
N-aveam nici un plan să vizitez New York Public Library mai ales pentru că nu-mi trecea deloc prin cap că un astfel de loc poate fi vizitat mai departe de holul de la intrare. Dar, cum într-o zi în care se anunțase “the blizzard of the century” eram pe 5th între 40 și 42, am zis să intru că poate totuși, cine știe, se poate vizita. Și s-a putut, iar locul arată exact așa cum visezi bibliotecile – o clădire veche, imensă, superbă, săli de lectură de la cele mai mici la unele imense, cu fresce pe pereți, cu un calendar de evenimente de neratat, cu veioze și candelabre și cu acel peisaj uman fantastic de divers pe care doar New York-ul îl are.
În NYPL pur și simplu intri și te plimbi. Nu te întreabă nimeni de nimic, nu cumperi bilet, trebuie doar, bineînțeles, să nu faci zgomot când bagi capul în sălile de lectură, să nu-ți bagi nasul unde nu trebuie și, dacă scrie să nu fotografiezi, să nu le bagi blitzul în ochi cititorilor. Mai simplu spus, să nu deranjezi. În rest, te poți plimba în voie prin clădirea uriașă pentru a te convinge că Paradisul chiar e o bibliotecă.
Un pic de istorie a începutului: în secolul 19, New York-ul avea deja două librării măricele – Astor și Lenox dar care, pe lângă faptul că n-o duceau prea bine, nu făceau față unui oraș ce creștea într-un ritm amețitor. În plus, accesul era limitat sau condiționat de plătirea unei taxe pe care nu mulți și-o puteau permite. De aceea, un domn cu ceva posibilități financiare, Samuel J. Tilden, a lăsat prin tstament 2.4 milioane de dolari pentru construcția unei biblioteci.
Construcția a fost demarată la începutul secolului 20 și avea să fie cea mai mare și impresionantă clădire de marmură din SUA. Așa este și acum, clădirea monumentală păzită de leii de marmură (simbolul NYPL) domină prin eleganță zgârie norii din jur. Colecția de cărți este impresionantă, de la Biblia lui Gutenberg până la ediții rare din mai mulți autori decât putem enumera aici.
Iar acum avea la parter o expoziție foarte tare despre street food-ul newyorkez de-a lungul istoriei, cu o grămadă de referințe culturale și sociale. Ca să nu mai vorbesc de magazinul bibliotecii, unde găseai tot felul de lucruri faine legate de cărți. NYPL este cu siguranță inima livrescă a New York-ului.
A fost o bucurie si o placere extraordinara sa citesc acest articol si sa patrund in inca un loc minunat din orasul meu de suflet, NY
Am inteles, poti intra unde vrei, nu te costa, dar nu cred ca nu erau masuri de securitate, caci in rafturi sunt valori, pe care nu trebuie sa si le insuseasca vreun vcizitator….
Ba da, sigur, sunt oameni care se uita ce faci si pe unde umbli, probabil sunt si camere. Dar nu te opreste nimeni la usa sa te intrebe de legitimatie
Pingback: Biblioteca publică din New York – NYPL « Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
Pingback: Modele de pantofi de la 1900