În cea de-a treia zi de festival “frustrările personale” s-au accentuat – am senzația că, odată cu trecerea zilelor, evenimentele se înmulțesc. De dimineață, la cafea, mi-am încercuit în calendarul întâlnirilor de la FILIT evenimentele la care vroiam să particip, nu fără a regreta că nu pot ajunge la altele.
La Iași prieteniile au început să se lege, dezbaterile aprinse sau extrem de amuzante să ia amploare, Bookfest-ul să se dezlănțuie cu o ofertă mare de carte în Sala Pașilor Pierduți (Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”), liceenii să dea năvală la evenimente de tot soiul – și asta pentru că ieri, 25 octombrie, liceenii ieșeni au avut zi liberă, tocmai pentru a putea participa la evenimentele din cadrul FILIT. În plus, străzile s-au mai îmblânzit pentru necunoscători – acum știu și vreo două scurtături (așa că risc spunându-vă că vă pot fi un semi-ghid pe aici).
Dintre evenimentele la care am asistat în ziua de vineri, ziua de la mijlocul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași, aș vrea să vă povestesc astăzi doar despre ”Scriitori în centru” în trei părți și despre ”Noaptea Albă a Poeziei și Muzicii”.
”Scriitori în centru”, partea I – cu Denisa Comănescu, Florin Iaru, Ion Mureșan. Moderator: Bogdan Crețu.
O întâlnire ca între prieteni, relaxată, cu mult umor, cu lecturi, sfaturi și vorbe faine din toate părțile. M-a super binedispus ceea ce am văzut și auzit.
Denisa Comănescu, calmă, pe un ton puțin neutru, a început lecturile publice. I-a urmat Ion Mureșan, care a citit câteva poezii, pe un ton extrem de adecvat poemelor sale, în fața unui public entuziasmat, doritor de astfel de manifestații, amuzați la culme de ceea ce auzeau. După ce a încheiat lectura, scriitorul a deplâns soarta alcoolicilor, compătimindu-i pentru viața solitară pe care o au, pentru toate mângâierile neprimite, pentru toate cârciumile care le ies în drum.
Apoi, Florin Iaru a citit din Povestiri cu final schimbat, volum ce va apărea peste o lună de zile. I-a uimit pe liceeni cu poveștile sale, puțin deochiate, cu infuzii erotice – am zărit mulți băieți care-și făceau cu ochiul discret, de parcă poetul Florin Iaru ar fi dat glas unor gânduri ”secrete” de-ale lor.
Bogdan Crețu, la încheierea lecturilor, le-a mulțumit scriitorilor, menționând că a fost un adevărat spectacol – este special, spunea el, să-l asculți pe autor citindu-și opera. De altfel, tot moderatorul afirma că FILIT este extraordinar tocmai pentru că aduce în fața tinerilor (mai ales) scriitorii vii, în carne și oase, demitizându-i, depărtându-i de poza lor din manual.
Subiecte în centrul evenimentului:
- Publicarea în anii ’70 – ’80 – obstacole, scrieri subversive, statutul înalt al poeziei până atunci, depărtată de stradă și de realismul cotidian, muzica americană a lui Bob Dylan, Pink Floyd și alții, cu influențele lor asupra scriitorilor români de atunci, importanța emisiunii Metronom de la Radio Europa Liberă pentru formarea generației ’80 (o generație, spunea Ion Mureșan, care funcționa pe relații de prietenii). De asemenea, au fost menționați și Emil Brumaru (prezent în sală la eveniment), Leonid Dimov, Virgil Mazilescu și, mai ales Mircea Ivănescu ca ”precursori” ai democratizării limbajului poetic.
- Introducerea poeților contemporani în manualele școlare – Florin Iaru spunea că el nu s-a gândit niciodată că va avea vreo poezie în vreun manual și că nici nu și-ar fi dorit, precizând că-i chinuie inutil și că probabil primește constant injurii. De altfel, tot el afirma că ar vrea să se facă mai puțină analiză literară și mai multă gramatică în școli. Iar Ion Mureșan, total dezinhibat, a intervenit specificând că poetul vrea să spună exact ce scrie, nimic altceva.
- Poezie și iubire – poeții prezenți i-au îndemnat pe liceeni să meargă la bibliotecă, să citească poezii și să-și facă stoc pentru cuceriri (Ion Mureșan spunea că nu poți rata o plimbare cu barca, în ritmul poeziei, iar Florin Iaru povestea despre Anton Pann – cum era acesta plătit să scrie poeme de dragoste pentru tinerii din Brașov).
Scriitori în centru”, partea a II-a – cu Ruxandra Cesereanu, Andrew Cowan, Radu Pavel Gheo. Moderator: Paul Cernat.
Paul Cernat a început evenimentul prezentând cei trei invitați afrlați ”în centru”. Despre Ruxandra Cesereanu, acesta spunea că este o autoare-orchestră, prozatoare, experimentatoare, scriitoare de volume individuale, dar și colective. Pe Andrew Cowan l-a recomandat călduros, amintind de singurul său volum tradus în limba română, Porcul, sugerând că abia așteaptă să apară pe piața românească și alte cărți de-ale sale. Cât despre Radu Pavel Gheo, criticul literar a precizat că se aseamănă cu Ruxandra Cesereanu din punct de vedere al volumelor publicate, ambii fiind foarte prolifici; autor de SF, de roman, de proză scurtă etc. A încheiat prezentarea spunând că publicul are în față trei autori maturi, deja consacrați, pe care de-abia așteaptă să-i iscodească.
Apoi, scriitorii au menționat, la unison, cât de greu le-a fost să aleagă fragmente pentru lecturile de la FILIT. Printr-o coincidență însă, toți trei au citit pasaje erotice, destul de apropiate tematic unele de altele. De exemplu, Ruxandra Cesereanu afirma că avea să citească singurul fragment non-violent din cea mai recentă carte de-ale sale, Un singur cer deasupra lor, ales tocmai pentru că în sală se aflau mai mulți tineri, care nu cunoșteau prea bine perioada comunistă și nu ar fi rezonat cu celelalte capitole din volumul său.
Andrew Cowan a lecturat din Porcul, iar Radu Pavel Gheo din Noapte bună, copii! (fragmentul citit de Radu Pavel Gheo este cel mai des citat din cartea lui și, discutabil, cel mai cunoscut).
Pe scurt, s-au discutat următoarele teme, moderatorul preferând (pentru prima dată în astfel de evenimente) să angreneze scriitorii individual, adresând întrebări diferite fiecăruia:
- Relațiile scriitorilor cu propriile texte, cu obsesiile și fantasmele lor (probleme ridicate la fileu pentru Ruxandra Cesereanu)
”Cine spune că n-are fantasme, minte. Ca poetă, mie mi-este mai ușor să vorbesc despre fantasme. În proză, este puțin mai complicat, acolo fiind o arhitectură aparte. (…)
Toți avem o crustă, nevroze, părți întunecate. Eu am ales să nu le dezvălui, să nu le scot la suprafață în public. În poezie însă, iese la iveală o altă Ruxandra Cesereanu, o femeie mai puțin amabilă, mai puțin drăguță. (…)
Cât despre obsesii, am avut multe: zece ani mi-a luat să găsesc o femeie cruciat; o obsesie literară: Maestrul și Margareta lui Bulgakov”.
- Despre personajul principal din cartea lui Andrew Cowan, Danny, și despre porcul central al narațiunii, care, în viziunea lui Paul Cernat, este un personaj mai uman decât oamenii din volum.
”Pentru a scrie acest roman, a trebuit să pierd ceva. Am pierdut trei lucruri: orașul meu (devenit oraș-fantomă, iar comunitatea s-a dispersat), bunicul meu a murit, iar relația mea cu o tânără de origine indiană s-a încheiat în aceeași perioadă. Așa că, pentru a recupera aceste pierderi și a recâștiga un întreg, am scris acest roman. Dar romanul meu este o fantasmă, porcul este un simbol – mai ales că eu nu am văzut niciodată în viața mea un porc”.
- Scriitor evazionist – căruia îi place să evadeze pe alte meleaguri, alte tărâmuri.
”Există anumite lucruri pe care le-am trăit și din care pot să-mi construiesc propria mea lume, cu resorturi reale”.
”Scriitori în centru”, partea a III-a – cu Ștefan Agopian, Cecilia Ștefănescu, Andrei Kurkov. Moderator: Marius Chivu.
După deja obișnuitele lecturi, în care publicul din sală și-a susținut scriitorii preferați, Marius Chivu ne-a mărturisit că s-a tot gândit cum să-i apropie pe cei trei autori, să nu le pună întrebări disparate, pentru a naște cel puțin senzația de dialog și, de ce nu, dezbatere. Fără prea mare dificultate, eu cred că a reușit să realizeze ceea ce și-a propus.
Despre ce s-a vorbit?
S-a început cu dificultatea de a publica – criticul literar a menționat că fiecare dintre cei trei scriitori a întâmpinat obstacole în publicarea cărții de debut. De exemplu, la Ștefan Agopian a durat zece ani până la publicarea primei cărți, iar Andrei Kurkov a fost refuzat de 500 de ori cu cartea de debut, iar până la publicarea acestui prim volum a mai scris 8 cărți (în total, scriitorul de origine ucrainiană are 18 cărți!).
Cecilia Ștefănescu a fost cea care a dat prima curs invitației moderatorului de a relata câteva lucruri despre debutul său, afirmând că nu i-a fost greu să publice, considerând că a avut noroc și menționând că cel care a ajutat-o atunci a fost Gheorghe Crăciun.
Ștefan Agopian a mărturisit că pe el l-a ajutat tatăl său – îl ținea acasă pentru a putea să scrie. ”Dacă nu era taică-miu și soția mea, probabil că nu eram azi în fața dumneavoastră”, spunea scriitorul.
Cât despre Andrei Kurkov, experiența refuzului publicării i-a adus zâmbetul pe buze și, după ce a relatat povești despre acea vreme, a afirmat că-i este dor să fie respins.
Rezumat al punctelor atinse în discuții: distilarea prozei; găsirea vocii auctoriale; așteptările scriitorilor, pe de o parte, și cele ale cititorilor, pe de altă parte; imaginea autorului hard core; pasiuni colaterale scrisului (Cecilia Ștefănescu croia rochii înainte de ’89, Ștefan Agopian colecționa monede vechi, iar Anderei Kurkov a colecționat cactuși).
Dar pentru că s-au rostit lucruri atât de faine în timpul evenimentului, am selectat și o foarte mică parte dintre acestea – le puteți lectura în cele ce urmează.
Andrei Kurkov: ”Dacă nu mă surprinde povestea, mă opresc și aștept. Dacă sentimentul de surpriză revine, continuu. Dacă nu, renunț”.
”Nu cred în romane care nu conțin alcool”.
Cecilia Ștefănescu: ”Prima carte am scris-o din plăcere, fără să-mi pese de nimic. Cel mai greu pentru un scriitor este atunci când nu scrii”.
Ștefan Agopian: ”Eu sunt foarte fericit când nu scriu. M-am și hotărât să nu mai scriu. Și asta pentru că am început să scriu ca mine, să scriu ca Agopian”.
”Marile cărți, cel puțin la noi, au fost date până în 40 de ani. După vârsta asta, nu mai face decât să se imite”.
”Noaptea albă de poezie și jazz” (devenită subit ”Noaptea albă a poeziei și muzicii”) a început la ora 23:00 la Casa FILIT. Oamenii au luat cu asalt cortul evenimentelor de lângă Casa Dosoftei pentru a lua parte la această manifestare de amploare – 27 de poeți au citit, în patru serii (cu pauze de 10 minute între ele), din poemele lor, iar muzica a răzbătut din Casa FILIT până dimineața devreme.
Moderatorii întâlnirii au fost (cum altfel?) Corina Bernic și Claudiu Komartin. Aceștia și-au prezentat invitații în tandem, dovedind, încă o dată, cât de frumoasă este poezia și cât de mare nevoie avem de ea.
Nu știu dacă prezența în număr atât de mare a tinerilor poate fi justificată prin prisma vreunui fenomen recent care nu-mi este cunoscut, însă trebuie să recunosc că atunci când am dat nas în nas cu o sală arhiplină nu mi-a venit să cred.
Lumea prezentă s-a bucurat de ceea ce auzea – în general tot poezie tânără -, aplaudându-i și încurajându-i pe cei care urcau cu emoție pe scenă. Deși se lăsase frigul și ceața peste Iași, în corturile FILIT atmosfera era caldă și primitoare.
Aseară ne-am delectat cu poeme semnate de Veno Taufer, Ernest Wichner, O. Nimigean, Tara Skurtu, Radu Andriescu, Rita Chirian, Matei Hutopilă, Vasile Leac, Diana Iepure, Michael Astner, Anastasia Gavrilovici, Vlad Pojoga, Marius Aldea, Vlad Drăgoi, Dan Coman, Ștefan Manasia, Mariana Codruț, Constantin Iftime, Carmen Veronica Steiciuc, Sorin Despot, Radu Nițescu, Constantin Acosmei, Șerban Axinte, Teodora Coman, Andrei Dosa, Paul Gorban, Cătălin-Mihai Ștefan.
Mai sunt două zile de FILIT și lucruri ce nu trebuie ratate. Închei, ca în ultimul timp, cu sfatul de a veni la Iași dacă nu ați făcut-o deja dacă da, atunci mai veniți o dată!).
As fi vrut sa fiu si eu prezent, dar din cauza serviciului (interminabil de multa munca), nu am ajuns… 🙁
Îmi pare tare rău că nu ai putut ajunge! Însă următorul FILIT nu trebuie ratat! 🙂