Știți ce se întâmplă azi? Se lansează cea mai recentă carte a lui Salman Rushdie, Joseph Anton: A Memoir, iar publicațiile se umplu de păreri, recenzii și interviuri cu autorul. Nu, noi n-am citit-o încă, oscilăm între a cumpăra ebook-ul sau cartea, s-o așezăm pe raftul cu Rushdie.

Până ajungem să o citim cu toții, o mică avanpremieră. Joseph Anton este o autobiografie a autorului care stă de vreo două decenii în exil, condamnat la moarte în 1989 de ayatolahul  Khomeini pentru ceea ce scrisese în Versetele Satanice, o lucrare considerată a fi împotriva Islamului, Profetului și Coranului.

S-a pus o recompensă pe capul lui Rushdie, iar scriitorul a trebuit să dispară, schimbându-și numele, mutându-se dintr-o țară în alta, dar scriind, scriind în continuare și chiar ținând jurnale, cu gândul la acea zi când își va fi dator sieși să pună toată această experiență într-o carte.

23 de ani mai târziu își amintește de acea perioadă  într-un volum de memorii scrise la persoana a treia (pentru că persoana întâi i se părea “prea narcisistă”).

În interviul luat de radio BBC ieri avem ocazia să ascultăm timp de vreo 40 de minute o discuție liberă cu scriitorul indian – naturalizat in Marea Britanie – despre motivul pentru care s-a hotărât abia acum să scrie memoriile, despre felul în care a reușit, cu mult ajutor, să se ascundă de mâna lungă a Islamului. Aflăm că Joseph Anton a fost în acea perioadă un alias al scriitorului, sfătuit să își schimbe numele cu unul european. Afectat de faptul că era nevoit să renunțe nu doar la identitatea personală, ci și la cea națională, s-a întors către literatură și a împrumutat prenumele lui Joseph Conrad și Anton Cehov. Și ce l-a enervat cel mai tare a fost că toată lumea se încăpățâna să îi spună… Joe.

Chiar și numele său adevărat de familie, Rushdie, a fost inventat, de astă dată nu de el, ci de tatăl său, derivat de la numele cărturarului, filosofului și traducătorului musulman Averroes, cunoscut în lumea arabă sub numele de Ibn Rushd.

Desigur că nu este singurul interviu pe care îl acordă Rushdie în această perioadă – publicarea autobiografiei a zgâriat multe răni închise și a răscolit multe lucruri îngropate, iar atenția mass mediei va mai fi prinsă în acest iureș politic, religios, cultural și personal încă multă vreme.

Noi ne-am gândit să vă recomandăm, pe lângă interviul audio de la BBC (40 min), și acest interviu televizat, luat de New Delhi TV (48 min), din care includem mai jos un fragment:

P.S. Toamna aceasta Salman Rushdie mai apare încă o dată în lumina reflectorului odată cu lansarea ecranizării după romanul Midnight’s Children, un film în regia indiencei Deepa Mehta, care a fost deja vizionat la festivalul de film de la Toronto. Și ne bucurăm ca și cum ar veni Moș Crăciun mai devreme 🙂

fotograf profesionist, jurnalist cultural, fost redactor șef la Metropotam.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *