Ți s-a întâmplat vreodată să muți o carte de pe raft ca să nu se certe cu vecina ei? Nu?! Și nu te-au trezit noaptea niște zgomote ciudate venind dinspre bibliotecă, zgomote care au dispărut ca prin farmec atunci când ai aprins lumina? Înseamnă că nu știi nimic despre viața secretă a cărților. Nu face nimic, scurtmetrajele animate de mai jos îți vor explica despre ce e vorba.

Have You Got Any Castles? (Warner Bros, 1938)

Primul film animat care folosește ideea cărților care prind viață la miezul nopții.

Book Revue (Warner Bros, 1946)

Al doilea film Looney Tunes cu același subiect, de asta data cu Daffy Duck.

Mourir Auprès de Toi (Spike Jonze, 2011)

Continuarea animațiilor clasice de mai sus cu un stop motion “tongue in cheek” pe același subiect, semnat de Spike Jonze.

(Daca dispare cumva de pe youtube, îl puteți urmari și pe Vimeo, aici)

Story Book

Un stop motion din 11 cărți de povești din care sunt croite chiar personajele filmului.

Going West

Tot am vorbit de croială, urmatorul scurt metraj este realizat în stilul stop motion combinat cu arta de a decupa hârtia kirigami. Abia la final descoperim că este o reclamă ingenioasă la New Zealand Book Council, produsă de BBDO-ul din NZ.

The Joy Of Books (Sean Ohlenkamp, 2011)

Încă o reclamă, de data asta la o librărie. Nu apar personaje, animația constă într-un stop motion în care cărțile prind viață la miezul nopții, laitmotiv cu care am și început această listă. Probabil ați mai văzut filmulețul ăsta, a circulat pe internet la inceputul anului.

Optical Illusions (Eugen Erhan, 2006)

Animația lui Eugen Erhan o știti deja de mult timp. Am inclus-o aici, chiar dacă se referă la cărți mai indirect decât celelalte filme din listă.

The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore (2011)

Incheiem cu un film minunat, pe care probabil l-ați văzut deja, care a câștigat și un Oscar anul acesta, și despre care am mai scris și noi, la începutul anului.

fotograf profesionist, jurnalist cultural, fost redactor șef la Metropotam.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *