Mereu am considerat că e mai bine să înveți din greșelile altora decât pe pielea ta. Sau măcar să eviți problemele care pot fi evitate. Și unul dintre cele mai accesibile moduri de a face asta este prin intermediul cărților, bineînțeles. Am devenit interesat de antreprenoriat cu ceva timp înainte să ajung să-mi deschid propria firmă, o agenție de marketing, și așa am parcurs o grămadă de cărți din domeniu.

Nu spun că le-am citit pe toate – pentru că, probabil, există cel puțin 1.000.000 de cărți despre antreprenoriat -, dar, cu timpul, ajungi să vezi că în grămada aceasta de materiale, puține sunt cărțile care pot trece testul timpului și al vieții reale.

Interesant este că volumele care mi s-au părut cele mai folositoare nu sunt neapărat și cele mai cunoscute, cel puțin la noi. De aceea, m-am hotărât să le grupez într-o listă. Acestea sunt cele pe care le recomand cu cea mai mare căldură, oricând am ocazia, și cred că orice antreprenor aspirant sau care deja a pornit pe acest drum ar trebui să le citească.

 

Ce e dificil la lucrurile dificile, de Ben Horowitz

ce-e-dificil-la-lucrurile-dificile_1_fullsizeMajoritatea cărților din domeniul antreprenoriatului se concentrează pe aspecte de genul cum să construiești companii grozave, cum să motivezi echipe și, în general, care sunt „secretele succesului”. Dar ce au toate acestea în comun, mai ales cele care deconstruiesc exemple de succes, e faptul că se concentrează pe momentele când lucrurile mergeau bine pentru acele companii.

Ori experiența reală în antreprenoriat ne arată că, de cele mai multe ori, îți vine să bagi capul sub pernă și să plângi pentru că nu știi dacă ai de unde să scoți bani pentru salariile de luna aceasta sau cel mai important client tocmai ți-a spus că nu mai vrea să lucreze cu tine.

Ce faci când ceea ce încerci nu funcționează? Ce faci când toată lumea e demotivată și, chiar dacă ai găsit cea mai bună strategie, nimeni nu mișcă un deget să o pună în aplicare? Ce opțiuni mai ai atunci când toate strategiile de succes despre care au citit în diferite cărți nu funcționează?

Această carte de antreprenoriat este, poate, cea mai sinceră și relevantă pentru viața reală pe care am citit-o vreodată. Indiferent dacă ești la început de drum sau ai demarat deja afacerea, vei citi despre o grămadă de situații care au mers prost atunci când puteau merge bine și ce poți face pentru a le redresa. Volumul se bazează pe experiența reală a autorului, care a dus o companie în pragul falimentului – de mai multe ori – până să ajungă să o vândă cu mai bine de 1 miliard de dolari.

O grămadă de lecții valoroase, dar nu mă crede pe cuvânt, citește-o!

The Lean Startup, de Eric Ries

the-lean-startup_1_fullsizeAuzisem de conceptul LEAN cu ceva timp înainte să citesc cartea. Practic, pe aceasta am ajuns să o citesc doar pentru a mă convinge dacă într-adevăr e ceva în spatele acestuia sau e doar un termen fancy folosit de americani. Și s-a dovedit că am citit cartea exact la momentul potrivit: aplicând principiile din cuprinsul ei, m-a ajutat să-mi salvez afacerea și să o opresc din faliment, chiar înainte să înceapă să existe cu adevărat.

LEAN este un concept împrumutat de la japonezi și se referă la o abordare agilă, iterativă a tot ce ține de o afacere. În loc să investești mult timp, bani, energie și alte resurse în anumite idei, doar pentru ca, mai apoi, piața să nu fie deloc încântată de ceea ce ai de oferit, mai bine dezvolți idei și strategii care să aibă șanse de reușite mult mai mari.

Citește volumul și vei avea o grămadă de exemple (inclusiv personale, ale autorului) despre companii care au folosit abordarea LEAN și altele care nu, vei vedea diferența. E enormă.

Întreabă-te de ce, de Simon Sinek

intreaba-te-de-ce-cum-ne-inspira-marii-lideri-astfel-incat-sa-trecem-la-actiune_1_fullsizeCartea care a stat la baza uneia dintre cele mai populare prezentări TED. Este mai mult decât încă o carte despre leadership. Am aplicat principiul acestei cărți în tot ceea ce fac în viață, atât personal, cât și profesional, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

Mereu glumesc spunând că numele de Toma mi se potrivește pentru că sunt „necredincios”, adică nu cred până nu testez. Ei bine, am testat și am ajuns să cred foarte mult în această carte. Dacă începi prin a-ți defini foarte clar de ce faci un anumit lucru, care e esența care stă la baza afacerii tale, iar apoi comunici permanent acest lucru, vei atrage atât oamenii potriviți în jurul tău și în afacerea ta, dar și clienți, care vor fi acolo pentru că credeți în aceleași lucruri.

În carte, ai multe exemple de companii care folosesc acest principiu, și, unind punctele, vei înțelege de ce atât de mulți oameni stau chiar și 48 de ore la coadă pentru a cumpăra un produs Apple, de exemplu. Oamenii nu cumpără ceea ce faci, oamenii cumpără de ce faci ceea ce faci.

Exponential organizations, de Salim Ismail

exponential organizationsNiciodată nu am fost modest în gândire și în obiective, mereu îmi stabileam țeluri înalte pentru că, deși știam că pe multe nu le voi atinge, în proces voi fi ajuns mai departe decât mi-aș fi imaginat la început. Această carte mi-a arătat însă că schimbarea lumii (sau, cel puțin, a unei industrii) se poate face de aproape oricine, dacă are un framework corect și o înțelegere a lumii actuale.

Cartea analizează o serie de companii și organizații care au avut impact asupra lumii în care trăim, de la Google la TED, și arată care sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinească o companie pentru a fi cu adevărat disruptivă. De la folosirea tehnologiei la un scop transformațional, vei înțelege mult mai bine ce lucruri poți face pentru a crea o companie care să crească exponențial.

De asemenea, cartea te va ajuta să arunci o privire înspre viitor, înspre lucrurile care vor influența lumea pe care o știm.

Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace, de Stephen R. Covey

cele-7-deprinderi-ale-persoanelor-eficace-lectii-importante-pentru-schimbarea-personala-editia-2015_1_fullsizeUn lucru pe care antreprenorii trebuie să-l facă e să fie eficace. Trebuie să împingă lucrurile să se întâmple, să fie mai productivi decât concurența. Cartea aceasta m-a făcut să-mi dau seama că o mare parte din ceea ce citisem până atunci sunt doar porcării și lucruri de suprafață..

Dincolo de faptul că dovedește că multe dintre cărțile de dezvoltare personală sunt inutile, volumul te va ajuta să-ți dai seama ce vrei cu adevărat în viață și în business și cum să ajungi acolo. Pe principiul „direcția e mai importantă decât viteza”, vei învăța cum să-ți ordonezi gândirea și acțiunea astfel încât ceea ce faci să aibă impactul maxim.

Cred că poate sta la baza multor volume despre productivitate din ziua de astăzi. Scrisă pe un ton binevoitor, care pare al unui părinte sau unchi sfătuitor, cartea reușește să îți ofere niște principii de organizare personală care te vor ajuta să fii de 10 ori mai productiv în domeniile în care îți dorești asta.

Săptămâna de lucru de 4 ore, de Timothy Ferriss

Saptamana-de-lucru-de-4-ore-Timothy-FerrissTot la nivelul de „atitudine în business” recomand și cartea lui Tim Ferriss. Deși aceasta pare a fi, la o primă vedere, pentru solopreneurs, principiile legate de automatizare, productivitate, mod de gândire, pe care le găsești în carte, te vor ajuta să iei decizii mult mai bune în tot ceea ce faci pentru și în afacerea ta.

Poate unele principii – de tipul 20/80 – le-ai mai auzit, dar cât de des le aplici în ceea ce faci? Această carte te ajută să devii mult mai orientat spre acțiune și să îți dezvolți un mod de a gândi afacerile mult mai modern. Îți vei lăsa concurența în spate, mult de tot.

De când a scris cartea, Tim Ferriss a dovedit în multe rânduri că știe despre ceea ce vorbește, devenind investitor și consultant pentru mai multe startup-uri, unele dintre cele mai mari din lume la momentul actual.

Strategia oceanului albastru, de Renee Mauborgne și W. Chan Kim

W-Chan-Kim__Strategia-oceanului-albastru-Cum-sa-creezi-un-spatiu-de-piata-necontestat-si-sa-faci-concurenta-irelevanta__606-722-167-1-785334292224Înainte să citesc această carte nu mi-am dat seama cât de ușoară ne putem face viața dacă luăm anumite decizii strategice corecte la momentul potrivit. Spre deosebire de majoritatea afacerilor care se poziționează și comunică în termen de produse sau servicii, această carte te provoacă să te repoziționezi în funcție de nevoile pe care le rezolvă afacerea ta.

Dacă ești în domeniul teatrului ori al asigurărilor, tentația este să te definești în funcție de ceea ce faci. Dar dacă realizezi că ceea ce au nevoie oamenii e, de fapt, divertisment sau siguranță, te vei putea uita la alte industrii complementare și le vei putea combina cu a ta, oferind un produs sau serviciu care va lăsa concurența cu întrebarea „Ce ne-a lovit?”.

E mai bine să mergi cu vaporul pe un ocean albastru și liber, unde poți „pescui” cât vrei, decât să te aglomerezi într-unul roșu.

 

Sursă imagine principală

Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *