Noi, pe-aici, în afara faptului că suntem bookaholici, suntem și movieholici (… sau ceva de felul ăsta). Asta înseamnă că ni se întâmplă des să lăsăm cărțile deoparte și mergem să vedem un film. Sau mai multe. Dacă putem să le avem pe ambele, cu atât mai bine 🙂

Iar dacă acum puțin timp făceam un top al cărților pe care ne doream să le vedem ecranizate, acum ne-am întors la listă ca să vedem dacă ni s-a îndeplinit vreuna din dorințe. Din păcate, doar Jocul lui Ender vine sigur, prin 2013 (iar zvonurile despre film circulă de vreo doi ani deja). Asta nu înseamnă că n-avem ce vedea, atât anul ăsta cât și anul viitor. În plus, suntem abia în ianuarie – până în decembrie sigur mai primim niște vești bune.

Jocurile Foamei – Prima parte din seria lui Suzanne Collins spune povestea lui Katniss Everdeen, care este nevoită să se lupte cu alți copii pentru propria viață într-o copetiție de tip reality show și este probabil cea mai așteptată ecranizare a anului. Premiera (inclusiv în România) e pe 23 martie.

John Carter of Mars – Pe 9 martie vine ecranizarea romanului lui Edgar Rice Burroughs (creatorul lui Tarzan). John Carter este un veteran din Războiul Civil care ajunge accidental pe Marte. Cum, o să vă întrebați. Păi, printr-o peșteră, cum altfel? Cine se simte în stare să accepte premisa, plus marțienii cu patru brațe și atmosfera human-friendly a planetei, o să aibă ocazia să vadă filmul și în 3D.

Pentru că toți autorii de science fiction s-au terminat, deci trebuia să-l dezgropăm pe Burroughs. Așteptăm cu interes un remake după Primii oameni în Lună a lui Wells. Oh, nevermind, s-a făcut în 2010.

Hobbitul – O nouă ecranizare după un roman de J. R. R. Tolkien, avându-l ca protagonist pe Bilbo Baggins, care, bineînțeles, trece prin tot felul de aventuri ca să recupereze o comoară furată de un balaur. O să-l putem vedea abia spre sfârșitul anului, pe 14 decembrie.

Anna Karenina –  A douăzeci și cincea (?) ecranizare a romanului lui Tolstoi (printre cele anterioare numărându-se cea din 1997 cu Sophie Marceau și Sean Bean și cea din 1936 cu Greta Garbo), de data asta cu Jude Law (surprinzător, în rolul lui Alexei Karenin, nu al lui Vronsky), Keira Knightley și Emily Watson.  Premiera, 12 octombrie. Personal, nu știu dacă mai am răbdare să văd încă o versiune a unui film care oricum știm cu toții cum se termină – dar Jude Law s-ar putea să fie un motiv bun 🙂

Pe drum – Pentru că beatnicii sunt mereu un subiect fierbinte, iar romanul lui Kerouac chiar merge reecranizat, pentru că e genul de carte pe care, chiar dacă îi știi finalul, tot o recitești. Sperăm că o să și iasă bine. Din păcate, nu știm încă data premierei, dar vă ținem la curent.

Snow White and the Huntsman – Kristen Stewart trece anul ăsta nu numai prin Twilight și prin Pe drum, despre care am vorbit mai sus, și intră în pielea unei noi versiuni de Albă ca Zăpada. Al fel ca și beatnicii, basmele or să tot furnizeze subiecte pentru scenariștii de la Hollywood multă vreme de-acum încolo. Varianta asta o cuplează însă pe eroină cu nimeni altul decât vânătorul. Hai, recunoașteți, v-ați gândit și voi la asta. Se lansează fix de Ziua copilului, de 1 iunie, deși poate nu e o idee bună să vă duceți copiii la el.

Hansel and Gretel: Witch Hunters – Hansel și Gretel, 15 ani mai târziu. Traumele emoționale provocate de incidentul când era cât pe ce să fie mâncați de o vrăjitoare canibală i-au transformat într-un fel de Batmani ai lumii basmelor, care împart dreptatea ucigând vrăjitoare. De pe 2 martie încolo în cinematografe – cadoul perfect pentru mama de Mărțișor!

Atlasul norilor – Ecranizarea unei colecții de povestiri scrise de David Mitchell, care se leagă unele de altele și ne poartă de-a lungul unui timeline ce începe în secolul 19 și ajunge până într-un viitor postapocaliptic. Filmul are mulți, mulți actori mari în distribuție, printre care Tom Hanks, Susan Sarandon sau Natalie Portman. Și este, clar, pe lista de văzut, așa cum și romanul este pe lista de citit, și timp cred că o sa avem destul pentru asta, fiindcă nu se știe când ajunge și pe la noi.

Mizerabilii – Dacă puteți să vă imaginați o versiune musical (!) a romanului lui Hugo cu Hugh Jackman pe post de Jean Valjean și Russell Crowe în rolul lui Javert (măcar o să fie eye-candy, dacă nu neapărat și un film bun), plus Sacha Baron Cohen (!!) veți avea ocazia s-o vedeți începând cu 7 decembrie.

Viața lui Pi – Ecranizarea romanului lui Martell Yann, povestea băiețelului Pi, care se trezește plutind aiurea prin Oceanul Pacific, înpărțind o barcă de salvare cu o zebră, o hienă, un urangutan și un tigru bengalez, vine și pe la noi pe 22 decembrie – după câte se pare ultima lună din 2012 nu aduce doar apocalipsa, ci și o găleată de filme.

Marele Gatsby – Nu știm ce părere aveți voi, dar Robert Redford e Gatsby-ul nostru preferat. Asta nu înseamnă că n-o să le dăm o șansă și lui Leonardo DiCaprio și Carey Mulligan. Chiar dacă e în 3D.

Jocul lui Ender – Vine tocmai în 2013 (nu știm exact când), dar sperăm că va fi în spiritul cărții și îl așteptăm cu mare interes, mai ales că-i are în distribuție pe Harrison Ford, Hailee Steinfeld și Abigail Breslin. Mai ales că am intuit deja participarea lui Hailee Steinfeld, deși noi am fi văzut-o în rolul lui Val, nu al Petrei.

Să nu uităm de Total Recall, un remake după varianta din 1990 cu Arnold în rolul principal, la rândul lui făcut după o nuvelă de Philip K. Dick (mai multe detalii găsiți aici). După mine, e un clasic de care e păcat să te atingi, chiar și cu Colin Farrell în distribuție, dar hei, Hollywood-ul a făcut-o și mai lată și, dacă păstrează scena noastră preferată, noi suntem fericiți. Îl putem vedea de pe 3 august încolo.

În final, deși s-a lansat deja pe alte meleaguri, Tinker, Taylor, Soldier, Spy (ecranizarea romanului lui John Le Carre) vine și la noi abia pe 3 februarie și am citit numai lucruri bune despre ea, așa că ne-am plănuit deja să ne prezentăm la cinema.

Iar dacă nu l-ați văzut deja, The Rum Diary (ecranizare după Hunter S. Thompson, cu Johnny Depp) e încă în cinematografe, la fel și One Day, o poveste frumoasă de tot despre doi prieteni cărora le ia mulți ani să-și dea seama că sunt făcuți unul pentru altul, după un roman de David Nicholls.

Voi ce ecranizări după cărți vreți să vedeți anul ăsta?

9 comentarii
 1. Andra

  Abia astept sa vad Jocurile foamei! Mi-au placut la nebunie cele trei volume cu aventurile lui Katniss si sunt curioasa daca filmul o sa se ridice la nivelul cartii.

  Reply
 2. Bianca

  Abia astept sa vad cateva, in plus Anna Karenina, hmmm… as vrea sa vad o alta varianta, nu m-am plictisit de subiect chiar de il stiu pe de rost. Pana atunci, in aceasta seara pe TVR de la ora 20:10 putem urmări varianta cu Sophie Marceau din 1997 🙂

  Reply
 3. Jen

  Actually, musicalul Les Mis e foarte, foarte misto… si se joaca de vreo 25 de ani. (Preferata mea e reprezentatia de la aniversarea de 10 ani.) Actorii din ecranizare nu mi se par straluciti, dar… cine stie, poate imi fac o surpriza. Nu cred totusi ca pot sa cante mai bine de atat: http://www.youtube.com/watch?v=k0SWaGfkPxA

  Oricum, daca tot am aflat de existenta filmului, o sa il vad… revin in decembrie cu impresii 😛

  Reply
 4. Maria

  As vrea sa vad un film facut dupa catrile lui Michel Zevaco -Pardaillan incluzand toate volumele

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *