Deşi iniţial mă gândisem să mergem azi într-o călătorie virtuală la Nancy, presărată poate şi cu ceva Art Nouveau, mi-am îndreptat până la urmă atenţia către un alt loc, aflat în comitatul Northumberland din Anglia: Alnwick. Cu un castel impunător ce a aparţinut unui duce, cu grădini frumoase, străduţe liniştite şi pieţe, oraşul este ofertant din punct de vedere turistic şi poate nu degeaba a fost numit de revista Country Live ”the most picturesque market town in Northumberland, and the best place to live in Britain”.

Una dintre atracţiile sale este fără îndoială librăria Barter Books, plină ochi cu cărţi la mâna a doua, pe care vin să le răsfoiască şi să le ia apoi acasă aproximativ două sute de mii de persoane pe an. Este una dintre cele mai mari librării de acest fel din Anglia, oferind peste 350.000 de cărţi din toate domeniile, de la artă până la istorie militară, grădinărit sau filozofie, scrise de diverşi autori mai mult sau mai puţin cunoscuţi, în special cei de limbă engleză de la 1800 şi până în zilele noastre.

Aşa după cum spune şi numele, în această librărie deschisă încă din 1991 şi care aparţine soţilor Mary şi Stuart Manley funcţionează şi barterul, aşa că oricând pot fi lăsate cărţi în schimbul achiziţiilor viitoare.

barterbooks_1

HOME-PG-PIC-SEQ(1)

Clădirea care adăposteşte această librărie mai mult decât ofertantă este fosta gară a oraşului, o frumoasă şi veche construcţie proiectată de William Bell în 1887. Motivul pentru care un orăşel mic ca Alnwick a beneficiat de o astfel de gară impunătoare a fost dat de dorinţa ducelui de Northumberland de a-şi impresiona musafirii de viţă nobilă încă de la sosire. Având spaţiu din belşug, proprietarii librăriei s-au gândit să folosească cele şapte încăperi astfel încât să creeze loc suficient între rafturi, o cameră în care persoanele care-i trec pragul să se odihnească, să citească sau să bea o cafea în faţa şemineului – atracţia zilelor de iarnă – un loc special dedicat copiilor, plin nu doar cu cărţi, ci şi cu jucării, un mic bufet cu ceai şi prăjituri. În felul acesta, toată lumea e mulţumită: se citeşte stând pe fotolii şi sofale confortabile, părinţii pot răsfoi cărţi liniştiţi toată ziua, ştiind că micuţii lor se joacă sub supraveghere.

Desktop

vn-medium-Barter-Books

Desktop1

Din decor fac parte candelabre şi lampioane, pancarte cu citate deasupra rafturilor din dreptul fiecărei secţiuni, un perete cu imaginile a peste 30 de scriitori pictate de artistul local Peter Dodd, precum şi trenuleţe ce se plimbă de colo acolo, invitându-ne în călătorii literare şi amintindu-ne că ne aflăm într-o fostă gară.

Şi mai e un amănunt interesant ce are legătură cu librăria Barter Books. Celebrele de acum postere Keep Calm and Carry On create de guvernul britanic în 1939 şi de mult uitate, au fost readuse în atenţie de Stuart şi Mary. După ce le-au găsit într-o cutie cumpărată în cadrul unei licitaţii, au înrămat unul dintre ele şi l-au agăţat pe un perete al librăriei. A captat repede atenţia clienţilor şi de acolo n-a mai fost decât un pas la faima de care se bucură azi posterele ce au împânzit nu doar internetul, ci şi pereţii multor case, birouri, ai Palatului Buckingham sau ai Ambasadei S.U.A. din Belgia.

vn-medium-cosy-fireplace

barterbooks_1a

vn-medium-interior

barterbooks_2

Surse: barterbooks.co.ukvisitnorthumberland.comchristinelaennec.co.uk

Sursă imagine principală

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *