Joi, 14 ianuarie, la Samuel Goldwyn Theater (Beverly Hills, California), regizorii Guillermo del Toro și Ang Lee, împreună cu președintele Academiei, Cheryl Boone Isaacs, și actorul John Krasinski, au anunțat nominalizările la cele douăzeci și patru de categorii ale Premiilor Oscar 2016.

Cele mai multe nominalizări (12) a primit ecranizarea The Revenant, fiind al doilea an când un film regizat de Alejandro González Inárritu reușește această performanță. Iar aproape toate propunerile pentru Cel mai bun film au la bază scenarii adaptate după cărți – dintre cele opt nominalizări la această categorie, Mad Max: Fury Road este singurul care n-are nicio legătură cu lumea cărților, două filme sunt inspirate din cazuri reale expuse în cărți (Bridge of Spies și Spotlight), iar cinci sunt adaptări (The RevenantThe Big ShortBrooklyn, The Martian, Room). Și lista nu se termină aici. Ceea ce nu poate decât să bucure bookaholicii și movieaholicii din noi 🙂 – chiar dacă, de cele mai multe ori, nu ne plac adaptările și considerăm cărțile mult mai bune decât perechile lor cinematografice.

 

Ecranizările domină Premiile Oscar 2016. Așa că m-am gândit să fac o listă cu cele 6 cărți care au fost adaptate în 2015 și au fost traduse și la noi. Sunt numai bune de citit până la sfârșitul lui februarie, atunci când se anunță câștigătorii – 28 februarie, mai exact, la Dolby Theatre din Hollywood, California, prezentate, pentru a doua oară, de actorul Chris Rock. Nu de alta, dar e fain să citim cărțile înainte sau după ce am văzut filmele.

Film: The Revenant

Carte: Răzbunătorul. Legenda lui Hugh Glass, de Michael Punke

revenant-leoFilmul lui Inárritu, cu Leonardo DiCaprio în rol principal, este nominalizat la următoarele categorii: Cel mai bun film (Arnon Milchan, Steve Golin, Alejandro G. Iñárritu, Mary Parent și Keith Redmon), Cel mai bun regizor (Inárritu), Cel mai bun actor în rol principal (Leonardo DiCaprio în rolul lui Hugh Glass), Cel mai bun actor în rol secundar (Tom Hardy în rolul lui John Fitzgerald), Cel mai bun machiaj (Siân Grigg, Duncan Jarman și Robert Pandini), Cel mai bun sunet (Jon Taylor, Frank A. Montaño, Randy Thom și Chris Duesterdiek), Cel mai bun montaj de sunet (Martin Hernández și Lon Bender), Cel mai bun montaj (Stephen Mirrione), Cele mai bune costume (Jacqueline West), Cea mai bună imagine (Emmanuel Lubezki), Cele mai bune efecte vizuale (Richard McBride, Matt Shumway, Jason Smith și Cameron Waldbauer), Cea mai bună scenografie (Jack Fisk și Hamish Purdy). Personal, mi s-a părut genial din punct de vedere al imaginii.

razbunatorul michael punkeCartea după care a fost scris scenariul – de Alejandro González Iñárritu și Mark L. Smith – poartă același nume, a fost scrisă de Michael Punke și abia a apărut în limba română la Editura Trei, în colecția „Fiction Connection”, în traducerea lui Ciprian Şiulea.

Din prezentarea cărții de pe site-ul editurii: „Suntem în anul 1823 şi vânătorii de blănuri ai Companiei Rocky Mountain Fur duc o viaţă brutală de frontieră. Hugh Glass e unul din cei mai buni oameni ai Companiei, un neînfricat pionier al frontierei, specialist în găsirea urmelor. Dar o misiune de cercetare îl aduce faţă în faţă cu un urs grizzly, care îl mutilează groaznic, iar ceilalţi nu mai speră ca el să supravieţuiască. Doi oameni ai Companiei sunt desemnaţi să aibă grijă de Glass până moare. Însă după ce aceştia îl jefuiesc şi-l abandonează, pe Glass îl ţine în viaţă o singură dorinţă: răzbunarea. Cu un curaj şi o hotărâre ieşite din comun, omul munţilor parcurge, mai întâi târâş, sute de kilometri din frontiera americană neexplorată.

Bazat pe fapte reale, Răzbunătorul. Legenda lui Hugh Glass e o poveste remarcabilă despre obsesie, voinţă umană împinsă până la limite şi despre cât de departe poate duce setea de răzbunare”.

Film: The Martian

Carte: Marțianul, de Andy Weir

The Martian este regizat de Ridley Scott, a fost adaptat pentru marele ecran de Drew Goddard și îl are pe Matt Damon în rol principal. Recent, a luat trei Globuri de Aur: pentru Cel mai bun film (comedie sau musical!), Cel mai bun actor și Cel mai bun regizor. La Premiile Oscar 2016 a fost nominalizat la șapte categorii: Cel mai bun film (Simon Kinberg, Ridley Scott, Michael Schaefer și Mark Huffam), Cel mai bun actor în rol principal (Matt Damon îl interpretează pe Mark Watney), Cel mai bun scenariu adaptat (Drew Goddard după The Martian, de Andy Weir), Cel mai bun montaj de sunet (Oliver Tarney), Cel mai bun sunet (Paul Massey, Mark Taylor și Mac Ruth), Cea mai bună scenografie (Celia Bobak și Arthur Max), Cele mai bune efecte vizuale (Anders Langlands, Chris Lawrence, Richard Stammers și Steven Warner).

Cartea omonimă este a doua carte publicată de scriitorul american Andy Weir în 2011 și prima bookpic-martianul-39442apărută cu numele său adevărat. În traducere (de Iulia Anania) a apărut toamna trecută (septembrie 2015) la Editura Paladin, imprint al Grupului Editorial Art.

Din prezentarea cărții de pe site-ul editurii: „Membrii echipajului Ares 3 ajung pe Marte pentru o misiune programată să dureze două luni, dar o furtună puternică le dă planurile peste cap și sunt nevoiți să părăsească planeta după doar câteva zile. Însă numai cinci dintre cei șase membri ai echipajului se vor lansa spre Pământ. Mark Watney, pe care ceilalți îl cred mort, rămâne singur, cu resurse limitate de apă și de hrană. Și astfel pornește într-o uimitoare cursă pentru supraviețuire, reușind să facă ceea ce nimeni până atunci nu ar fi crezut că este posibil pe o planetă fără viață. Inteligența și umorul, stăpânirea de sine și ingeniozitatea îl vor ajuta pe Watney să facă față rând pe rând problemelor aparent insurmontabile. Dar va reuși el să se întoarcă teafăr pe Pământ? Și de unde îi poate veni salvarea?”. Fain, vreau să pun mâna pe carte după ce am văzut filmul.

Film: The Big Short

Carte: Marea contracție economică. În interiorul mașinăriei infernale, de Michael Lewis

the-big-short-teaser-posterUnul dintre acele filme despre care am auzit numai de bine, dar pe care nu l-am putut urmări până la capăt. Pur și simplu n-am înțeles schema. Poate, cândva, mă voi întoarce la el. Și sper să am mai mult succes cu volumul, pe care nu l-am citit încă.

Așa, The Big Short are mai multe nominalizări la Oscar 2016 decât The Danish Girl sau Room (pe care le găsesc mai faine), e imediat în top după Bridge of Spies, Carol și Spotlightmai exact cinci nominalizări. Categoriile aferente sunt: Cel mai bun film (Brad Pitt, Dede Gardner și Jeremy Kleiner), Cel mai bun regizor (Adam McKay), Cel mai bun actor în rol secundar (Christian Bale care îl interpretează pe Michael Burry), Cel mai bun scenariu adaptat (Adam McKay și Charles Randolph după volumul omonim al lui Michael Lewis), Cel mai bun montaj (Hank Corwin).

În română, titlul filmului a fost tradus Brokerii apocalipsei.

Marea contracție economică. În interiorul mașinăriei infernale este cartea de non-ficțiune care amarea-contractie-economica-in-interiorul-masinariei-infernale_1_fullsize stat la baza ecranizării. În original, a fost publicată în 2010, iar la noi în iunie 2012, la Editura Publica, în traducerea lui George Chiriță.

Din prezentarea cărții de pe site-ul editurii: „Evenimentele de pe Wall Street din 2008 au fost curând redenumite, nu doar de către liderii de pe Wall Street, ci şi de Trezoreria Statelor Unite şi Rezerva Federală, drept o „criză de încredere”. O simplă şi obișnuită panică financiară declanşată de căderea Lehman Brothers. Dar există o diferenţă între o simplă panică financiară şi ce s-a întâmplat pe Wall Street în 2008. Într-o simplă panică, percepţia creează propria sa realitate: cineva strigă „Foc!” într-un teatru aglomerat, iar publicul se calcă în picioare în graba către ieşire. Pe Wall Street în 2008, realitatea a copleşit în cele din urmă percepţia: un teatru aglomerat a ars până la temelii cu mulţi oameni aflându-se încă pe locurile lor. Fiecare mare firmă de pe Wall Street era fie falită, fie legată fatal de un sistem falit. Problema nu este că a fost permis falimentul Lehman Brothers. Problema era că a fost permis succesul celor de la Lehman Brothers (Michael Lewis)”.

Film: Room

Carte: Camera, de Emma Donoghue

room poster filmRoom a avut premiera pe 25 noiembrie 2015 în America. La Oscar 2016, ecranizarea este nominalizată la Premiile pentru Cel mai bun film (Ed Guiney), Cel mai bun regizor (Lenny Abrahamson), Cea mai bună actriță în rol principal (Brie Larson în rolul lui Joy “Ma” Newsome) și Cel mai bun scenariu adaptat (Emma Donoghue a fost cea care a scris scenariul după propria carte). O co-producție Irlanda-Canada, cu o absolut poveste tulburătoare.

De cealaltă parte, cartea a fost publicată în 2010 și, printre altele, a fost pe lista scurtă a Man Booker Prize. La noi a fost tradusă doi ani mai târziu de Ruxandra Ana pentru Editura Trei, unde a apărut în colecția „Fiction Connection”.

Din prezentarea cărții de pe site-ul editurii: „Pentru Jack, un camera emma donoghuebăieţel în vârstă de cinci ani, Camera înseamnă lumea. Acolo s-a născut şi a crescut; împreună cu mama lui, acolo se joacă, citeşte şi învaţă lucruri despre viaţă. Noaptea, mama îl închide cu grijă în dulap, unde trebuie să doarmă când vine Batrânul Nick în vizită.

Pentru Jack, Camera înseamnă acasă, dar pentru mama lui e închisoarea în care Batrânul Nick a ţinut-o captivă timp de şapte ani.

Prin determinare, ingeniozitate şi o dragoste uriaşă, mama a creat o viaţă pentru Jack. Dar ştie că nu e de ajuns… nici pentru Jack, nici pentru ea însăşi. Aşa că pune la cale un plan de evadare, crezând în curajul fiului ei şi în noroc. Însă nu înţelege cât de puţin pregătită este în realitate pentru ca planul să reuşească.

Narată în întregime în limbajul plastic şi savuros al lui Jack, băieţelul de cinci ani, Camera este o poveste despre curaj şi despre legătura profundă dintre părinte şi copil”.

Film: The Danish Girl

Carte: Daneza, de David Ebershoff

the danish firl posterThe Danish Girl, în regia lui Tom Hooper, este unul dintre filmele care au încheiat anul 2015. În România, acesta a intrat în cinematografe începând cu data de 8 ianuarie 2016. Ca număr de nominalizări la Oscar 2016, The Danish Girl este la egalitate cu Room. Așadar, cele patru categorii la care acesta are șanse la Oscar sunt: Cel mai bun actor în rol principal (Eddie Redmayne ca Lili Elbe / Einar Wegener), Cea mai bună actriță în rol secundar (Alicia Vikander în rolul Gerdei Wegener), Cele mai bune costume (Paco Delgado) și Cea mai bună scenografie (Michael Standish și Eve Stewart).

Volumul omonim, semnat de David Ebershoff, a apărut în traducere românească odată cu premiera filmului în America (în decembrie anul trecut), la trei luni de la premiera de la Festivalul de la Veneția. Daneza este chiar romanul de debut al scriitorului american. A fost Daneza_copertapublicat în 2000 și a primit Premiul literar Lambda pentru ficţiune transsexuală şi Premiul Rosenthal al Academiei Americane de Arte şi Litere. Este inspirat dintr-un caz real.

Din prezentarea cărții de pe site-ul editurii: „Totul începe cu o întrebare, o simplă favoare cerută de o soţie, artista daneză Gerda Wagener, soţului ei, Einar Wegener, în timp ce ea îi face portretul în atelierul lor – scenă a unei transformări pe care niciunul din ei n-o poate anticipa. Îmbinând realitatea cu ficţiunea într-o viziune romantică originală, Daneza schiţează elocvent o intimitate unică ce defineşte viaţa fiecărui cuplu şi remarcabila poveste a transformării lui Einar în Lili Elbe, una dintre primele transsexuale, dar şi femeie sfâşiată între loialitatea faţă de mariaj şi propriile ambiţii şi dorinţe”.

Film: Steve Jobs

Carte: Steve Jobs. Biografia autorizată, de Walter Isaacson

steve jobs filmDoar două nominalizări la Oscar 2016 pentru Steve Jobs, filmul lui Danny Boyle despre faimosul cofondator al companiei Apple, și anume la Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal (Michael Fassbender în pielea lui Steve Jobs) și la Cea mai bună actriță în rol secundar (Kate Winslet în rolul Joannei Hoffman). Mie mi s-a părut că ecranizarea a fost mai mult decât decentă, dar nu e un film de Oscar. Parcă mi-a plăcut mai mult cel din 2013 cu Ashton Kutcher interpretându-l pe Jobs. Vouă ce impresie v-a lăsat?

În 2012, la Editura Publica, în Co-Lecția de Antreprenoriat, era publicată, cu ajutorul a trei traducători (Mihaela Sofonea, Anda Sebeși, Dan Bălănescu), cartea-mamut (664) a lui Walter Isaacson: Steve Jobs. Biografia autorizată

Din prezentarea cărții de pe site-ul editurii: „Pornind de la o serie de peste 40 de interviuri cu Stevesteve-jobs-biografia-autorizata_1_fullsize Jobs, derulate de-a lungul a peste doi ani – precum și pe intervievarea a peste o sută de persoane apropiate lui Jobs, familie, prieteni, adversari, competitori sau colegi – Walter Isaacson a reușit să creioneze portretul vieții trepidante și a personalității de o intensitate mistuitoare a unui antreprenor creativ, care, prin pasiunea sa pentru perfecțiune și prin hotărârea încrâncenată, a revoluționat șase domenii de activitate: computerele personale, filmul de animație, muzica, telefoanele, tabletele computerizate și conținutul digital.

Într-un moment în care Statele Unite caută modalități de a-și susține întâietatea în domeniul inovației, în care societățile din întreaga lume încearcă să construiască economii creative, adecvate epocii digitale, Jobs reprezintă emblema absolută a inventivității, imaginației și inovației neabătute. Steve Jobs știa că cea mai bună cale de a crea valoare în secolul XXI rezidă în conectarea creativității cu tehnologia, aşa că a construit o companie în cadrul căreia salturile imaginației s-au îmbinat cu remarcabile reușite din domeniul ingineriei. El și colegii săi de la Apple au fost capabili să gândească diferit: nu au contribuit doar la dezvoltarea unor produse superioare din punct de vedere tehnologic, ci au creat dispozitive complet noi și servicii despre care consumatorii nici măcar nu știau că au nevoie”.

Alte recomandări de lectură

podul spionilorDeși Bridge of Spies (cu 6 nominalizări la Oscar) nu este bazat în mod direct pe cartea omonimă a lui Giles Whittell, dar împarte cu aceasta cazul real din care atât filmul, cât și volumul, s-au inspirat, așa că ar fi interesant să faceți o paralelă între scenariul lui Matt Charman și al fraților Coen și povestea scrisă de Whittell. Podul Spionilor: o poveste adevărată a Războiului Rece a fost publicată de Editura Litera în 2011 – detalii suplimentare găsiți aici.

 

Dacă citiți în limba engleză, atunci iată ce cărți au fost adaptate în 2015 și nominalizate recent la Oscar 2016:

brooklyn colm toibinBrooklyn – film cu titlu omonim, 3 nominalizări Oscar; ecranizarea cărții lui Colm Tóibín (scenariul poartă semnătura altui scriitor: Nick Hornby);

The Price of Salt – filmul se numește Carol și are 6 nominalizări la Oscar; cartea a fost scrisă de Patricia Highsmith în 1952;

Trumbo ecranizarea poartă același nume și este nominalizată doar la Cel mai bun actor în rol principal (Bryan Cranston în rolul lui Dalton Trumbo); cartea este semnată de Bruce Cook și a fost publicată prima dată în 1977;

book_220Spotlight 6 nominalizări la Oscar 2016; volumul de non-ficțiune este colectiv și a fost realizat de către redactorii de investigații de la Boston Globe (a fost premiat cu Pulitzer);

When Marnie Was There – nominalizat la Premiul Cel mai bun lungmetraj de animație; Joan G. Robinson a scris această carte pentru copii și a publicat-o în 1967.

In Another Country – filmul se numește 45 Years, a primit o nominalizare la Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol principal (Charlotte Rampling a interpretat-o pe Kate Mercer) și a fost adaptat pentru marele ecran după povestirea In Another Country din volumul omonim semnat de David Constantine.

 

bookaholic-sustinut-de-carturesti-stripe-01

7 comentarii
 1. Pingback: Blogosfera literară - 10-16 ianuarie 2016 « Cititorul de CărțiCititorul de Cărți

 2. Alida

  Daca apuc sa citesc cartea, tind sa evit sa mai vad filmul caci intotdeauna cartea mi se pare mai buna.Astfel ma gandesc sa sacrific filmul pentru carte si sa citesc Room.

  Reply
 3. Victor

  Îmi place că ați dezvoltat mult mai bine tema articolului chiar și decât cei de la Ebook Friendly, cu toate că ei aveau 9 titluri 🙂

  Reply
 4. Eli Bădică Post author

  @Alida: O alegere foarte bună! 🙂 A propos, eu nu mă pot abține, sunt curioasă, după ce citesc o carte, cum au ecranizat-o, așa că mă uit.

  @Victor: Mulțumesc! 🙂 Când m-am apucat de materialul acesta, cel de pe Ebook Friendly nu era, apoi nici n-am mai verificat ce-a mai apărut online până l-am publicat. La noi doar 6 titluri au fost traduse, dar, după cum vezi, la sfârșitul articolului am mai dat încă 6 titluri în engleză, deci îi depășim pe cei de la Ebook Friendly. 😀

  Reply
 5. Cristina

  Bine faci. Am vazut fimul si mie personal mi s-a parut slab. Cartea, insa, bine scrisa. O recomand si o gasiti si la reducere la 4,99 lei. Spor la citit!

  Reply
 6. Simona

  Imi place sa vad fimul mai intai, si apoi sa citesc cartea. Evident, cartea este mult mai detaliata, si de cele mai multe ori daca citesc cartea inainte, filmul mi se pare superficial. Dar vazand filmul inainte, cand citesc cartea parca toate personajele capata mai multa substanta si parca lucrurile sunt mai clare…in capul meu! 🙂 In general consider cartile fiind mai bune, mai atatcuprinzatoare decat filmele, dar am intalnit si filme care s-au ridicat la nivelul cartilor. “Vanatorii de zmeie” este un film care se ridica la nivelul cartii. Pentru mine este o adevarata placere sa citesc cartile, dar sa le urmaresc si ecranizarile. Ecranizarea, nu este reproducerea fidela a cartii, ea aduce elemente de inedit si nouatate, ceea ce ma bucura.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *