Văzând că soarele se lasă așteptat, m-am gândit zilele trecute cum să ne descrețim puțin frunțile și să ne continuăm săptămâna cu mai mult spor. Și așa mi-am amintit că văzusem, la un moment dat, niște artiști care făceau portrete de scriitori tare faine – despre diverse portrete de scriitori v-am mai vorbit aici, aici sau aici.

Atenție! Nu orice fel de portrete, ci acel tip care ne face măcar să zâmbim: caricaturile. Dacă ne uităm în dexonline – despre care am scris aici, vom vedea că o caricatură este ”o reprezentare, mai ales în desen, a unei persoane sau a unei situații, prin exagerarea unor trăsături, îndeosebi negative, cu o intenție satirică sau umoristă”. Iar cele pe care vi le voi prezenta în rândurile de mai jos chiar exagerează trăsăturile scriitorilor – nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, puteți verifica :)-, punându-te pe gânduri (mai ales la acei scriitori pe care îi considerai perfecți sau credeai că nu au vreun defect fizic).

Astfel, mai întâi, vă voi etala câteva dintre operele a trei caricaturiști grozavi.

Ken Coogan este un artist irlandez care realizează numai caricaturi, îmbinând metoda clasică (creion, pasteluri, acuarele și hârtie) cu cea digitală (folosind tablete grafice profesionale). Printre mulțimea de portrete comice de pe blogul său, am descoperit și câteva caricaturi cu scriitori, toate alb negru.

twain

Charles Dickens

shaw

conan doyle

beckett

joyce

Walter Toscano este un artist plastic și poet de origine peruană. Printre blogurile sale, are și unul dedicat în întregime caricaturilor. Dintre acestea, o categorie aparte care mi-a atras atenția: scriitori. Surpriza a survenit atunci când am văzut, între cele aproximativ 10 caricaturi cu scriitori, 3 cu români :).

Vargas LlosasSabato

MarquezCortazar

Stanescu Eminescu

Cioran

Tullio Pericoli este un pictor italian care, după ce citește cărților unor autori, le face portretul – acesta se apropie, de cele mai multe ori, de caricatură. El ia în considerare concepția scriitorului despre lume, viață sau artă și o transpune în caricatura acestuia.

borgesitalo calvino

franz kafkamarcel proust

În afara celor trei caricaturiști, mai este un artist interesant (pictor, scriitor, actor) care merită atenția voastră: Pablo Morales de los Rios. El a realizat 50 de caricaturi foarte faine cu scriitori din mai multe epoci și de diferite naționalități. Merită să aruncați un ochi și aici. Spoiler mic: cea mai amuzantă caricatură mi se pare cea a lui Sartre :). Vouă?

Pe finalul articolului, vă las în compania unor opere românești.

scriitori-celebri

Sursa

Cartarescu_caricatura

Sursa

caragialecaragiale-caricaturi-contemporane

Sursa

                   Sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *