După mai bine de un an de adunat săptămânal linkuri în rubricuța noastră de știri, și anume Cărți în .com/.co.uk, m-am gândit că e timpul să vă povestesc despre câteva site-uri de cărţi pe care, dacă aveţi timp, merită să le citiţi pagină cu pagină. Pentru că dacă faceţi asta, nu numai că o să fiţi la curent cu tot ce spune şi face Salman Rushdie (unul dintre cei mediatizaţi scriitori în momentul ăsta), dar o să vă răsfăţaţi neuronii cu articole de opinie excelent scrise şi cronici cel puţin apetisante.

Cu alte cuvinte, dacă până acum n-aţi avut cu ce să pierdeţi timpul pe Internet (puţin probabil, da, ştiu), vă dăm noi 🙂

În primul rând, evident, n-aveţi voie să săriţi secțiunile de cultură ale ziarelor mari. Pentru că da, în alte țări din lume ziarele au secțiuni speciale de cultură, ba chiar de carte, în care se scriu zeci de articole extrem de consistente în fiecare săptămână.

The Telegraph ar fi un exemplu, la fel și The Independent, sau The New York Times. Însă nimeni nu îi întrece pe cei de la The Guardian, care publică peste o sută de articole pe săptămână în secțiunea de carte, dintre care majoritatea sunt cronici, interviuri cu autori sau articole de opinie. Cu alte cuvinte, o sută și ceva de articole la realizarea cărora se muncește, nu glumă.

Nu cred că mai e nevoie să vă atrag atenția că un ziar care publică, în versiunea online, atâtea articole despre cărți, înseamnă că are și un public care le citește. Că doar nu scrii o sută de materiale pentru cinșpe cititori.

Pentru varietate, şi LA Times sau Washington Post au secţiune de carte, deşi nu e la fel de bună şi publică aproape exclusiv cronici şi, ocazional, ştiri.

Mai departe, urmează The Millions, unul dintre site-urile noastre preferate, care, pe lângă faptul că ne atrage atenţia asupra altor materiale faine postate prin toate colţurile internetului – deci de acolo ai toate şansele să migrezi spre alte locuri interesante – publică deseori eseuri extrem de bine scrise, pe tot felul de teme la care puţini dintre noi ne-am gândi, de la criza romanului de dragoste al timpurilor moderne, până la titluri care se construiesc pe sintagma “fiica cuiva“.

Dacă sunteţi în căutare de ştiri, alte site-uri care ne plac sunt secţiunea de carte a npr.org, bookbrowse.com sau publishersweekly.com, care or să vă pună la curent cu tot felul de noutăţi din lumea editorială, însă sunt mai rezervate atunci când vine vorba de opinii personale, cu excepţia unor editoriale ocazionale.

Pentru scriitori aspiranţi există publetariat.com, care vine cu tot felul de sfaturi, atât apropo de scrisul propriu zis, cât şi de ce înseamnă să publici şi să vinzi. Iar openculture.com adună tot ce înseamnă cultură pe internet: filme întregi pe care le poţi vedea gratuit, documentare, cursuri, cărţi, sau filmuleţe interesante pescuite de pe Vimeo sau Youtube.

Preferatele mele personale sunt însă trei site-uri care nu se rezumă doar la cărţi, ci scriu şi despre filme, muzică, science fiction, generaţia beat, şi în general orice înseamnă cultură pop: Dangerous Minds, io9, şi Flavorwire. Dangerous Minds, la fel ca şi openculture.com, postează tot felul de filmuleţe şi fotografii cu scriitori, muzicieni şi artişti moderni, în general informaţii scoase din cele mai obscure colţuri ale internetului care îi pun pe toţi oamenii ăştia în ipostaze în care nu i-aţi mai văzut până acum.

Io9 este despre ştiinţă şi science fiction. O să găsiţi acolo cronici de filme şi seriale, dar şi de romane SF, interviuri cu autori de science fiction şi scenarişti de televiziune, ştiri din ştiinţă şi aşa mai departe, totul scris într-un stil haios şi uşor, chiar când discută despre subiecte precum Unitatea 731, ultimul sezon din Fringe, zombies sau cel mai nou roman al lui Kim Stanely Robinson. Asemănător cu Io9 e şi Underwire, o secţiune din Wired.com (deşi e mai puţin savuros).

În sfârşit, Flavorwire. Un site în primul rând haios, în care o să daţi peste tot felul de topuri (din care v-am împărtăşit şi noi o mulţime) şi ştiri, dar şi, ocazional, comentarii pe tot felul de teme de cultură pop.

Nu cred că trebuie să vă mai spun că aici e doar o scurtă listă de site-uri pe care noi le urmărim cu sfinţenie, unde putem găsi oricând câte ceva interesant – colecţi asta trebuie completată în primul rând de voi. Aşteptăm deci sugestiile voastre.

Şi, eventual, ziua când şi ziarele noastre or să aibă o secţiune de cărţi cu care să ne putem lăuda 🙂

4 comentarii
  1. Mara

    Am o singura opinie pe subiect, Hortensia poate nu trebuie inclusa in lectura obligatorie (si mai sunt si alte nume) dar doamna a fost geniala in opinia mea de om care a recitit-o la 30 si de ani 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *