Vă mai amintiţi probabil de Luis Soriano şi cei doi măgăruşi ai săi, acea bibliotecă mobilă neconvenţională, al cărei scop era să ofere cărţi şi educaţie copiilor fără posibilităţi din Columbia.

Ideea bibliotecilor mobile nu este una nouă, primele manifestări de acest gen au apărut în Anglia secolului XIX.În acele vremuri, cai sau catâri trăgeau trăsuri pline cu cărţi în zone în care oamenii nu aveau acces la ele. Mai târziu, au apărut şi companii specializate în fabricarea vehiculelor cu destinaţie specială de biblioteci mobile.

În zilele noastre există diverse astfel de biblioteci, iar una dintre ele, interesantă şi aparte este BiebBus. Proiectul aparţine arhitectului olandez Jord den Hollander, care a reciclat un container de transport naval, l-a aşezat pe o remorcă şi a transformat totul într-o bibliotecă de vis pentru copii.

sursa

sursa

Această bibliotecă pe roţi deserveşte şcolile din zona metropolitană a Amsterdamului, care, din lipsă de fonduri sau spaţiu, nu-şi permit să deţină o bibliotecă proprie.Ideea ingenioasă a supraetajării era necesară pentru ca biblioteca mobilă să se poată deplasa cu uşurinţă pe drumurile înguste pe care trebuie să le parcurgă.Publicul vizat e format din elevii claselor primare, care sunt prea mici pentru a se putea deplasa singuri pe distanţe mari, până la cele mai apropiate biblioteci.

Camionul – bibliotecă are zeci de opriri pe ruta sa, el parchează şi rămâne o zi întreagă lângă una din şcolile aflate pe listă.Copiii pot veni să citească fie în pauze, fie după terminarea cursurilor. Şi oferta este cât se poate de tentantă: pe cei 100 de metri de rafturi aşteaptă să fie descoperite nu mai puţin de 7000 de cărţi şi, pentru că trăim în era digitală, nu au fost uitate nici computerele, patru la număr.

sursa

sursa

Designul e tineresc, plin de culoare şi are un aspect parcă desprins din cărţile SF. În partea de jos, în remorcă, se găsesc rafturile cu cărţi.La etaj, containerul a fost transformat în sală de lectură, cu locuri confortabile pentru citit, cu ferestre rotunde, largi, care permit micilor cititori să rămână conectaţi la ceea ce se întămplă în localitatea lor cât timp ei călătoresc în lumea cărţilor, în “nava spaţială”.

sursa

Tavanul/podea transparent(ă) ajută lumina să pătrundă şi în partea de jos a bibliotecii.Partea  amuzantă e că, printr-un sistem de geamuri şi oglinzi, se creează un efect de mărire a imaginii copiilor, transformând vizita în această bibliotecă mobilă într-o adevărată distracţie.

sursa

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *