Nu ai sanse sa concurezi vreodata cu editurile in materie de lansari plicticoase. Totusi, in cazul in care vrei sa te angajezi la una, uite cateva metode sigure de a-ti adormi audienta si de a face o lansare de carte cu nimic diferita de altele. Adica super plicticoasa.

1. Oamenii care vorbesc trebuie sa fie neaparat seriosi. Cu morga. Imbracati in costume jerpelite, ca doar oamenii de cultura “e” lefteri. Trebuie sa vorbeasca apasat, patrunsi de propria lor menire. Sa foloseasca cuvinte frumoase gen “maestrul” si “capodopera”. Sa faca referiri la marii clasici sau macar la teorie literara complicata.

2. Autorul trebuie sa fie si el serios. Sau, si mai bine, sa faca glumite nesarate, cu aluzii subtile, cu ceilalti invitati, despre noptile petrecute cu muze literare sau despre betiile de la Neptun. Oricum, neaparat sa fie patruns de propria sa opera si menire.

3. Reprezentantii editurii – emotionati, preocupati, seriosi, mandri. Cu cartile in mana, impartind, organizand autografele. Poate un buchet de flori?

4. Aranjarea clasica  – masa lunga, carti, pahare cu apa, intr-o librarie frumoasa, cam prafuita. Sau toti in picioare, la un microfon, felicitandu-se unul pe altul. Strangeri de mana. Zambete. Doamne cu coc razand pe sub gene. Hipsterite de la Litere notandu-si cugetari in agendele Moleskine.

5. Piscoturi.

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


Un comentariu
  1. Pingback: Incă o lansare cu poezie: de data asta de Iulian Tănase « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *