimii 12 ani.

Charlie Bucket – În Charlie putem spune că am găsit modelul modern pentru copiii născuți dupa 1990. Povestea băiețelului sărman, care își iubește familia mai mult ca orice, bine crescut, modest, care ajunge să moștenească magica fabrică de ciocolată a fost inclusă ca poveste inclusiv în manualele de engleză de clasa a șaptea, a devenit un smash hit pe marile ecrane (de altfel ca orice colaborare dintre Tim Burton si Johnny Depp) și nu predică decât despre valorile înalte care prevalează în literatura pentru copii inclusiv în secolul XX.

4 comentarii
 1. Pingback: Despre biblio-terapie | Intalniri de poveste - Boko.ro

 2. A.

  “Kim” – Rudyard Kipling. Se citeşte cu aceeaşi plăcere şi la vârsta adultă. Unde mai pui că e şi cu spioni!

  Reply
 3. Pingback: Blog Walk (Misterioasele caracatițe) « Singur pe bancă

 4. Ioana P.

  Interesant articol. E doar nevoie de putina atentie – in romanul “Singur pe lume” de Hector Malot, Capi nu moare. Este singurul membru al trupei lui Vitalis (in afara de Remi, bineinteles) care mai traieste la sfarsitul cartii.
  Si daca tot ati adus vorba de Dickens, Oliver Twist are o poveste oarecum asemanatoare cu cea a lui Remi. Ar avea si el loc in lista 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *