Despre Târgul Cărții v-am mai povestit aici sau aici. Găsiți acolo atât cărți noi, în secțiunea de librărie, cât și cărți vechi, în cea de anticariat.

Bogdan Dobriță are 29 de ani și este administrator al librăriei și anticariatului online Târgul Cărții. A fost încă de la început “motorul” din spatele anticariatului, se identifică foarte mult cu site-ul și spune că țelurile și dorințele sale sunt transpuse în obiectivele TârgulCărții.ro. Mai multe despre proiect aflăm chiar de la el în interviul de mai jos.

Care e povestea librăriei și anticariatului online Târgul Cărții?

Am înființat Târgul Cărții în anul 2012, cu un grup de tineri pasionați de carte, entuziaști, si cu o dorință puternică de a oferi publicului cititor cărți accesibile. Pe magazinul nostru, TargulCartii.ro, peste 40% din toate produsele au pretul sub 5 lei, si cititorii pot găsi cărți de specialitate și carte bibliofilă.

Interacțiunea zilnică cu cumpărătorii noștri ne aduce mereu experiențe și provocări noi și ne oferă energia de care avem nevoie pentru a crește în continuare. Cel mai important este faptul că, prin cumpărătorii noștri, ni se confirmă faptul că nu am greșit atunci când am decis să ducem proiectul Târgul Cărții de la idee la realitate.

 

Care sunt cele mai mari provocări de pe piața de carte din România?

Pe lângă dificultățile caracteristice oricărui start-up românesc, ne-am confruntat, și încă ne confruntăm, într-o măsură, cu dificultățile legate de numărul de cititori și cumpărători de carte din România.

Pe o notă pozitivă însă, am observat în ultimul timp o îmbunătățire și o creștere a segmentului de public pasionat de cultură, dar și a interesului arătat de oameni pentru lectura de calitate și cartea de anticariat.

 

Cum funcționează logistic Târgul Cărții? (sediu, comenzi, cumpărare de carte)

Sediul central, accesibil pentru ridicarea comenzilor, este situat pe Str. Paleologu, nr. 3A, si este la doar 5 minute de mers de la Piața Universității. Echipa noastră este dedicată fiecărui aspect al funcționării anticariatului și librăriei, și oferă tot suportul necesar cumpărătorilor noștri.

Orice comandă plasată pe site-ul nostru până la ora 17 ajunge ziua următoare la destinație, și rezolvăm întotdeauna orice problemă sau dificultate apărută în cel mai scurt timp și cu toată disponibilitatea.

Cumpărarea de carte se poate realiza, cu programări, chiar în aceeași zi, iar o caracteristică a firmei noastre este că realizăm evaluarea cărților date spre vânzare și plata pe loc.

 

Există modele/idei de business din afară pe care le-ați vrea implementate și la noi (sau pe care le implementați deja)?

Din dorința permanentă de a oferi cărți noi la prețuri foarte accesibile, avem în mod frecvent în magazinul nostru lichidări de stocuri, realizate împreună cu editurile noastre partenere. Acest concept de discount books este o practică comună în Europa de Vest, gândită tocmai pentru a crește accesibilitatea publicului larg la segmentul de carte.

 

Analizând comenzile, ce preferă oamenii să citească? Ce se caută?

Literatura contemporană este printre cele mai cerute categorii de carte, datorită faptului că editările în această zonă au fost foarte sărace în perioada comunismului. Sunt însă și pasionați la care am observat o tendință clară către un anumit gen, cum ar fi Science Fiction sau cărți de dragoste.

Pe langă aceste genuri, oferim la Târgul Cărții și cărți de specialitate care sunt căutate, însă nu au mai fost editate de mult timp, sau ediții rare și de bibliofilie.

 

Ce preferă oamenii – librăria sau anticariatul?

Există o categorie de cititori care preferă în mod special anticariatul nostru, pentru că aici pot găsi ediții rare, cărți care nu mai există în librării și cărți de bibliofilie.

Există și categoria de clienți care preferă în mod special librăria, pentru că aici pot găsi ultimele titluri apărute și lichidări de stocuri pe principiul discount books, acela de carte nouă la prețuri foarte bune.

Aveți o campanie în care îndemnați oamenii să-și vândă cărțile pentru a le face să circule. Cum a pornit ea?

Campania a pornit din dorința noastră de a face oamenii să conștientizeze necesitatea de a da cărțile deja citite mai departe pentru a le face accesibile cât mai multor cititori. Nu am neglijat însă nici aspectul ecologic și impactul pozitiv pe care îl are asupra mediului crearea și menținerea unui astfel de circuit al cărților.

 

Când își vând oamenii cărțile? Și despre ce fel de cărți vorbim?

Câteva din motivele pentru care oamenii aleg să își vândă cărțile sunt eficientizarea spațiului din locuință, reîmprospătarea bibliotecii, și am observat în ultimul timp că din ce în ce mai mulți oameni aleg să își vândă cărțile deja citite pentru a le face cât mai accesibile altora.

Cărțile vândute nu respectă un tipar anume și sunt de orice fel, mai puțin însă cele cu valoare sentimentală, pe care cei care vând cărți aleg să le păstreze (dar, la urma urmei, așa facem toți cu lucrurile personale).

 

Care sunt direcțiile de comunicare pentru Târgul Cărții? Cum vedeți, în ansamblu, comunicarea produselor culturale în România?

Folosim în general noile canale de comunicare oferite de rețelele de socializare. Dar, din dorința de a promova blogurile pasionaților de carte, încercăm mereu să legăm colaborări cu aceștia, bineînțeles cu avantaje reciproce.

Am observat că începe să se închege o comunitate pasionata de acest segment al fenomenului de cultură și facem toate eforturile să susținem activitatea și creșterea acesteia.

 

Care sunt planurile de viitor?

Vrem să ne menținem poziția de lider pe segmentul de carte de anticariat, să îmbunătățim serviciile oferite și calitatea produselor și în același timp să avem grijă ca prețurile noastre să rămână cele mai bune de pe piață.

Prin prisma segmentului de discount books ne dorim să legăm noi parteneriate cu editurile românești, prin care să putem oferi cititorilor cărți noi și de calitate la cele mai bune prețuri.

Unul din proiectele mari la care lucrăm în prezent este introducerea în magazinul Târgul Cărții a segmentului de carte online (e-book), în aceleași condiții în care oferim produsele noastre acum – cele mai bune prețuri, cea mai rapidă livrare și calitate.

 

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *