Una dintre marile bucurii ale Gaudeamus-ului de anul acesta a fost constatarea că avem din ce în ce mai multe și mai frumoase cărți pentru copii pe piața de carte din România. Traduceri sau cărți scrise de autori români, oferta editorială e din ce în ce mai bogată pentru toate grupele de vârstă. Cum suntem în luna cadourilor, am zis că nu strică un articol-sinteză care să cuprindă cât mai multe astfel de titluri, poate așa ajunge și o cărticică sub brad, alături de dulciuri, jucării sau alte bunătăți.

Cărțile ilustrate pentru copii de la 0 la 6 ani, scrise și ilustrate de autori clasici (William Steig, Dr. Seuss, David McKee) sau moderni (Julia Donaldson, Hervé Tullet), cărțile care îți colorează și-ți îmbogățesc copilăria, te învață despre viață și despre lume, o categorie de cărți mult timp absentă pe piața editorială românească, este acum din ce în ce mai bine reprezentată în portofoliile editurilor. Sunt cărțile pe care copiii abia așteaptă să le fie citite înainte de culcare, pe care părinții ajung să le urască datorită repetiției (este celebru printre părinți cazul cărților după Regatul de Gheață de care cei mici nu se mai satură) și pe care adulții le privesc cu ochi nostalgici și cu o bruscă senzație de căldură în stomac când dau peste ele pe rafturile librăriei.

Pe lângă colecțiile obișnuite de cărți pentru copii, Editura Arthur a început anul acesta și o nouă colecție de cărți ilustrate. Personal, îmi doream de mult să se traducă în limba română și cărțile autorului clasic american Dr. Seuss și dorința mi s-a îndeplinit: Cum a furat Grinch Crăciunul, este prima sa carte tradusă și la noi, o traducere semnată de Florin Bican. Amuzantă, frumos scrisă și minunat ilustrată este cartea perfectă pentru Crăciun, bună măcar pentru a aduce aminte un fapt simplu: „Crăciunul nu vine din prăvălie”. Grinch

Alte cărți ilustrate apărute la Editura Arthur: Apasă aici, de Hervé Tullet – o carte care este bestseller pe piața internațională și care este un fel de carte de activități pentru că nu se limitează doar la lectură, ci presupune și implicarea activă a celor mici; Harold și creionul mov, de Crockett Johnson – o carte despre puterea imaginației, cu ilustrații doar schițate, dar foarte sugestive și care invită la vis și creație; Madlen, de Ludwig Bemelmans; Olivia, de Ian Falconer; Sylvester și pietricica fermecată, de William Steig – educativă, frumoasă și amuzantă, ca orice carte a lui W. Stieg; Zgâmboi, ce cotoi!, de Rob Scotton.

20151213_092946_HDR

Noul imprint al Editurii Trei dedicat cărților pentru copii, Pan-Da, combină cărțile cu conținut educativ cu minunate povești în versuri numai bune de citit seara înainte de culcare.

Elefantul Elmer și Elmer şi monstrul, de David McKee, sunt cărți educative despre ce înseamnă să fii diferit, ce înseamnă să fii normal și, mai ales, despre ce înseamnă să fii tu însuți și să fii iubit pentru ceea ce ești și nu pentru ceea ce ar trebui să fii; Adio, Bursuc!, de Susan Varley, o carte care abordează într-un mod frumos și emoționant problema spinoasă a felului în care le putem vorbi copiilor despre moarte; Supărarea lui Arthur, de Hiawyn Oram și Satoshi Kitamura vorbește despre micile supărări și capricii ale copiilor care dobândesc dimensiuni catastrofale, deși pornesc de la motive nesemnificative – și, de același autor, Minunata pălărie a lui Millie.

20151213_092313_HDR

De cealaltă parte, Te iubesc zi şi noapte, de Smriti Prasadam-Halls, Alison Brown; Micuţa mea stea, de Mark Sperring, Nicola O’Byrne; Bunicul leu, de Julia Jarman, Susan Varley sunt numai bune de citit seara înainte de culcare.

Toate sunt cărți frumoase de făcut cadou. Ilustrațiile (unele clasice, altele mai moderne) sunt frumoase și foarte detaliate.

te-iubesc

O colecție bogată de cărți ilustrate pentru copii am găsit și la Univers Enciclopedic Junior. M-am bucurat foarte mult să găsesc titluri clasice adaptate pentru copii și cu ilustrații clasice, foarte frumoase (Sinbad Marinarul, Vrăjitorul din Oz, Pinocchio, Peter Pan, Mica Sirenă, Alice în Țara Minunilor). Eu m-am răsfățat cu Alice în Țara Minunilor (text adaptat de Arnica Esterl, ilustrații de Marina Marinelli) și Peter Pan (text adaptat de Xavier Deutsch, ilustrații de Quentin Gréban). Mi-au plăcut ambele, și ca text (adaptat pentru cei mici) și ca ilustrație, mai ales ilustrațiile lui Quentin Gréban pentru Peter Pan (cu precădere tonurile calde de albastru, ce accentuează nostalgia pentru Țara de Nicăieri, tărâmul copilăriei eterne).

univers-enciclopedic-junior

Alte titluri: Mica zână nu poate dormi, de Daniela Drescher; Cele mai frumoase povești de Hans Christian Andersen sau Frații Grimm; antologii de povești de Sybille von Olfers sau Germano Ovani; Dragonul clarului de lună, de Cornelia Funke; Hoțul de dragoni și O aventură cu dragoni, de M.P. Robertson. De asemenea, mi-a mai atras atenția și Marea carte a naturii, de Christine Henkel, o carte de cultură generală care prezintă în ilustrații foarte frumoase lumea naturii (plante, păsări și animale ce trăiesc în pădure, în grădină sau în lacuri). Pe site-ul editurii aveți opțiunea de a răsfoi cărțile, așa că vă puteți face mai ușor o idee despre cum arată în interior ilustrațiile.

Litera

La Editura Litera Mică a apărut de curând o carte de mare succes care cred că poate fi un cadou mai degrabă pentru părinți: Iepurașul care voia să doarmă, de Carl-Johan Forssén Ehrlin. Tradusă în 40 de țări, cartea propune o metodă revoluționară de a-i adormi pe cei mici și care este, se pare, infailibilă. Autorul este psiholog și maestru practician în programare neurolingvistică, iar volumul reprezintă rezultatul mai multor studii realizate de-a lungul timpului. Povestea în sine e destul de drăguță: vorbește despre drumul Iepurașului până la vrăjitorul Moș Ene, cel care-i putea face pe toți copiii să doarmă, un drum pe care întâlnește personaje cum ar fi Melcul Somnoros sau Bufnița Picoteală. Totul se învârte în jurul ideii de somn, iar părintele trebuie să-și antreneze și talentele actoricești: anumite cuvinte trebuie pronunțat răspicat și apăsat (marcate în text cu aldine), altele, din contră, cu o voce domoală (italice) și, din când în când, trebuie să mai și caște (la fel, momentul e marcat în text). Precum la cărțile din seria „Regatul de gheață” (Aventuri în țara lui Olaf; Crăciunul cu Anna și Elsa; Cele mai frumoase povești din Regatul de gheață etc.), singurul inconvenient al cărții ar putea fi riscul ca cei mici să devină dependenți, iar părinții să nu mai suporte nici măcar s-o vadă după ce o vor citi la nesfârșit în fiecare seară.

iepurasul

Alte titluri interesante apărute la Litera Mică mi s-au părut o ediție nou-nouță din Micul Prinț (cu alte ilustrații decât cele pe care le știn din ediția originală, ilustrații în culori mai pline și mai vii și cu o grafică nouă, după cum se poate vedea în imaginile de mai jos); Bunul dinozaurCartea cu idei Lego; Star Wars. Marea enciclopedie a războiului intergalactic (că tot e sezonul); sau cărțile de povești ilustrate de Tony Wolf (Poveștile de aur ale copilăriei; Cele mai frumoase poezii pentru copii; Cele mai frumoase povești în versuri; Basmele copilăriei ilustrate de Tony Wolf. Cenușăreasa și alte povești de Frații Grimm).

MIcul-Print

Alături de Cele mai frumoase povești din Regatul de Gheață (cu un audiobook în lectura Monicăi Davidescu), sub brad ar mai arăta bine și Crăciunul cu Anna și Elsa, Vine Crăciunul, Marea Carte a Crăciunului sau Sofia Întâi. Magia Crăciunuluicărți ce combină poveștile frumoase și emoționante cu tot felul de jocuri și activități distractive: rețete de biscuiți, figurine (îngerași, figurină Olaf, fulgi de nea din hărtie), ghirlande și decorațiuni de Crăciun.

Litera-2

Pe lângă seria O inimă de broscuță, de Gheorghe Vîrtosu, sau frumoasa colecție de benzi desenate (ce cuprinde Amintiri din copilărie și Povești, de Ion Creangă, Abu-Hassan, de I.L. Caragiale, și Castelul din Carpați, de Jules Verne), la Editura Adenium au mai apărut de curând mai multe cărți ilustrate pentru copii: Iarna cu Moș Crăciun, de Aurora Georgescu, ilustrații de Șerban Andreescu, Bucuriile iernii, de Adela Dobran, ilustrații de Anda Cofaru, Povețe cu multe fețe, de Adela Dobran, ilustrații de Anda Cofaru, sau Sarienne & Eleonore and their Splendid Adventure, de Adina Chirica, ilustrații de Anda Ansheen.

Adenium

În versuri sau în proză, volumele au ilustrații clasice și un conținut deopotrivă amuzant și educativ: pozne, aventuri și pilde, în care personaje sunt animalele din ogradă sau cele din pădure, copii sau oamenii de zăpadă.

iarna-cu-mos-craciun

De asemenea, Editura Cartea Copiilor are în portofoliu numeroase titluri pentru copii, educative și cu ilustrații foarte frumoase, cum ar fi Nu ți-e somn, ursulețule?, de Martin Waddell, cu ilustrații de Barbara Firth; Gruffalo, de Julia Donaldson, cu ilustrații de Axel Scheffler (și Puiul lui Gruffalo, de aceeași autori) sau Ghici cât de mult te iubesc, de Sam McBratney, cu ilustrații de Anita Jeram. (Cartea Copiilor). Aici a apărut de curând (chiar la Gaudeamus) și o carte ilustrată semnată de două autoare române (continuarea volumului Călătorie printre ierburi și lumină): Luli și căsuța din copac, de Iulia Iordan, cu ilustrații de Cristiana Radu, în care cele două personaje, Luli și Norocel, învață despre tot felul de copaci pe care-i întâlnim la tot pasul și care este rostul lor pe lume.

E editură care s-a remarcat de mult timp prin ilustrații frumoase în cărțile pentru copii este Editura Vellant. Colecția „Pasărea măiastră”, care cuprinde titluri clasice precum Făt-Frumos din lacrimă, Povestea lui Harap-Alb, Zâna Zorilor, Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, Greuceanu sau Dănilă Prepeleac, s-a îmbogățit cu încă un titlu, Fata babei și fata moșneagului, cu ilustrații de Ileana Surducan. Volumul este cu atât mai special cu cât ilustrațiile sunt, de fapt, decoruri realizate din hârtie, fotografii și colaje, iar figurinele au fost realizate din ceramică. Tot la Vellant a mai apărut și volumul Pe dos. Poezii cu prostii pentru copii, de Carmen Tiderle cu ilustrații de Vali Petridean, și care poate fi o alegere inspirată pentru părinții mai puțin… conformiști.

În încheiere, aș vrea să mai semnalez faptul că, pe lângă înmulțirea editurilor și a colecțiilor de cărți pentru copii, anul acesta au început să apară și reviste noi pentru copii, cu jocuri, povești și ilustrații frumoase (realizate de graficieni români). Ghidul pozneț de cultură și Fabulafia sunt două exemple. Sper să urmeze mai multe.

Sursă imagine principală

bookaholic-sustinut-de-carturesti-stripe-01

Un comentariu
  1. Aurora Georgescu

    Frumoasă şi binevenită prezentare de carte pentru copii, acum în prag de sărbători când se desfac mai uşor “baierele pungii”, deşi pentru cărţi n-ar trebui să strângă niciodată, fiindcă numai în ele vor găsi copiii înţelepciunea şi ştiinţa de a fi învingători pe drumurile vieţii.
    De apreciat efortul autoarei, într-un asemenmea maraton printre cărţi! Nu-i deloc uşor şi ea ceva timp, pe care cu generozitate l-a cheltuiat pentru o idee: aceea de a convinge părinţi şi copii că în nici un caz cartea nu dăunează sănătăţii!!!
    Mulţumiri speciale şi caldă recunoştinţă pentru includerea cărţii mele “Iarna cu moş Crăciun” în lista celor recomandate. Aş mai recomanda şi alte câteva titluri semnate de mine: “Poezii pentru cei mici”, “Anotimpurile”, “Alfabetul cheia tainelor lumii”, “Poezioare mici-mici” “Cele mai frumoase poezii ilustrate de Tony Wolf”, aşa cum am mai spus: autor Aurora Georgescu,

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *