Citisem câteva romane polițiste de-ale Agathei Christie, însă abia după ce am descoperit cartea O autobiografie a început să-mi placă mai mult această scriitoare. O carte-autoportret în care Agatha Christie a schițat câte ceva despre sine – pentru, că așa cum spune chiar ea, “Omul întreg nu-l ştim niciodată, deşi uneori, în scăpărări rapide, cunoaştem omul adevărat” – și în care descoperi o femeie obișnuită care nu s-a luat la întrecere cu viața, care a scris cu pasiune, a iubit, a călătorit, a gătit etc.

O încercare de portret este și “Agatha Christie, la Romance du crime”, a lui François Rivière, specialist în opera unor romancieri britanici gen Enid Blyton și James Matthew Barrie, publicată la Éditions de La Martinière. Agatha Christie, O autobiografie, o carte care punctează momente importante din viața Agathei Christie: copilăria în care scriitoarea descoperă plăcerea de a citi, tinerețea în care își descoperă talentul de a scrie, experiența trăită ca asistentă medicală în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când cunoaște o grămadă de poțiuni și otrăvuri ce o inspiră în dezvoltarea intrigilor romanelor ei, primele romane semnate cu numele de Mary Westmacott, succesul pe care l-a cunsocut grație unor personaje ca Hercule Poirot și Miss Marple, înscenarea propriei dispariții pentru a-și pedepsi soțul infidel.

Nu știu ce are în plus Agatha Christie, la Romance du crime față de O autobiografie sau față de biografii precum Agatha Christie: An English Mystery, de Laura Thompson, însă pentru cei care iubesc romanele ei, această carte ar putea fi cel puțin un prilej de a redescoperi, într-o altă lumină, viața și personalitatea acestei scriitoare. “Agatha Christie, la Romance du crime” poate fi achiziționată online, de pe amazon.com, spre exemplu, unde costă 30,40 euro.

Sursă foto: torquay.com

 

Un comentariu
  1. Pingback: Cel care a inspirat nașterea lui Hercule Poirot nu mai este un mister | Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *