Când, acum ceva timp, comentam apropo de interzicerea unuia din romanele lui Burroughs în Turcia (era vorba de The Soft Machine), nu mi-am imaginat că o să vorbesc vreodata de o chestie asemanatoare în State.

Ok, e la nivel ceva mai mic, nu sunt implicate organisme guvernamentale, ci doar niște profesori puritani din Missouri, dar asta nu schimbă cu nimic lucrurile. Vorbim de cenzură, într-o țară care a transformat libertatea de exprimare într-un brand național.

Ideea a pornit de la Wesley Scroggins, un profesor de la Missouri State University, care a scris un articol într-un ziar local în care spunea ca romanul lui Vonnegut conține limbaj atât de urât, încât ar face un marinar să roșească*:

This is a book that contains so much profane language, it would make a sailor blush with shame. The “f word” is plastered on almost every other page. The content ranges from naked men and women in cages together so that others can watch them having sex to God telling people that they better not mess with his loser, bum of a son, named Jesus Christ.

Dincolo de ortografia (am dat copy paste din versiunea online a ziarului) care te face sa te intrebi dacă sexul cu Dumnezeu e chiar atât de dumnezeiesc precum se spune, articolul e cel puțin savuros și pleacă, evident, de la clasica întrebare: is this how taxpayers want their tax money used?, care e un fel de panaceu universal în dezbaterile americane.

Scroggins nu este însă cel care a interzis cartea în una din școlile din Missouri, ci directorul școlii, Vern Minor, care, aparent, a fost profund inspirat de articolul lui Scroggings. Citiți mai multe despre toată povestea aici.

Vonnegut nu a fost singurul de pe lista de autori cenzurați, așa vă las cu un alt citat din Scroggings, de data asta apropo de altă carte care a fost interzisă în liceu, Twenty Boy Summer, de Sarah Ockler:

This book glorifies drunken teen parties, where teen girls lose their clothes in games of strip beer pong. In this book, drunken teens also end up on the beach, where they use their condoms to have sex. (…)  This is unacceptable, considering that most of the school board members and administrators claim to be Christian. How can Christian men and women expose children to such immorality? Parents, it is time you get involved!

Îmi place în special partea cu “they use their condoms to have sex”. Pentru că a le folosi pe ale altora e o alternativa perfect acceptabilă 🙂

*(Serios acum, de ce de fiecare dată ne luăm de marinari? Ce, polițiștii nu înjură? Sau muncitorii de la drumuri?)

Poza de aici

organizator de evenimente, fotograf, owner Uncle Jeb Photo& Events, fost redactor Metropotam.ro, colaborări în presa culturală: Dilema Veche


2 comentarii
  1. Pingback: Cărți în .com/.co.uk (24-30 august) « Bookaholic

  2. Pingback: Banned Books Week: Săptămâna cărților interzise « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *