Despre Banksy se pot spune multe si de fapt nimic. Deja nu mai e nevoie sa-ti incepi orice articol cu cine e Banksy, trecand in revista biografia cunoscuta si presupozitiile in ceea ce-l priveste. Cum legendele circula repede, Banksy e deja un personaj cult cam prin toate colturile lumii, ca sa vezi ce face un pic de mister, mult talent, mesaj puternic, un film dubios si PR eficient.

Banksy a fost cel care a scos graffiti-ul din underground si l-a dus la nivelul artei acceptate, care l-a bagat in galerii, care i-a vandut lucrari lui Brad Pitt si care a creat in jurul lui un mit.

In Banksy. Arta la zid ne reintalnim cu vechii nostri prieteni  – sobolanii omniprezenti ai lui Banksy (imprumutati fara resentimente de nici o parte de la Blek le Rat), politistii cu smiley faces, maimutele cu arme de distrugere in masa, menajera, Mona Lisa si multi altii.

Am petrecut doua zile in Londra cautand graffiti-urile lui Banksy (detalii, adrese si fotografii aici), colindand pe strazi uitandu-ma dupa camerele de supraveghere desenate de el sub camerele reale ale politiei engleze, dupa graffiti-urile mari de pe strazi laturalnice sau dupa cele mici asezate subversiv la baza zidului.

Faptul ca le vezi acum pe toate adunate intr-un album nu inlocuieste placerea de a le cauta si de a le vedea pe viu, dar, razfoind Arta la zid, avem o privire de ansamblu asupra artistului Banksy, unde toate lucrarile sale se recompun ca un puzzle al unui mesaj ironic despre arta, liberate si societate.

Mai e ceva: in Londra, majoritatea graffiti-urilor nu prea mai erau la locul lor. Unele de-abia se mai vedeau, peste altele pur si simplu se daduse cu var, peste altele venisera alti grafferi sa deseneze. Fotografierea lor inseamna de fapt pastrare.

In album, gasim si mici texte care fie explica, fie au rolul de a ne introduce in atmosfera artei strazii, fie vor sa transmita un mesaj.

Pana la urma, asta e viata graffiti-urilor, efemerul face parte din farmecul lor. Ar fi absurd sa-l vrem pe Banksy sau pe oricare alt artist in muzee, doar pentru a-i pastra lucrarile intacte. Locul lor e pe strada.

Apropos, stiti de ce baiatul din graff-ul de pe coperta are florile in culorile rosu-galben-albastru? Da, e momentul sa fiti patrioti. Banksy vorbeste in album despre Revolutia din ’89 si despre gestul simbolic de a striga despre liberate in mijlocul unei manifestari oficiale. Nu va spun mai mult, restul gasiti in Arta la Zid. 🙂

Alaturi de Grafiti. Arta strazii pe cinci continente, Arta la Zid a lui Banksy e cadoul perfect pentru cineva care isi plimba ochii pe ziduri cand merge pe strada, in cautare de graffuri, mesaje si personaje.

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *