Criticii religioși descriu intelectualii ca oameni predispuşi la instabilitate mentală, marşând pe ideea că ar exista o legătură strânsă, în cazul lor, între geniu şi nebunie; aceştia s-ar deosebi de oamenii obişnuiţi prin ateismul lor asumat şi prin indecenţă, având în vedere obiceiurile lor sexuale, promiscuitatea sau celibatul. (sursa)

E greu să credem că în secolul XXI încă se iscă o dispută pe teme religioase, dar adevărul este că, indiferent de contextul în care astfel de subiecte sunt abordate, apar numeroase comentarii, controverse, certuri sau ieşiri violente.

Nu cu foarte mult timp în urmă, un neurochirurg din UK, Jonathan Pararajasingham, a stârnit asemenea reacţii când a lansat o serie de un montaje cu oameni de ştiinţă şi cultură vorbind despre Dumnezeu, religie şi raţiune. Cel mai recent montaj al său adună 30 de scriitori renumiți, premiaţi cu de-alde Nobel, Booker Prize sau Goncourt, care pun în balanţă divinitatea şi umanismul.

Pararajasingham a mai creat un film similar anul trecut, cu 100 de academicieni, majoritatea oameni de ştiinţă, care îşi expuneau opiniile cu privire la existenţa lui Dumnezeu (pe acesta îl puteţi vedea în două părţi aici şi aici).

În urmă cu 2 luni, neurochirurgul din ale cărui site și cont de facebook e uşor să remarci predispunerea la logică şi raţiune, a lansat acest filmuleţ cu scriitori, pe care noi l-am descoperit nu demult pe youtube. Are 25 de minute în total şi critică argumentat religia, aducând totodată un tribut – să zicem – literar umanismului şi raţionalismului. Arthur C. Clarke, Nadine Gordimer, Isaac Asimov, Arthur Miller, Wole Soyinka, Gore Vidal, Douglas Adams, Germaine Greer, Iain Banks, José Saramago, Terry Pratchett, Ken Follett, Ian McEwan, Andrew Motion, Martin Amis, Michel Houellebecq, Philip Roth, Margaret Atwood, Salman Rushdie, Norman MacCaig, Phillip Pullman, Dr Matt Ridley, Harold Pinter, Howard Brenton, Tariq Ali, Theodore Dalrymple, Roddy Doyle, Redmond O’Hanlon, Diana Athill şi Christopher Hitchens — toţi au o apariţie în montajul lui Pararajasingham. Mai jos îl puteţi urmări şi voi în întregime.

6 comentarii
  1. Nechayev

    ma rog. tot ce putem intelege din acest film e ca majoritatea intelighentiei britanice din ultimele decenii e predispusa la ateism. mi se pare un fenomen cultural, mai mult decat unul rational.

    Reply
  2. Laura Sandu

    @Nechayev

    Sper sa fie un fenomen cultural de amploare.

    Pentru ca dupa parerea mea, ateul nu e neaparat mai rational decat credinciosul, dar are mai multe sanse sa contribuie fara probleme de constiinta la critica chestiilor nasoale pe care le fac bisericile: actiunile lor discriminatorii, de exemplu. sau alea care implica scoaterea basma curata a unor pedofili etc.

    Orice s-ar zice, daca esti crestin infocat, oricat ai vrea sa critici “institutia” (in ideea ca “institutia e institutie, credinta e credinta”) nu poti s-o faci din toata inima.

    Reply
  3. ls

    da, banuiesc ca sunt posibile multe astfel de pozitii. mai ales ca a lui soirs implica un argument extrem de dubios – amenintarea externa. de ce sa criticam raul nostru mic, cand unul mare de tot ne paste din afara?

    dar si eu zic ca discutia e interminabila, asa ca mai bine ii punem punct. :>

    Reply
  4. Nechayev

    exista diferenta asta intre a critica un lucru si a-l arunca pe geam impreuna cu apa din covata.

    ps: nu stiam ca “amenintare externa” e un argument dubios.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *