Nu mai e nicio îndoială că bijuteriile inspirate de cărţi sau chiar confecţionate din ele sunt extrem de frumoase şi adaugă întotdeauna un plus de farmec celei care le poartă. V-am arătat de-a lungul timpului diferite podoabe ce au legătură cu cărţile sau altele meşteşugite cu talent din pagini de carte decupate şi îmbinate sub diverse forme. Designerii care le-au creat merită toată lauda noastră, atât pentru idei, cât mai ales pentru execuţia lor. Dar, dacă pe cei ai zilelor noastre îi putem cunoaşte de pe site-uri şi bloguri prin intermediul cărora îşi promovează creaţiile, nu înseamnă că trebuie să-i trecem cu vederea pe bijutierii vremurilor de altădată, fie ei cunoscuţi sau anonimi.

Din fericire, interesul pentru bijuterii şi plăcerea oamenilor de a le purta a dat frâu liber imaginaţiei celor care le-au creat în diverse epoci. M-am oprit azi asupra perioadei victoriene şi nu doar pentru că personal am o slăbiciune pentru colierele din acele timpuri, ci pentru că am descoperit trei brăţări ce sigur sunt pe placul vostru, toate fiind sub formă de carte.

Mai bine spus, atunci când nu sunt purtate, pot fi pliate în aşa fel încât să ia forma unei cărţi în miniatură. Iată că şi în secolul XIX, doamnele pasionate de literatură puteau să arate acest lucru şi prin intermediul bijuteriilor.

Prima podoabă e o brăţară ce se află în colecţia Muzeului de Artă Walters din  Baltimore, S.U.A. despre care se ştie că a fost creată în Anglia, în jurul anului 1840. Aşa cum spuneam, atunci când este pliată, arată precum o cărticică cu coperte decorate cu chenare, motive florale şi un câine pe suprafaţa ce se presupune a fi cotorul micului volum. Atunci când se desface, e formată din unsprezece segmente din aur, asemenea paginilor, împodobite cu diamante şi email verde.

ps1_572189_3qtr_dd_t06-3

ps1_572189_opn_dd_t06-2

O altă carte în miniatură, din aur şi turcoaz se desface pentru a putea fi prinsă la mână şi admirată. De data aceasta, brăţara-carte are şi text, dar nu, nu este vorba despre versuri sau vreun roman (ceea ce cu siguranţă ar fi fost dificil de realizat), ci de câte o literă gravată pe ceea ce simbolizează fila de carte; literele formează cuvântul „suvenir”. Se pare că frumoasa podoabă de origine englezească a fost creată în jurul anului 1845.

16780_1

16780_1spineupright

16780_1letterdetl

Deşi nu am găsit prea multe imagini sau informaţii despre ea, în afara faptului că e făcută din aur şi împodobită cu 38 de diamante şi cu email albastru şi roşu, vă prezint şi această minunăţie de brăţară victoriană, o altă bijuterie-carte deosebit de frumoasă.

be3014baa8e819994d985ab4fdfa133c

Surse: thewalters.orgalvr.compinterest.comchristies.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *