În urmă cu două săptămâni Julius Meinl a făcut o surpriză frumoasă tuturor iubitorilor de cafea și nu numai: oamenii și-au putut plăti cafeaua cu o … poezie, în 80 de cafenele și 31 de orașe din țară. Prin inițiativa Julius Meinl – Inspiring poets since 1862, brandul care susține poezia nu doar prin vorbe, ci și prin fapte, 6.300 de oameni au scris versuri și au primit la schimb o cafea aromată pe 25 octombrie. 

Nu știu ce părere aveți voi, dar pe mine m-a emoționat și impresionat tare mult campania semnată de Julius Meinl numită ”Poezia poate face lumea mai bună”. Fie vorba între noi, eu cred că a făcut-o, cel puțin pentru cele 24 de ore în care toți cei aflați în diversele cafenele din țară au încercat diferite emoții la auzul veștii că nu vor plăti cafeaua consumată în lei, ci în cuvinte. Nu se poate să rămâi indiferent când vezi că toată lumea dintr-un spațiu anume caută pe telefon, laptop, scotocește prin memorie sau își adună gândurile pentru a compune câteva versuri. Nu poți să nu simți că se întâmplă ceva frumos când observi în jurul tău zâmbete, momente de fâstâcire, priviri pierdute în căutarea creativității, savurarea cafelei într-o stare de bine, de poezie, de (re)descoperire a simplității și bucuriei pentru lucrurile mici, dar signifiante.

photo_large-27620

Cred cu tărie că inițiativa aceasta ne-a descrețit frunțile și ne-a adus aminte că nu trebuie să fim poeți, muzicieni, textieri sau artiști, în general, pentru a ne exprima prin poezie cele mai intime gânduri și emoții. Pentru a consuma poezie. Pentru a răspândi poezia printre prietenii noștri. Pentru că da, poezia face lumea mai bună, zău!

DT__4335

Cam așa ceva spunea și Radu Pilat, Community Marketing Expert Heist Industries, agenția care se ocupă de campanie: „6.300 de oameni s-au transformat pentru o zi în ambasadori ai poeziei, într-un gest clar că aceasta are putere și potențial de atracție pentru publicul larg. Nu ne rămâne altceva de făcut decât să repetăm isprava, de data asta la scară mult mai mare”.

DT__4296

Dacă nu ați fost pe 25 octombrie în cafenelele Julius Meinl (sper că nu este cazul, ar fi păcat), trebuie să vă spun că atmosfera faină a fost completată de șervețelele simpatice pregătite pentru această ispravă și de creioanele micuțe ce le însoțeau. Unde mai pui că angajații cafenelelor în care am fost păreau mult mai binedispuși (știți voi despre ce vorbesc), mult mai amabili, senini și puși pe șotii. Și nu, nu cred că se datora exclusiv faptului că dădeau o cafea gratis.

Toamnă, cafea aromată, atmosferă de sărbătoare, oameni cu fețe luminate, toate asezonate cu poezii. Ce poate fi mai mișto? (iertați-mi limbajul ”neacademic”!)

Pentru detaliile despre cum a fost conferința de presă din ziua în care am plătit cafeaua cu versuri intrați aici. Și rămâneți pe aproape, urmează o altă mare, dar mare surpriză poetică marca Julius Meinl – nu o putem dezvălui deocamdată, dar vă asigurăm că merită așteptarea și atenția voastră!

DT__4325

Plătește cafeaua cu o poezie vine după minunăția de metrou tapetat cu post-it-uri cu versuri și ambele activări fac parte din efortul susținut al brand-ului Julius Meinl de a aduce poezia mai aproape de noi.

 

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *