Capcana Daesh, cea mai cunoscută lucrare a lui Pierre-Jean Luizard, a obţinut Prix Brienne du livre géopolitique (2015).

Necunoscut pînă în urmă cu puţin timp, Statul Islamic şi-a făcut o intrare sîngeroasă în arena internaţională. Profitînd de crizele succesive care au afectat Irakul şi Siria, Daesh a preluat controlul asupra unei zone extinse şi dispune în prezent de resurse financiare uriaşe.

Pierre-Jean Luizard explică succesul acestei grupări, care nu se datorează exclusiv unor evenimente externe: Statul Islamic are o strategie bine pusă la punct, bazată pe alianţe tribale şi pe ideea unui stat transnaţional.

În opinia sa, orice intervenţie a comunităţii internaţionale în regiune nu va face decît să perpetueze criza în lipsa unui proiect politic realist şi viabil, proiect pe care statele occidentale nu par deocamdată capabile să-l formuleze. În schimb, ele par să alunece tot mai mult în capcana întinsă de Daesh, care, în încercarea de a coagula populaţia sunnită, le implică în conflicte ce pot fi interpretate ca intervenţii abuzive, în siajul mai vechii dominaţii occidentale în Orientul Mijlociu.

Capcana Daesh. Statul Islamic sau întoarcerea Istoriei, de Pierre-Jean Luizard, a apărut săptămîna aceasta în colecţia „Hexagon”, traducere de Nicolae Constantinescu, şi în ediţie digitală.

Din cuprins:
Apariţia bruscă a Statului Islamic • „Stat” sau „organizaţie teroristă”? • Revenirea sîngeroasă a „problemei irakiene” • Statul sirian întors la confesionalism • Statul Islamic la porţile Libanului • O Iordanie paralizată • Arabia Saudită: regele e gol • Turcia: Erdogan prins în propria-i capcană

Pierre-Jean Luizard este director de cercetare la Centre National de la Recherche Scientifique, specializat în Orientul Mijlociu. A cunoscut îndeaproape cele mai multe dintre ţările Orientului Mijlociu, în special Siria, Liban, Irak, statele din zona Golfului Persic şi Egipt. Istoric al islamului contemporan în aceste ţări, este preocupat în special de punerea în valoare a diferitelor sale manifestări, precum şi de rolul jucat de fiecare dintre ele în cadrul sistemelor politice din ţările respective. Publică regulat articole pe tema conflictelor din Orientul Mijlociu, în Le Monde, Libération sau Nice-Matin. De acelaşi autor: La Formation de l’Irak contemporain (1991), La Question irakienne (2002), Laïcités autoritaires en terres d’islam (2008), Comment est né l’Irak moderne (2009).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *