Anul 2016 a început cum nu se poate mai bine: de la 1 ianuarie, toate cărțile și ebook-urile vor fi mai ieftine cu 3,8%, respectiv 3,33%, deoarece TVA-ul scade de la 9% la 5% la cărțile tipărite și de la 24% la 20% la ebook-uri, conform noului Cod Fiscal intrat în vigoare din acest an. România devine, astfel, una dintre țările cu cea mai scăzută taxă pe valoare adăugată pe acest segment din Europa, conform Wall-Street.

Claudia Fitcoschi, directorul de promovare și relații cu presa de la Editura Polirom ne-a confirmat, în această dimineață, că volumele de la editura pe care o reprezintă vor avea prețuri reduse la raft (cu 3,8%) și online (ebook-urile – cca. 3,3%), iar Librăriile Humanitas au anunțat, printr-o postare pe pagina de Facebook a Librăriei Humanitas de la Cișmigiu de la sfârșitul lui decembrie 2015, că „vor pune în aplicare prevederile articolului 291 din Legea nr. 227/2015 referitoare la Noul Cod Fiscal, cu privire la modificarea cotelor de TVA. Astfel, prețurile produselor vor fi diminuate cu echivalentul diferenței de TVA în favoarea dumneavoastră, de la 9% la 5% la carte și de la 24% la 20% la produsele non-carte. Acestă diferență se va aplica la casa de marcat, prețurile afișate neincluzând această diminuare de preț”. În următoarele zile, ne așteptăm ca toate editurile și librăriile să anunțe reducerile de prețuri.

Scăderea TVA-ului la produsele culturale – pe lângă cărți, vor fi mai ieftine și biletele la cinematografe, muzee, expoziții, spectacole, manuale, ziare și reviste, alte evenimente culturale și sportive – a fost inițiativa lui Ionuț Vulpescu, fostul Ministru al Culturii, care a depus în acest sens, în aprilie 2015, un amendament la proiectul noului Cod Fiscal.

La deschiderea târgului Gaudeamus 2015, în noiembrie, noul Ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, spunea despre reducerea TVA la tipărituri că „Acest lucru va reprezenta o ușurare pentru editori, pentru publicul cultivat. Sperăm din toată inima ca această ușurare să fie și o ușurare pentru bugetul cumpărătorilor. Ideea este să putem face în așa fel încât cartea să circule mai ușor, să fie mai lesne de procurat, de cumpărat, drepturile de autor să fie respectate în chip mai riguros și, în sfârșit, dar nu în ultimul rând, să ajungă și ceva mai mulți bani în buzunarele scriitorilor, pentru că ei sunt cei de la care industria cărții profită”. Suntem de aceeași părere cu Ministrul Culturii și ne dorim ca aceste reduceri să fie un semn de bun augur pentru industria editorială din România.

Mai multe informații cu privire la noul Cod Fiscal și cotele de TVA actuale găsiți într-un material-sinteză de pe Mediafax.

 

Sursă foto principală

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *