Nu cred să mai fie cineva pasionat de literatură (indiferent de slujba pe care o are) care să nu fi auzit, până acum, de FILIT (Festivalul Internațional de Literatură și Traducere de la Iași) și, implicit, de protestul echipei FILIT, suspendarea festivalului din toamna acestui an, inițiat acum mai bine de două săptămâni, pe 24 iunie. Cum s-a ajuns la această decizie radicală, încercam să explic, grosso modo, într-un material-sinteză – pe care-l puteți citi aici

De pe 24 iunie și până astăzi presa culturală a fost acaparată de acest subiect, iar protestul echipei FILIT a fost dezbătut până-n pânzele albe (nu mereu cu cele mai bune intenții). Dan Lungu, Florin Lăzărescu și Lucian Dan Teodorovici – triada de scriitori care formează consiliul director al festivalului – au fost cei care au ieșit, cu precădere, la înaintare – în interviuri, articole de opinie, dezbateri etc. – pentru a lămuri ce s-a întâmplat la Iași, motivele care au dus la autosuspendarea FILIT. Cine a vrut să înțeleagă, a avut totul la dispoziție pentru a o face.

Și, tocmai pentru că s-a scris mult pe marginea protestului FILIT, am pus cap la cap această anchetă, să vedem care este esențialul. Ce mesaje vor organizatorii să transmită către public, către cititori. Astfel, am accesat pagina de pe site-ul FILIT în care este enumerată echipa de organizare a festivalului (permiteți-mi o mică răutate: există, domnilor, la un click distanță această pagină, dacă vă mai întrebați cine e în spatele FILIT) și am rugat fiecare membru al echipei în parte să răspundă la două întrebări: „Ce ați vrea musai să știe publicul / cititorii despre FILIT, în momentele acestea? Cu ce să rămână din tot scandalul, protestul și, implicit, tot ce a fost scris pe marginea subiectului?”. Nu toți mi-au răspuns, din diferite motive (mai ales lipsa de timp), dar cei care au făcut-o au scris niște mesaje oneste, succinte, relevante în contextul actual. Și-mi doresc să aveți răbdare să le citiți cu atenție.

P.S.: În ultimele săptămâni, enorm de mulți oameni s-au arătat solidari cu FILIT și au încurajat, prin mesaje de susținere, organizatorii festivalului (o puteți face și voi aici).

Sunt unul dintre acei oameni care susțin acest festival sută la sută și cred că, alături de FILB, FILTM, poezia e la bistrița, Discuția secretă și alte festivaluri de bun augur de la noi, FILIT trebuie să existe în continuare. De aceea, în seara aceasta, la J’ai Bistrot, de la ora 20:00, voi fi prezentă la evenimentul de susținere FILIT (detalii aici). Sper să ne vedem acolo!

Dan Lungu

(manager FILIT)

Dan LunguCe ați vrea musai să știe publicul / cititorii despre FILIT, în momentele acestea?

Ar fi multe lucruri de spus, însă voi încerca să sintetizez totul în câteva mesaje clare. FILIT a recurs la această formă radicală de protest, autosuspendarea festivalului, pentru a riposta la amestecul nefast si agresiv al politicului în cultură, precum și la campania virulentă de denigrare la care a fost supus timp de câteva săptămâni. E un protest în numele demnității umane, al profesionalismului și al dragostei de literatură. Organizatorii FILIT țin la proiect și vor să-l continue, dar numai în condiții de independență politică și încredere instituțională. Garantăm numerosului și admirabilului public al FILIT-ului că lucrurile nu se opresc aici, că vom găsi o soluție ca festivalul să meargă mai departe. Sutele de mesaje de solidaritate și încurajare venite din partea scriitorilor și cititorilor ne-au umplut de emoție și de energie, ne-au dat certitudinea că e o luptă care merită dusă.

Cu ce să rămână din tot scandalul, protestul și, implicit, tot ce a fost scris pe marginea subiectului?

Dincolo de soluțiile practice care se vor naște în urma acestui protest, cred că atitudinea de demnitate și rezistență în fața intruziunii nocive a politicului în cultură reprezintă un precedent benefic. Cu atât mai mult cu cât nu este vorba despre absența/insuficiența bugetului, tema recurentă a relației tensionate dintre politică și cultură. Solidaritatea breslei și a cititorilor cu această decizie radicală este un alt lucru îmbucurător; valul uriaș de simpatie realmente a îngrijorat politicienii locali și le-a arătat care este adevărata dimensiune a FILIT-ului, pe care, preocupați de politicalele lor, nu o realizaseră niciodată. De asemenea, sunt de părere că toate discuțiile din jurul cazului FILIT vor reconfigura la Iași relațiile dintre politica locală și organizatorii de evenimente culturale; mai mult, nutresc speranța unor schimbări sănătoase în modul de finanțare a proiectelor culturale. Cred că este pentru prima dată când politicienii sunt obligați să vadă că un buget nu face singur un festival. Ei, stăpânii bugetului, niciodată nu au luat în serios calitatea resurselor umane, importanța unor mecanisme manageriale sau a unei construcții instituționale solide.

Florin Lăzărescu

(coordonator de programe FILIT)

florin_lazarescu1Urmările Jihadului

 

1. FILIT, un festival de reală notorietate națională și internațională, a început să fie săpat și decredibilizat inacceptabil pe plan local, pentru că i-a iritat pe toți cei cărora le demonstrează public măsura incompetenței, căzut la mijloc în lupta dintre partidele politice, în încercarea lor de a-l confisca în scopuri electorale, ca pe un festival al micilor și berii.

2. La licitațiile publice legate de FILIT, anunțate repetat, conform tuturor dispozițiilor legale, nu se mai prezintă nimeni. Ni se transmite prin culise: „Băieți, vă apreciem, țineți-o tot așa, dar noi nu vrem să avem de-a face cu ăștia, să li se pună pata și pe noi”.

3. Echipa FILIT – formată din oameni a căror carieră nu depinde de festival, care au avut și au ceva de spus și fără el, care au oricând și altceva mai bun de făcut, extrem de restrânsă și de prost plătită – e total demotivată.

PS: Jihadul s-ar fi declanșat oricum, orice am fi făcut noi, pe motive la fel de stupide cum că purtăm tricouri negre sau șepci albastre. Dacă nu am fi reușit să construim ceva care să conteze, acest Jihad n-ar fi existat. Pentru noi, care am trezit acum Leviatanul, războiul cu el abia a început.

 

(Fragmentul de mai sus este ultima parte a materialului Jihadul contra FILIT pentru to(n)ți, scris de Florin Lăzărescu pentru Suplimentul de cultură și folosit în această anchetă cu acordul acestuia. Îl puteți citi integral aici.)

Lucian Dan Teodorovici

(coordonator de programe FILIT)

Lucian Dan TeodoroviciM-aş bucura să înţeleagă că nu a fost o decizie deloc plăcută nici pentru noi. Ştiam ce va urma, am luat în calcul mai toate reproşurile care ni s-au adus. Însă, în condiţiile în care munca ta cinstită, decenţa şi, evident, onorabilitatea ta îţi sunt puse sub semnul întrebării, din interese meschine, sigur că e greu să continui. Mai mult, când aceleaşi interese pot împiedica buna desfăşurare a festivalului, sigur că te întrebi dacă nu cumva rişti mai mult decât o posibilă decredibilizare a ta, dacă nu cumva se riscă afectarea imaginii unei comunităţi întregi. Mi-aş dori tare mult deci să se ştie şi să se înţeleagă că exact motivele specificate în comunicatul nostru iniţial ne-au obligat să luăm această decizie. Şi că ea, decizia, a fost luată cu speranţa că, printr-un asemenea semnal de alarmă tranşant, FILIT-ului i se va da o şansă reală să existe mulţi ani de-acum înainte în Iaşi.

De altfel, asta e şi ideea pe care aş vrea s-o păstreze oamenii: aceea că FILIT-ul va continua din 2016. Cel puţin astea sunt speranţele noastre. Dar, evident, în alte condiţii, fără presiuni şi piedici născute din orgoliile imense ale unor politicieni locali mărunţi.

Amelia Gheorghiță

(responsabil relații publice FILIT)

Amelia GheorghitaFILIT are un scop clar și bine definit: acela de a crea programe culturale coerente și de calitate, oferind ocazia rară publicului de a se întâlni cu nume mari și relevante ale literaturii mondiale. Întreaga echipă a lucrat din greu și susținut pentru ca acest festival să ajungă să fie recunoscut la nivel internațional și să bucure mii de participanți. Transformarea într-o armă politică, bagatelizarea acestuia și campaniile murdare la adresa organizatorilor și a festivalului, astea nu au ce căuta în jurul unui asemenea proiect care a adus doar beneficii.

Suspendarea ediției de anul acesta m-a întristat, dar și îndârjit în același timp. Nu putem spune că trăim într-o țară modernă și democratică și, totodată, să înghițim mizerii și piedici de tot felul, absolut gratuite. Un proiect transformat în carte de vizită pentru Iași și România literară trebuie lăsat să respire și să se desfășoare în condiții normale, nu cerem nimic special. Iar valurile mari de simpatie și susținere au confirmat din plin asta, decizia a fost una corectă, singura, de altfel, în condițiile date.
Desigur, FILIT va continua, nu putem dezamăgi publicul iubitor de literatură și comunitatea care ne-a susținut încă de la început. Așteptăm cu nerăbdare ediția din 2016, la care deja lucrăm și pentru care luptăm să fie în condiții de independență față de politicianism.

Mădălina Cocea

(coordonator promovare FILIT)

Madalina CoceaAm lucrat la promovarea Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași încă de la prima sa ediție, împreună cu o echipă foarte inimoasă de specialiști în marketing și comunicare. Am fost împreună cu restul echipei FILIT atunci când s-a decis suspendarea festivalului și am plecat, în seara respectivă, cu multe semne de întrebare, dar și cu o certitudine: organizarea FILIT nu mai putea continua în condițiile de până atunci, cel puțin nu pe termen lung. Poate că gestul de a suspenda festivalul a fost unul radical, poate că în urma acestuia evenimentul va supraviețui sau poate că nu, dar cu siguranță singura șansă a FILIT-ului de a rămâne un eveniment profesionist a fost acest protest al echipei, pentru care principiile au fost mai presus decât orice altceva.

Adriana Bondor

(coordonator logistică FILIT)

Adriana BondorCe ați vrea musai să știe publicul / cititorii despre FILIT, în momentele acestea?

În mod sigur nu a fost o decizie ușoară și nici plăcută. De fapt a fost un gest radical la care echipa FILIT a ajuns pentru că altfel nu se mai putea.

Cred că e important de reținut că este un gest de protest. Consider că se pot face lucruri frumoase, consistente și de valoare fiind în același timp onestă și verticală. Iar în momentul în care onestitatea și verticalitatea sunt atacate consecvent și denigrate, mi se pare firească reacția promptă. #Respect FILIT.

Pentru mine implicarea în FILIT a fost nu doar profesională, ci și personală. Cum de altfel am simțit că se întâmplă cu toată echipa FILIT. Am pus sufletul, fiecare cum a putut și cât a avut, ca să iasă un proiect mare, profesionist și care să potențeze literatura în capătul de lume în care trăim.

Nu înseamnă că s-a terminat. Înseamnă că vom continua și că ne vom face treaba și mai bine.

Cu ce să rămână din tot scandalul, protestul și, implicit, tot ce a fost scris pe marginea subiectului?

Este o vorbă care îmi place tare mult și cred că se potrivește. Stând strâmb și judecând drept, nu e un scandal, ci e o reacție sănătoasă la mediul în care trăim, e o acțiune de încredere în profesionalism și de speranță că se poate și altfel.

Florin Irimia

(consultant programe FILIT)

interviu cu Florin Irimia Cateva lucruri despre tineCe ați vrea musai să știe publicul / cititorii despre FILIT, în momentele acestea?

Aș vrea să știe că nu vom renunța, că nu ne dăm bătuți, că reacția noastră n-a fost un moft și că, de fapt, suspendarea de anul acesta este, poate paradoxal, dar numai la prima vedere, cea mai bună dovadă că ne dorim ca festivalul să continue, doar că, într-adevăr, sub alte auspicii. E un festival prea mare și prea important pentru Iași și pentru România – au dovedit-o inclusiv sutele de mesaje de susținere, de solidaritate, pe care le-am primit zilele acestea – ca să se desfășoare în orice condiții, în orice atmosferă, indiferent cât de viciată sau potrivnică ar ajunge ea la un moment dat. Și, bineînțeles, apropo de aceste mesaje de susținere și de simpatie, aș vrea să se mai știe cât de mult au contat ele atât pentru moralul nostru, cât și pentru imaginea și reputația festivalului. Le mulțumim tuturor din inimă!

Cu ce să rămână din tot scandalul, protestul și, implicit, tot ce a fost scris pe marginea subiectului?

Mi-ar plăcea ca cititorii să rămână atât cu speranța că anul viitor vom avea o nouă ediție cât și cu încrederea de anul trecut în organizatori. Aș vrea să cred că, odată tras acest semnal de alarmă, nu vom fi nevoiți să venim cu un al doilea comunicat care să anunțe că FILIT se autosuspendă pe o perioadă nedeterminată. Ar fi atunci o mare pierdere pentru literatură, și pentru noi, cei care, cam de prin ’90 încoace, tot insistăm să inspirăm aerul acela european de firesc și frumos, chiar dacă cineva parcă se încăpățânează să ni-l dea în continuare pe cartelă.

Anca Baciu

(asistent relații publice FILIT)

anca baciuȚara FILIT și țara lor

 

„Mie ce-mi iese din asta?“ E o vorbă care caracterizează foarte bine România ultimilor 25 de ani. Dacă spui că nu asta e ceea ce te interesează, atunci ești suspect. Nu e musai vina celor care nu te cred. „Minciună“, „Șantaj“, „interes“, „mafie locală/națională“ sunt cuvinte care au intrat adânc în mentalul colectiv. Iar de vină nu e doar clasa politică, ci și o parte a mass media care, după modelul conducătorilor, s-a împărțit în găști, susțindu-i cu înflăcărare pe cei care au oferit mai mult și făcând să pară de domeniul fantasticului orice inițiativă pornită din dorința sinceră de a construi ceva bun.
Cam așa s-a întâmplat și în cazul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere de la Iași. Trei scriitori fantastici – Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici și Florin Lăzărescu – s-au gândit să facă un festival de care să se-audă în cele patru zări. Și le-a ieșit. Pentru că, pe lângă dorință, au avut și – extrem de important pentru reușită – know-how. Și bani, de la stat, ceea ce s-a dovedit a fi de neiertat. Pentru că, deranjați de succesul de neînțeles și de neimaginat al festivalului de care, potrivit unora, s-a bucurat doar o singură tabără (politică), cei obișnuiți cu anumite practici au început să facă ceea ce știu cel mai bine: să arunce cu noroi în tot ce e frumos și nu e al lor.

Din nefericire însă, ei nu au înțeles că FILIT nu are și nici nu va avea vreodată culoare politică. Pentru că FILIT nu e nici despre ei, nici despre dușmanii lor. FILIT e despre noi, cei care ne încăpățânăm să credem că putem construi o lume în care să ne placă să trăim. FILIT e țara în care îmi doresc să crească fiică-mea, țara cu oameni frumoși și entuziaști, și creativi, și cu bun-simț.
Așadar, domnilor, opriți-vă pentru o clipă și răspundeți sincer la o singură întrebare: „România voastră e țara în care vreți să se formeze și să trăiască copiii voștri?“.

Georgiana Asiminii

(asistent promovare FILIT)

Georgiana AsiminiiAm fost o piesă mică din puzzle-ul unui festival mare, muncit și asumat; m-a impresionat faptul că un festival de literatură are puterea de a strânge în jurul său o comunitate tânără și entuziastă.
FILIT-ul a făcut inima Iașului să bată mai tare cu toată forfota sa, cu afluența de scriitori și cu dezbaterile sale provocatoare.

Sunt lucruri care rămân, care nu pot fi anulate de niciun val de cerneală potrivnică, așa că anul acesta vom respira cu siguranță o toamnă mai singuratică.

Mi-aș dori ca cititorii și susținătorii să păstreze aproape energia FILIT și să sancționeze în continuare cu luciditate orice încercare a presei și a politicului de a trimite în derizoriu acest festival cu o energie și o forță impresionantă.

Georgiana Leșu

(asistent logistică FILIT)

georgiana lesu

 

Publicul poste reține că, în cei doi ani de existență, Filit a dovedit că poate fi un proiect al comunității, al ieșenilor. Că poate crea orașului un profil pe care îl merită. Protestul de anul acesta are șansa de a întări acest aspect și de a insista asupra importanței susținerii culturii în Iași.

Corina Gologoț

(asistent logistică FILIT)

corina gologotLumea trebuie să știe că FILIT nu înseamnă numai un festival pentru Iași; FILIT înseamnă o stare de spirit care-i lipsea orașului, înseamnă începutul unui succes cultural așa cum n-a avut Iașul de la Junimiști încoace. Ieșenii, românii, străinii și politicienii trebuie să știe că avem nevoie de FILIT, pentru că este un festivalul care are priză directă la public, care îndeamnă oamenii simpli să pună mâna pe o carte, apoi să o citească și…cine știe, poate chiar să se țină de asta. Și uite așa, primul câștig al nostru, al tuturor, este că ne susținem între noi ca cititori, ca promotori ai lumilor bune și „nebune” din literatură. Lumea trebuie să știe că la FILIT se întâlnesc, dincolo de scriitorii din prima linie internațională, cei mai buni voluntari. Am lucrat de la prima ediție cu voluntarii FILIT și pot să-mi asum faptul că locul lor este acolo; erau atât de mulți și de buni, încât atunci când făceam selecția, ne durea inima să îi excludem pe unii.

Din tot ceea ce s-a scris/spus, ar trebui să rămânem cu sinceritatea organizatorilor, care nu dorm multe nopți pe an pentru ca la Iași să avem o asemenea bijuterie de eveniment. De altfel, în loc să arunce cu noroi, i-aș invita pe acei politicieni obraznici să vină măcacr la unul dintre evenimentele FILIT, pentru că nu prea i-am văzut în precedentele ediții. Și să citească o carte!

Andrei Giurgia

(asistent logistică FILIT)

Foto: Andi Spot

Foto: Andi Spot

Ce ați vrea musai să știe publicul / cititorii despre FILIT, în momentele acestea?

Îmi doresc ca toți cei care au fost „martori” la primele două ediții ale FILIT, care au auzit de acest festival sau doar au citit în presa națională și internațională să știe că tot ce s-a întâmplat până acum, legat de cea de-a treia ediție, este un mod decent de a protesta atunci când politicul se crede atotputernic. Nu a fost o decizie ușoară, dar este una sănătoasă pentru ca acest eveniment să se poată desfășura în condiții normale și fără presiuni politice, anul viitor. Și nouă ne pare tare rău că nu ne putem bucura împreună cu publicul FILIT de un nou regal cultural la Iași.

Cu ce să rămână din tot scandalul, protestul și, implicit, tot ce a fost scris pe marginea subiectului?

Vrem ca publicul FILIT să înțeleagă de ce s-a ajuns la această decizie: de a suspenda ediția de anul acesta. Motivele au fost expuse clar, iar mass media, în marea ei majoritate, a prezentat corect acest subiect. Valul de simpatie și mesajele care au venit în această perioadă de la oameni simpli, dar și de personalități din domeniu, arată cât de iubit este acest festival și cât de mult doare că ediția de anul acesta nu mai are loc. Rămâne speranța, ca în anul 2016, să putem relua acest festival, care doar după două ediții, a demonstrat că și la Iași se poate organiza un eveniment de talie internațională. FILIT trebuie să existe în continuare. Este un bun necesar.

Manuela Oboroceanu

(grafică / graphic design FILIT)

manuela-oboroceanu-bw-150x150Mi-aș dori să aflu, în primul rînd, că ieșenii își doresc FILIT-ul!

Altfel, tot ce pot spune este că atunci cînd m-am alăturat echipei în acest proiect am făcut-o pe lîngă aceea că mi s-a părut extraordinar în sine, că se mula perfect pe fascinația mea personală pentru lumea cărților, – am făcut-o cum spuneam și pentru că nucleul inițial al echipei îmi părea o garanție că ar fi ceva șanse să devina posibil… să se poată concretiza. Asta pentru că, dacă de obicei în orice proiect luam în calcul chestiunea resurselor – atunci, în acest caz cel puțin aveam convingerea că cel puțin „resursele umane” sînt ingredientul pe care mă pot baza – ca sa zic așa – pentru ca proiectul să se nască și dezvolte ulterior în cei mai buni parametri, și evident că atunci cînd vorbim de o echipă – rezonanța între membrii ei, are și ea o importanță deosebită în derularea activității. Restul, zic eu, a fost doar o chestiune de maxim atașament personal de pasiune extraordinară, de profesionalism și dedicație în cazul tuturor membrilor echipei. Noi am încercat în permanență să oferim un produs cît mai bun, din credința că Iași-ul ar merita acest dar de investiție personală într-un proiect care să „însemne ceva” pentru cultură în general, pentru ieșeni.

Pentru că evident am văzut că există multe și…variate păreri despre subiect, aș mai vrea să fac o referire și la „sporturile naționale” – la „datul-cu-părerea” și, mai ales, la „priceputul-la-toate”; pentru că un parfum de marcă, de exemplu, este întotdeauna suma ingredientelor sale de calitate, dar și a măiestriei, talentului și personalității parfumierului.

Florin Iorga

(DTP FILIT)

florin iorgaCe ați vrea musai să știe publicul / cititorii despre FILIT, în momentele acestea?

Unui public nu trebuie să i se spună niciodată ce este musai să ştie, publicul ştie întotdeauna să facă alegerile corecte. În cazul particular al FILIT-ului, fiind vorba despre un public foarte educat, cu atât mai mult nu este cazul să îi explici ce se întâmplă. Prin urmare, sunt convins că a înţeles foarte bine că, trezindu-se faţa unui succes cum nu sperau în nici cele mai frumoase vise ale lor, politicienii au început să se bată între ei, pentru a-şi atribui festivalul, miza reprezentând-o un capital de simpatie uriaş într-o zonă la care ei nu prea au acces în mod obişnuit, anume aceea a intelectualităţii. Căci au sfârşit prin a înţelege că electoratul rural şi cel alcătuit din pensionarii de la oraş nu este suficient, iar degustătorii de literatură şi alte asemenea fineţuri nu pot fi convinşi cu o sacoşă la fiecare patru ani.

Cu ce să rămână din tot scandalul, protestul și, implicit, tot ce a fost scris pe marginea subiectului?

Sper ca publicul să nu rămână doar cu amintirea. Îmi doresc să rămână cu un FILIT viu şi cu tot ce decurge de aici. Aş prefera să concuzionăm că scandalurile vin şi trec, iar manifestările valoroase rămân. Căci situaţii în care organizatorii au ajuns între ciocan şi nicovală s-au mai văzut, şi probabil se vor mai vedea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *