De curând, a apărut la Editura Humanitas o colecție de trei albume pentru copii absolut spectaculoase: Animalium, Historium și Hărți.

Concepute ca un fel de vizită la muzeu, cu imagini reprezentative și însoțite de texte explicative, mi se pare că unul dintre marile merite ale celor trei cărți este că, pe de o parte, oferă informații esențiale și interesante și că, pe de alta, pot naște în cei mici (dar nu numai) dorința de a afla mai multe, de a continua să avanseze pe acest drum al cunoașterii.

20161002_124939Volumele sunt deosebite atât prin conținut, cât și prin formă: cartonate, de mari dimensiuni (27,5×37,5 cm), full-color, sunt genul de cărți care fac onoare unei biblioteci și la care te întorci mereu cu drag. Mi se pare important ca astfel de cărți frumoase să stea în biblioteca copiilor alături de manuale, de etern-plictisitoarele cărți din programa școlară sau de culegerile de exerciții. Pentru că, în esență, cele trei albume sunt niște excelente auxiliare pentru materia aridă și prea stufoasă pe care copiii o învață la școală. De la științe ale naturii (biologie, evoluționism), la istorie (alături de arheologie și artă) până la geografie (alături de cultură și biodiversitate), lectura albumelor concentrează în cele 112 pagini atât o „vizită” la muzeu, cât și o lecție așa cum ar trebui să fie, adică la finalul căreia rămâi în minte atât cu informații utile, cât și cu dorința de a afla mai multe.

 

animalium-bun-venit-la-muzeu-intrarea-libera_1_fullsizeAnimalium, de Katie Scott (ilustrații) și Jenny Broom (text) prezintă diversitatea naturii, de la cele mai simple forme de viață până la cele mai complexe. De cele mai multe ori expresia „miracolul naturii” ne pare oarecum goală de conținut și bună să justifice o anumită mirare pe care noi, oameni moderni ce trăiesc în universul civilizat și îmblânzit al orașelor, nu o mai simțim ca atare. Însă e suficientă o astfel de privire care să ne arate, pe scurt, atât evoluția lungă de milioane de ani a vieții pe Pământ și diversitatea formelor de viață care au existat și există încă pe planeta noastră ca să înțelegem pe deplin ce vrea să însemne această expresie.

De la nevertebrate, cele mai simple forme de viață, la reptile și pești, până la păsări și mamifere, fiecare cu modul său specific de adaptare la lume, fiecare cu habitatul său și fiecare reprezentând o lume aparte în cadrul lumii mai mari care ne conține pe toți, acest excurs te lasă mut de uimire în fața diferitelor forme pe care le-a luat viața și în fața bogăției parcă fără margini a naturii. Aici, un booktrailer cu imagini din carte.

 

historium-bun-venit-la-muzeu-intrarea-libera_1_fullsizeHistorium, de Richard Wilkinson (ilustrații) și Jo Nelson (text), este un periplu prin istoria omenirii ce studiază mărturiile lăsate de civilizații antice de pe toate cele cinci continente locuite și din Oceania. De la obiecte de cult, obiecte funerare, podoabe, măști, arme, unelte, tăblițe cu inscripții sau instrumente de scris, fiecare obiect prezentat are menirea de a vorbi despre un întreg context construit în jurul său.

Dincolo de specificul fiecărei culturi studiată prin anumite obiecte considerate reprezentative, albumul oferă și o privire comparativă asupra formelor pe care le-a luat ingeniozitatea umană în spații diferite. Așadar, dacă în primul volum era vorba despre „miracolul naturii”, aici este vorba despre „miracolul uman” și de diversitatea formelor sale de exprimare. Aici, un booktrailer cu imagini din carte.

 

harti-o-calatorie-prin-tarile-marile-si-culturile-lumii_1_fullsizeHărți, de Daniel Mizieliński și Aleksandra Mizielińska, este puțin diferit ca formă de celelalte două albume de dinainte, în sensul că nu seamănă atât de mult cu un muzeu, cât, mai degrabă, cu un fel de ghid de călătorie. Prezentând pe fiecare pagină harta unei țări, ilustratorii au reușit să ofere, totodată, și o imagine de sinteză a culturii țării respective, de la forme de relief, la arhitectură, port național, mâncăruri specifice, floră și faună, atracții turistice, număr de locuitori, împărțire pe regiuni, suprafață, limbi naționale, curiozități specifice, artiști și figuri reprezentative, sporturi naționale etc.

Albumul reușește, pe de o parte, să redea, într-un mod prescurtat și sintetic, specificul fiecărei națiuni, și, pe de alta, să facă un tablou global al diversității lumii contemporane (o lume care trăiește atât în prezent, cât și în trecutul care a format-o). Aici, un booktrailer cu imagini din carte.

Avem, așadar, bogăția naturii, bogăția omului ca ființă creatoare și bogăția culturilor umane. Trei forme de bogăție de care e bine să ne amintim mai des și să le respectăm mai mult. Mie mi se par niște cărți cu care copiii pot crește frumos și care le pot sta alături la orice vârstă să le aducă aminte de cât de minunată este bogăția formelor de viață ale acestei planete și bogăția formelor de cultură cărora oamenii le-au dat naștere.

Sunt niște cărți de colecție care, am zis-o și mai sus, fac cinste oricărei biblioteci și care nu trebuie uitate pe raft sau ținute la loc de cinste să le admire musafirii, ci trebuie răsfoite cât mai des de copiii de orice vârstă.

 

bookaholic-sustinut-de-carturesti-stripe-01

Cumpără Animalium, Historium și Hărți din librăria online Cărturești!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *