Desigur, voi, bookaholicii, nu aveți nevoie de niciun spot care să vă îndemne să citiți. Însă promovarea lecturii este, din punctul meu de vedere, foarte importantă – mai ales în contextul în care televizorul joacă un rol mult prea mare în viața noastră, iar lamentările cu privire la generația tânără care nu mai citește sunt din ce în ce mai frecvente.

De aceea, am căutat spot-uri (care au circulat la TV sau doar pe internet) străine și românești. În cele ce urmează, veți vedea clip-urile care mi s-au părut cele mai inspirate și care m-ar convinge pe mine să citesc. Poate printre ele veți găsi ceva care să-l facă pe un prieten de-al vostru să se apropie mai mult de cărți :).

 

Încep seria cu un video realizat de un lanț de librării canadian, Indigo. Este o poveste drăguță, emoționantă, ce mi-a amintit de bilețelele pe care le trimiteam colegilor în timpul orei. Ar fi fost fain să le scriu ceva asemănător cu ceea ce a scris puștiul din clip.

 

Cel de-al doilea spot este extrem de bine realizat și promovează nu numai lectura, ci și dăruirea cărților copiilor care au nevoie de ele. O campanie semnată de Book People Unite, în care personajele literare îndrăgite de copii (Pinocchio, Humpty Dumpty, Lupul și Scufița Roșie, Căpitanul Ahab, Cei trei purceluși, etc.) își fac de cap.

http://youtu.be/pdpKIjpaBU8

 

Următorul clip nu are o imagine grozavă, însă vi-l recomand pentru melodia simpatică ce însoțește ”povestea”. Refrenul îmi sună în cap de când am ascultat-o: ” ‘Cause this book’s gonna be a good book, ’cause this book’s gonna be a good book …” :).

 

High School Musical a fost o serie americană de filme foarte îndrăgită, în special de către adolescenți. Filmele sunt extrem de comerciale și probabil că vă întrebați de ce scriu despre ele aici. Motivul este simplu: am descoperit o reclamă cu cei doi actori principali din High School Musical (Vanessa Hudgens și Zac Efron) care, profitând de celebritatea lor, își îndeamnă fanii să citească. Nu știu despre voi, dar mie îmi place tare mult inițiativa!

 

Cele două reclame de mai jos sunt, de fapt, pentru promovarea unui site care vinde cărți, Exclusive Books Fanatics. Totuși, vă mărturisesc că acestea sunt două dintre cele mai interesante și amuzante clip-uri pe care le-am văzut și care mi-au făcut o poftă de citit

 

Voi ce-ați face dacă prietena/ prietenul vostru v-ar răspunde astfel? 🙂

 

Ultimele trei spot-uri sunt românești și le-am lăsat la urmă tocmai pentru că e posibil să le știți deja.

Acesta este un clip făcut în joacă, dar cu un mesaj frumos. Membrii echipei ARW (cei pe care i-ați văzut mai devreme) sunt niște tineri de 13-14 ani, care, printre altele, promovează și lectura.

 

http://youtu.be/LLH2GghUpG0

O campanie TV Rădăuți, inițiată de Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” – idee simplă și mesaj cât se poate de clar.

 

Pe acesta sigur l-ați mai văzut, a fost viral în vara anului trecut. Filmulețul este semnat de către oamenii creativi de la Sectorul 7, are un mesaj fain, subversiv și extrem de amuzant.

 

Sursa: youtube.com

Sursa imagine principală: worksmartlivesmart.com

 

 

 

4 comentarii
  1. Pingback: La plimbare prin blogosferă (40) | Evantaiul Memoriei

  2. Pingback: Nici o zi fără lectură!9 spot-uri pentru promovarea lecturii | Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *