Vă spuneam cu vreo două săptămâni în urmă că celebra de acum Alice in Wonderland a lui Lewis Carroll e o sursă permanentă de inspiraţie pentru artiştii din toate colţurile lumii şi aparţinând diferitelor culturi. Ei par a se întrece în a crea tot felul de proiecte ce au legătură cu aventurile de pe tărâmurile magice ale Ţării Minunilor, de la ilustraţii, la cele mai neobişnuite obiecte.
Azi i-a venit rândul să fie prezentată unei ediţii a cărţii apărută în 1998, la editura Dutton din New York. Cu ce iese această carte în evidenţă şi de ce ar trebui să se afle în bibliotecile celor pasionaţi de subiect? Cu ilustraţiile aparte, evident.
De data aceasta, Abelardo Morell este cel care se află în vizorul nostru sau mai bine spus în raza obiectivului, dat fiind că vorbim despre un fotograf. S-a născut în spectaculoasa capitală a Cubei, Havana în 1962 și, pe când era un adolescent, a emigrat împreună cu familia în Stalele Unite ale Americii. Aici şi-a definitivat educaţia şi şi-a urmărit pasiunea pentru fotografie, obţinând o diplomă de la Şcoala de Artă din cadrul Universităţii Yale. Lucrările sale au atras repede atenţia publicului şi criticilor, fiind expuse în galerii şi importante muzee de artă şi primind o serie de premii. Inspirat de idolii săi, Cartier-Bresson şi Robert Frank, s-a concentrat mai mult asupra fotografiilor alb-negru, iar suprarealismul şi-a pus amprenta pe lucrările sale. Iată ce declara într-un interviu:
I prefer that sort of surrealism where the world almost looks right and then after some inspection it doesn’t add up. In my work I like playing with the normal to see if it can lead to supernormal areas.
Pentru cartea lui Lewis Carroll a avut o idee interesantă şi îndrăzneaţă: ilustraţii-fotografii. Sunt realizate tot alb-negru şi ingenios construite, căci e vorba despre nişte ilustraţii decupate dintr-un alt volum şi aşezate alături de obiecte ce au legătură cu contextul, pentru a forma construcţii tridimensionale ce sunt apoi fotografiate. Efectul vizual e spectaculos şi mai mult decât atât, cartea în sine, ca obiect devine în această abordare a lui Morell un element de bază, un fel de scenă pe care se desfăşoară întreaga acţiune sau poate chiar un personaj. Accesul în Ţara Minunilor se face prin vizuina iepurelui aflată în mijlocul unui vechi dicţionar, de exemplu. Alice şi celelalte personaje sunt în permanenţă în preajma cărţilor, intrând sau desprinzându-se din paginile lor.
Trebuie să recunoaşteţi că este o abordare isteaţă şi o realizare frumoasă, care stârneşte imaginaţia oricui şi e pe măsura scrierii pline de fantezie, umor şi absurd a prozatorului englez. Ba mai mult, având în vedere interesul lui Carroll pentru acest domeniu artistic, el însuşi fiind un fotograf pasionat, probabil că ilustraţiile create de Abelardo Morell s-ar fi numărat printre preferatele scriitorului.
“Traveling to Wonderland could seem, after all, to be an experience very much like that of walking across the pages of a story-like going deep into a book”, declară Morell pe site-ul său, sursa imaginilor.
Priviţi aceste fotografii minunate devenite ilustraţii de carte şi lăsaţi-vă purtaţi în lumea spectaculoasă creată de Lewis Carroll! Va fi o adevărată încântare vizuală.