Ne e gandul la vacanta – si sunt sigura ca nu numai noua. Deja am facut o lista de carti care se intalnesc la Londra, dar, daca nu aveti chef de o calatorie friguroasa si preferati sa va prajiti la soare, avem si o lista de carti numai bune de citit pe plaja.

Istoria calvitiei mele. Povestea lui Marek van der Jagt si a penisului sau minuscul este plina de umor (uneori negru) si autoironie. Arnon Grunberg (cunoscut scriitor olandez, care insa a publicat romanul sub pseudonim si a reusit, prin asta, sa faca valuri in lumea literara la lansarea cartii) reuseste sa transforme o problema in jurul caruia de obicei se merge pe varfuri intr-un roman despre maturizare si relatii de familie esuate.

Arlington Park. Romanul lui Rachel Cusk descrie o zi din viata catorva femei dintr-o suburbie londoneza, toate casatorite si cu copii, si toate nefericite in felul lor. Puternic influentata de Virginia Woolf (in special de Doamna Dalloway), autoarea descrie, printr-un fir narativ compus numai din mici intamplari ale vietii de zi cu zi, nefericirea din spatele fericirii conjugale afisate de personajele ei, si asumate numai in propria lor singuratate. O carte in care ploua mult si care o sa iti aminteasca sa nu iei de-a gata statul pe un prosop, pe plaja. Oriunde s-ar intampla el.

Ghidul nesimtitului. Desi au trecut cinci ani de la lansare, cartea lui Radu Paraschivescu inca e actuala, din pacate. Partea buna e ca nesimtirea e tratata aici cu umor. Pentru ca de ce nu poti sa scapi, poti intotdeauna sa razi.

Mananca, roaga-te, iubeste. N-aveam cum sa nu o punem pe lista de lecturi de plaja – chiar daca filmul nu ne-a placut atat de mult. Elisabeth Gilbert ne spune sa calatorim ca sa ne redescoperim – poate n-o s-o citim pe o plaja din Bali, dar ce loc mai bun sa citesti povestea unei vacante prelungite decat in vacanta?

(Auto)biografii de muzicieni. Citeste despre AC/DC? Sau ii preferi pe Madonna ori pe Bono? Eric Clapton are chiar o autobiografie tradusa la noi, la fel si Bob Dylan.

Persepolis. Romanul grafic al lui Marjane Satrapi este povestea copilariei ei petrecute in Teheran si a maturizarii ei ca femeie. O poveste sincera, frumoasa si lipsita de predici si teorii, care trateaza un subiect greu cu atata candoare, incat poti sa citesti linistit romanul pe plaja.

Apa pentru elefanti. O poveste de dragoste desfasurata pe fundalul marii crize economice din anii ’30. In romanul Sarei Gruen, Jacob Jankowski descopera treptat lumea circului, cu personajele ei colorate, cu magia, dar si mizeria din spatele show-urilor grandioase. Daca totusi va e lene s-o cititi, va asteapta si filmul in cinematografe:

Pulbere de stele. Neil Gaiman este un autor care te trimite in lumi complet diferite de cea in care traiesti. Prin el, nu iti iei liber de la munca, iti iei o vacanta de la intreaga ta viata, unde fetele frumoase nu cad din cer sub forma de stele cazatoare.

Orice de Sophie Kinsella. Chick lit. Atat!

6 comentarii
  1. Pingback: Ioana Bradea – Scotch « Bookaholic

  2. oana

    Mananca, roaga-te, iubeste am citit-o vara trecuta. Am si mers in Ubud, a treia destinatie a lui E. Gilbert. Daca nu as fi citit-o, nu as fi descoperit Ubud, care chiar e un loc extraordinar.

    Reply
  3. Pingback: Carti in .com/.co.uk (16-25 iunie): 50 de ani de Tropicul Cancerului « Bookaholic

  4. Buza Ioana

    Vara trecuta, cartea care mi-a facut zilele de plaja si mai placute a fost Nopti de Vama – romanul, de Dan Nita. Ce poate fi mai frumos decat sa citesti o carte despre o vara in Vama chiar in fata la Stuf. Cireasa de pe tort a fost ca respectiva carte am achizitionat-o chiar de la autorul ei, unde altundeva… decat in Vama.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *