E destul de greu să nu devii sentimental când se apropie Crăciunul. Împodobești bradul (acasă și/sau la birou), te uiți după cadouri, primești cadouri, se aprind luminițe prin oraș, vremea de afară e tot mai rece, așa că e tot mai plăcut să te retragi în casă cu o carte în mână și un ceai, sau să ieși cu prietenii să bei un vin fiert, prinși în febra sărbătorilor, parcă toți oamenii sunt mai drăguți și așteaptă, în fiecare an, să se întâmple un miracol.
Oameni ai timpului nostru, nu ne mai gândim, însă, la o naștere divină, ci un fel de miracol pe stil american: să ne îndrăgostim în timp ce alergăm prin oraș după cadouri, să reușim să scăpăm de (mult prea) încărcata masă de Crăciun în familie și să găsim timp să ne relaxăm într-un loc confortabil, cu o băutură caldă în mână, în timp ce afară viscolește, să câștigăm la concurs un voucher cadou, o mașină sau o casă și tot așa… Miracole banale. (sursă foto)
Așa cum sunt trăiri valabile numai pentru perioada frumoasă și agitată de dinaintea Crăciunului, sunt și anumite cărți care parcă au farmec numai atunci. Sau, mai bine zis, mai mult atunci. Romane și povești siropoase, cărți de amintiri, cărți pentru copii cu colinde și povești, toate sunt legate de o anumită stare care le leagă de un decor ce include un brad încărcat, un vin fiert sau un ceai cu scorțișoară, o sobă dogorind (e bun și caloriferul în lipsă de sobă) și, chiar dacă deja ne întindem, o pisicuță care toarce în brațe. Aveți decorul, da? Bun, acum și cărțile.
La Târgul de carte Gaudeamus ce abia ce s-a terminat, am observat că mai multe edituri au pregătit cărți special gândite pentru a fi citite în timp ce afară ninge: Povestiri de iarnă, de Karen Blixen (Humanitas Fiction; trad. rom. Ioana A. Manolescu), Poveste de iarnă, de Mark Helprin (Nemira; trad. rom. Gabriel Stoian), Crăiasa zăpezii, de Michael Cunningham (Polirom; trad. rom. Ana-Gabriela Sîrbu), Fulgi de iubire, de John Green, Maureen Johnson și Laureen Myracle (Trei; trad. rom. Shauki Al-Gareeb) sau Dragostea mea mi-a dăruit: 12 povești romantice pentru serile de iarnă, o antologie coordonată de Stephanie Perkins (Epica; trad. rom. Adina Pintea).
Pe lângă toate aceste cărți noi, mi-am mai adus aminte de câteva cu aceeași tematică apărute în anii trecuți (dar care se găsesc în continuare pe rafturile librăriilor): Crăciunul în cele mai frumoase povestiri, o antologie coordonată de Dana Ionescu, cu povestiri de Charles Dickens, Mark Twain, Oscar Wilde sau Arthur Conan Doyle (Nemira; trad. Dana Ionescu și Adriana Voicu), Crăciunul lui Poirot, de Agatha Christie (Rao; trad. rom. Adrian Mosoianu), Misterul de Crăciun, de Jostein Gaarder (Univers; trad. rom. Aurora Kanbar şi Erling Schøller), Visuri de iarnă și alte povestiri, de F. Scott Fitzgerald (Cartier; trad. rom. Liviu Papuc), Copila de zăpadă, de Eowyn Ivey (Polirom; trad. rom. Veronica D. Niculescu) sau cărți care nu sunt atât despre iarnă, însă titlurile le plasează în aceeași atmosferă: Într-o noapte de iarnă, un roman politic de Simon Sebag Montefiore (Trei; trad. rom. Lucian Niculescu), Viscolul de Vladimir Sorokin (Curtea-Veche; trad. rom. Antoaneta Olteanu) sau minunatul roman al lui Italo Calvino Dacă într-o noapte de iarnă un călător (Polirom; trad. rom. Anca Giurescu).
La categoria non-fiction am găsit ceva mai puține titluri: Zăpezile de altădată ale lui Gregor von Rezzori (Humanitas; trad. rom. Sanda Munteanu), Privind înapoi prin fereastra bucătăriei, memoriile lui Dagmar Dusil despre Sibiul copilăriei sale (Curtea-Veche; trad. rom. Michael Astner) și, pentru cei interesați, albumul Crăciunul regal (tot la Curtea-Veche).
Mult mai bogată este, evident, lista cărților de Crăciun pentru copii, fie că vorbim de enciclopedii, de cărți cu rețete și colinde, de povești de spus la gura sobei, de basme mai vechi sau mai noi. Și copiii pot fi, evident de diferite vârste, de la 7 la 70 de ani, vorba cântecului. Multe dintre ele pot fi foarte potrivite pentru un cadou (pentru copii de la 7 la 70 de ani, evident). Și eu mă învârt de multe ori printre cărțile de copii și-mi spun că ar fi drăguț să mai citesc din când în când câte-o poveste bine spusă. De cele mai multe ori, însă, iau ceva tot de pe raftul de literatură contemporană. Cred că, de fapt, mai mult mi-ar plăcea să primesc o astfel de carte care să-mi amintească de copilărie.
Din lista asta care e, cum am zis, foarte lungă, am ales câteva titluri pe care le-am împărțit pe categorii. Așadar, avem cărți despre Crăciun: Marea carte a Crăciunului: Povești, colinde, rețete, jocuri și activități pentru întreaga familie, de Theo Schrever (trad. rom. Ana Maria Bouman), Daruri pentru Moș Crăciun: Povești, rețete, activități, de Roger-Pierre Bremaud, Corinne Machon, Mélanie de Coster, În așteptarea lui Moș Crăciun: Poezii și colinde, cu texte de George Topârceanu, Mihai Eminescu, Otilia Cazimir, Vasile Alecsandri, Moș Crăciun pribeag sosește (toate apărute la Editura Litera) și Enciclopedia Crăciunului, de Gerry Bowler (trad. rom. Adriana Bădescu), o culegere ilustrată despre diferite obiceiuri de Crăciun, pornind de la tradiții, cărți sau filme (Nemira).
În categoria cărților de Crăciun pentru cei mici am găsit mai multe titluri: Tiptil, Crăciunul se apropie, de Eugenia Glăvan (Vellant), În căutarea sufletului Crăciunului, de R.D. Mottok (Trei), Cartea de Crăciun, de Selma Lagerlöf (trad. rom. Liliana Donose Samuelsson) și Darul lui Moș Crăciun, de T.O. Bobe (Humanitas), Crăiasa Zăpezii, de Hans Christian Andersen, Poveste de Crăciun, de Charles Dickens (trad. rom. Ioana Novac) și Expresul polar, de Chris Van Allsburg (trad. rom. Radu Paraschivescu) (toate trei de la Art), Zăpezica-Bunicul Îngheț, de Alexander Afanasiev (All; trad. rom. Antoaneta Olteanu) sau 24 de poveşti în aşteptarea Crăciunului: Poveşti celebre istorisite de Anne Lanoë (Curtea-Veche; trad. rom. Diana Catindatu).
Nu aș putea să închei lista și fără câteva titluri de povești de citit la gura sobei: Poveștile bunicii și Cele mai frumoase povești (Art), Povești de iarnă (Litera), Povești la gura sobei (trad. rom. Andreea Stănescu) și Basme de pretutindeni (trad. rom. Florina Pîrjol) (Vellant) sau Tezaurul cu povești (Corint Junior; trad. rom. Alina Scurtu, Sorin Petrescu, Dana Sobescianschi).
Și, dacă tot suntem la subiectul Crăciun, poate mai vreți să răsfoiți pentru inspirație și câteva articole pe aceeași temă: Parada de Crăciun a semnelor de carte, 16 brazi din cărți crăciunesco-bookaholici sau Ornamente de Crăciun din pagini de carte.
Pingback: simpleNewz - Bookaholic RSS Feed for 2014-12-12
Eu am citit cu placere la un inceput de iarna cu oleaca de zapada romanul lui Pamuk – Zapada.
(faina lista pentru cei vu spirit festiv, dar ceva tot pescuiesc si eu. Kudos!)
Ah, am uitat de asta… Bine, lista nu era exhaustivă, dar asta era o carte care se încadra. Mersi de completare 🙂