De câțiva ani încoace vă tot recomandăm diverse cărți (și nu numai, e drept) pe care să le oferiți cadou cu diferite ocazii. Ei bine, Crăciunul este una dintre acele ocazii, momentul când, dăruind un cadou inspirat, vei fi răsplătit cu vârf și-ndesat :). Pentru că, nu-i așa, cu toții vrem să primim, mai ales în această perioadă, un dar frumos, care să ne provoace, să ne destindă, să ne surprindă pozitiv, să ne îmbarce într-o aventură, să ne destăinuie o nouă lume, să se plieze pe gusturile și personalitatea noastră, să ne învețe lucruri noi ș.a.m.d. Bookaholică fiind, găsesc că doar cărțile pot îndeplini toate aceste condiții și încă și mai multe.

De altfel, haideți să ne gândim, împreună (aștept comentariile voastre mai jos), de ce ar fi cărțile darul perfect. Primul lucru care-mi vine în minte este faptul că-i oferi cuiva o poveste, una alături de care va trece prin tot soiul de stări – să fim serioși, dacă-i dai o brățară, un pulover sau o decorațiune, nu ai nicio șansă să-l faci pe omul respectiv să aibă mai mult de două reacții simultane în legătură cu acel dar, decât dacă te pricepi extrem de bine la asta și nimerești cadoul din prima.

Apoi, pentru că, dacă ești cititor înrăit, îți va face și ție o deosebită plăcere să dăruiești o carte (să ridice mâna cine nu s-a simțit în al nouălea cer măcar o dată în viață, când a făcut cărți cadou și destinatarului i-au plăcut). Cel de-al treilea motiv, foarte important, cred eu, este partea financiară: o carte nu te va lăsa niciodată cu buzunarele goale. Bine, depinde și despre ce carte este vorba, dar, în medie, una costă între 20 și 60 de lei, așa că nu vei fii în pragul falimentului. Chiar simpaticul Neil Gaiman spunea „Books make great gifts because they have whole worlds inside them, and it’s much cheaper to buy somebody a book than it is to buy them the whole world”.

Unde mai pui că rezistă mult mai mult decât o cutie de bomboane sau o agendă :), prin urmare cel care o primește se poate bucura de ea mai mult timp, ba chiar o poate împrumuta și altora. Ah, și încă două lucruri absolut evidente: ajungi ușor la ele (sigur ai o librărie lângă bloc, casă, serviciu, etc. sau poți comanda, simplu, rapid și eficient, de pe o librărie online) și le împachetezi fără prea mari bătăi de cap.
Carti cadou

Sursa

Însă argumentul suprem în favoarea cărților cadou este acesta: un dar mai personal, mai ales dacă îi și scrii persoanei respective câteva rânduri pe prima pagină, nu cred că există.

Sigur, problema cea mai mare este alegerea cărții/ cărților respective. Dacă nu suntem inspirați, s-ar putea să fie mai grav să dăruim o carte care nu-i va spune nimic celui care o primește sau, mai rău, care-i va displăcea, îl va agasa, decât dacă-i dăm un tablou kitsch. Alunecăm, astfel, spre partea a doua a materialului de față: la ce trebuie să ne gândim când cumpărăm cărți cadou.

Ne gândim la destinatar, nu-i așa? Asta înseamnă că vom lua în calcul ce-i place să citească, ce tip de literatură consumă de obicei (n-o să-i luăm un thriller dacă citește science fiction sau ficțiune dacă are în casă numai non-ficțiune), vom lua în considerare ce autori preferați are, despre ce cărți ne-a vorbit ultima dată când am ieșit la o bere (pentru a căuta ceva asemănător sau pur și simplu a nu i le cumpăra din nou), ce noutăți n-a apucat să-și procure de la Gaudeamus și ne-a povestit despre asta, cu părere de rău, ce teme îl/ o fac fericit/-ă – scotocim bine în memorie: ne-a spus vreodată că-i plac lumile cu tehnologii avansate? Sau cărțile cu happyend? Poate ne-a zis că se amuză când citește volume legate de magie, alchimie sau personaje reale ficționalizate? Vrea să cunoască mai bine lumea în care trăiește? Posibilitățile sunt nenumărate, așa că am face bine să ne amintim :). În plus, întotdeauna putem cumpăra o carte care să fie în strânsă legătură cu pasiunile lui/ ei: fashiondesign, animale, limbi străine, istorie, gătit, călătorii, muzică, filme, calculator, businesshandmade, politică, etc., etc.

carti cadou 1

Sursa

Dacă persoana căreia vrem să-i dăruim o carte ne este foarte apropiată și împărțim aceleași gusturi sau recomandările noastre, de-a lungul timpului, i-au priit, atunci ne putem gândi și la cărțile pe care le-am citit și ne-au plăcut. Altfel, nu aș recomanda nimănui să dea cuiva o carte pe care o iubește sau de care este obsedat – nu de alta, dar s-ar putea să nu i se potrivească, să fie ceva complet diferit de ceea ce citește de obicei și să fie tipul de om căruia nu-i place să experimenteze, așa că, în cel mai fericit caz, o va pune în bibliotecă și o va părăsi acolo (dacă nu ai scris nimic pe ea, s-ar putea să aștepte ocazia să o dea mai departe).

Să oferi cărți cadou este, într-adevăr, extrem de dificil, mai ales atunci când nu cunoaștem foarte bine destinatarul. Însă nu imposibil, din punctul meu de vedere. Unul dintre lucrurile de mai sus tot trebuie să-l știm (măcar profesia, și-atunci acționăm în consecință). Ce este cel mai important în cazul acesta este să nu riscăm prea mult, să nu ne avântăm să cumpărăm literatură erotică, de exemplu, atunci când o vizităm pentru prima dată, de sărbători, pe sora prietenului nostru :). Haideți să rămânem la ceva clasic, un autor faimos, o temă actuală, o carte recent ecranizată ș.a.m.d.

La polul opus sunt prietenii/ rudele/ iubiții/ soțiile care iubesc literatura la fel de mult ca noi și devorează tot. Absolut tot ce apare, poate chiar înainte ca noi să aflăm despre cărțile respective. Aici avem o problemă mai mare: cum știm ce să alegem dacă bookaholicul respectiv ne întrece? Primul gând: să renunțăm la idee. Să nu facem asta, el/ ea se va bucura, poate mai mult decât noi, atunci când îi vom duce o carte în dar. Cea mai la îndemână soluție ar fi să găsim o oportunitate de a-i revedea biblioteca, să-l/ s-o întrebăm discret, fără să-și dea seama, despre ultimele volume citite, asta după ce ne-am notat dinainte cărțile pe care le-am ochit și i le-am fi dăruit și să vedem, astfel, dacă le are sau nu. Să ne păstrăm entuziasmul, nu e așa de complicat, vom fi niște detectivi minunați! 🙂

carti cadou 2

Sursa

În orice situație ne-am afla, dacă vrem să facem cadou o carte pe care n-am citit-o, ar fi bine să căutăm înainte ceva recenzii (poate chiar pe Bookaholic 🙂 ). Eu, cel puțin, nu pot cumpăra o carte fără să știu absolut nimic despre ea, e ca atunci când aș merge la un blind date. Dacă am uitat să cercetez puțin chestiunea și sunt deja în librărie, atunci citesc măcar câteva pagini din ea, să văd cum curge.

În cele din urmă, dacă toate cele de mai sus nu funcționează, dintr-un motiv sau altul, sau nu avem suficient timp sau răbdare să trecem prin toate aceste etape pentru a pregăti cărți cadou pentru zece persoane, atunci putem recurge la o singură soluție: să dăruim vouchere la o librărie offline sau online. Poate părea jalnic pentru unii dintre voi, dar mie mi se pare onorabil. Până la urmă, destinatarul știe cel mai bine ce să-și aleagă. Anul trecut, de Crăciun, am primit un astfel de voucher de la una dintre cele mai dragi și iubite persoane. Pentru mine a fost o surpriza foarte plăcută, care mi-a permis să mă întorc acasă cu opt dintre volumele pe care mi le doream de mult.

Așadar, spor la cumpărături!

Tu la ce te gândești când cumperi cărți cadou? Ce ți se pare că am omis în materialul de față și este relevant?

 

Sursă imagine principală

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Un comentariu
  1. Pingback: 10 cărți românești de dat în dar de Crăciun!!! | GLASUL ŞCOLII ''DR. PETRU ŞPAN ''

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *