Săptămâna trecută a ieșit la iveală, via Dangerous Minds, singura înregistrare audio care s-a păstrat cu vocea Virginiei Woolf. Această înregistrare există fizic la British Library National Sound Archive.

Pe site-ul Virginia Woolf Society am găsit câteva informații în această privință: se pare că scriitoarea britanică a fost de trei ori în direct la radio BBC – prima dată împreună cu soțul ei, Leonard Woolf, în 1927, participând la o discuție pe tema ”Are Too Many Books Written and Published?” (script încă păstrat); apoi la o discuție despre Beau Brummell, în 1929, script-ul emisiunii dispărând peste ani (a fost totuși publicat în ”Listener” în același an); în cele din urmă, a fost invitată să vorbească în cadrul programului numit Words Fail Me, în 1937.

În cel de-al treilea caz, s-a și înregistrat un fragment (aproximativ o treime) din discursul Virginiei Woolf, intitulat Craftmanship – și mai târziu publicat în cartea ei de eseuri The Death of the Moth and Other Essays (1942).

De ce nu mai mult și nu și cu alte ocazii? Pentru că posibilitățile tehnice în anii ’20-’30 erau extrem de reduse, iar casetele pe care se înregistra costau foarte mult.

Quentin Bell, cel care a fost prezent la emisiunea cu pricina și nepotul autoarei, scria, în biografia ei, că înregistrarea nu a reușit să capteze minunata voce a Virginiei Woolf.

(…) this record is a very poor one. Her voice is deprived of depth and resonance; it seems altogether too fast and too flat; it is barely recognisable. Her speaking voice was in fact beautiful … and it is sad that it should not have been immortalised in a more satisfactory manner.

Eu cred că nu e cazul să ne plângem, ci să ne bucurăm că există și o putem auzi pe Virginia Woolf (vocea ei este exact cum îmi imaginam citind-o!). Voi ce părere aveți?

Dacă vreți să și citiți fragmentul, aici găsiți o transcriere.

Sursă imagine principală: guardian.co.uk

 

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *