Iată că încă o autobiografie de muzician pe lângă multe deja cunoscute precum Cronica vieții mele, a lui Bob Dylan, Pe când eram doar niște puști, a lui Patti Smith, Viața mea la New Orleans, a lui Louis Amstrong, sau Cash, a lui Johnny Cash – vede lumina tiparului: Born to Run, a lui Bruce Springsteen.

The Boss, cum a mai fost numit, Springsteen și-a așternut amintirile în această carte ce poartă numele celui de-al treilea album de studio al său, conturând o viață de artist, dar și un destin american, despre care vorbește – ca și în piesele sale – dramatic și misterios, așa cum nu mai făcut-o nimeni de la Jack Kerouac încoace (după cum frumos scrie The New York Times).

Autorul unor piese care au înnebunit lumea, despre drumuri întunecate și lungi, despre Cadillac-uri roz, fete cu picioare goale, oameni care ies la o plimbare și nu se mai întorc niciodată, Springsteen scrie despre anii copilăriei petrecute în case sărace, puțin încălzite și lipsite de telefon, cu un tată violent și o mamă care l-a învățat, după cum spune el, „adevărul, consecvența, profesionalismul, amabilitatea, compasiunea, bunele maniere, chibzuința, încrederea în sine, onoarea, iubirea, credința și fidelitata față de familie, angajamentul, bucuria pentru propria muncă și o sete de viață nestăvilită”.

bruce2Springsteen povestește cum și-a închiriat prima chitară după ce l-a văzut pe Elvis în show-ul de televiziune The Ed Sullivan; cum nu s-a gândit niciodată prea mult la vocea lui, ci pur și simplu a compus și a cântat; cum l-au influențat compozițiile lui Dylan, Donovan și Tim Buckley; povestește despre relațiile amoroase, începând cu primul sărut și până la căsniciile lui, amintind eșecul primului mariaj, cu Julianne Phillips, și succesul celui de-al doilea, cu Patti Scialfa; despre cum tatăl s-a îmbolnăvit de schizofrenie, însă nu înainte de a-i fi văzut statueta de Oscar (1994), primită pentru Streets of Philadelphia din filmul Philadelphia; despre cum el însuși a suferit, în repetate rânduri, de depresie.

bruce3„Born to Run”, despre care The New York Times spune că e „exact ca show-urile lui Springsteen, lungă, extatică, extenuantă, plină de vârfuri și văi”, este despre căutările, prin muzică, a unui om racordat tot timpul la sufletele celorlalți (de exemplu, actele sale caritabile, albumele sale tematice cu privire la atacul din 11 septembrie, războiul din Irak etc.).

Cartea a fost publicată de Simon&Schuster și, dacă nu aveți răbdare până când va fi tradusă în română, o puteți achiziționa de pe site-ul lor sau de pe amazon.com.

Surse foto: kurld.combasquedestination.combooklounge.co.za

5 comentarii
  1. vasile

    s-a născut el în USA şi a hoinărit pe străzile Philadelfiei…un muzician care scrie frumos “artistic” este autorul romanelor cu asina care l-a văzut pe înger şi cu Bunny Monroe…cărţi autobiografice scrie şi esca şi rădulească şi iohanis şi chirilă, de parcă ar fi şi ei cine ştie ce personalităţi ale omenirii! AIUREA!!!

    Reply
    1. Eli Bădică

      Domnule Vasile,
      Nu apar comentariile care conțin injurii sau acuze fără argumente și, în principiu, n-au legătură cu articolele la care comentați…

      Cu cele mai bune gânduri,
      Eli

      Reply
  2. vasile

    pardon, eu nu înjur şi nu acuz, dar obişnuiesc să argumentez cu blesteme…culmea e că se şi prinde!
    PREAVIZ AMATORILOR!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *