V-am prezentat cu ceva timp în urmă o scurtă istorie a cărţilor pop-up şi v-am promis atunci o continuare cu câteva detalii despre tehnicile folosite şi cu unele dintre cele mai interesante cărţi de acest gen destinate adulţilor. Mă ţin de cuvânt şi împărtăşesc azi cu voi „descoperirile” din domeniu pe care le-am făcut.

Sub denumirea de cărţi mecanice sunt descrise mai multe tipuri de astfel de cărţi, în funcţie de modul şi tehnica folosită pentru a le pune în mişcare. Una dintre cele mai vechi metode folosite este cea a discurilor rotative şi exemple timpurii ale acestora au fost descoperite în cărţi de astronomie, precum Astronomicum Caesareum realizată de Petrus Apianus în 1540. Ele sunt folosite şi în prezent şi nu doar în cărţi. În 1970, vinilul cu albumul original Led Zeppelin III a fost scos într-o copertă creată de artistul multi-media Zacron (pe numele său real Richard Drew) şi prevăzută cu discuri care prin rotire dezvăluiau diferite imagini, inclusiv fotografii ale membrilor trupei.

sursa

Cărţile tunel sau peepshow, care datează de la mijlocul secolului XVIII, constau într-un set de pagini legate între ele cu benzi, care îi dau privitorului posibilitatea ca la deschiderea lor să poată vedea ca printr-un tunel întreaga carte, imaginea de ansamblu creând iluzia de profunzime şi perspectivă . Genul acesta de cărţi era creat de obicei pentru a celebra un eveniment special sau pentru a fi vândut ca suvenir sau atracţie turistică. O frumoasă carte tunel este cea numită Garden Scene care înfăţişează o scenă de dans într-o grădină clasică a vremii. Creată de gravorul german Martin Engelbrecht, cartea a fost tipărită în Augsburg în jurul anului 1740.

sursa

Un alt tip de cărte mecanică este cea care foloseşte metoda transformării unei imagini într-o alta cu totul diferită, prin manevrarea unui dispozitiv care face ca o imagine să dispară, o alta luândui-i locul. Ernest Nister este cel care a realizat cu success genul acesta de cărţi pop-up.

Pentru cei care îndrăgesc arta există The Art Pack, cartea care într-un mod plin de culoare face o introducere în istoria artei occidentale. Cu ajutorul imaginilor putem admira modele tridimensionale ale studiourilor artiştilor şi ale operelor lor, iar prin manipularea unui disc rotativ putem observa combinaţiile de culori şi umbre.

sursa

Pentru cei atraşi  în special de arta contemporană, seria Red Dots creată de David A. Carter, un bine-cunoscut ilustrator şi realizator de cărţi pop-up contemporan, e alegerea potrivită. Formele concepute de el în cele cinci cărţi ale seriei (One Red Dot, Blue 2, 600 Black Spots, Yellow Square şi White Noise) nu spun o poveste, sunt pur şi simplu imagini frumoase obţinute printr-o tehnică deosebită. Chiar Carter spune

As I build these structures, it’s only about building the pop-up, only about building sculpture. I wouldn’t mind if the books were published with no text at all.

Nici cinefilii nu au fost uitaţi. Admiratorii maestrului suspansului şi al misterului Alfred Hitchcock pot intra în lumea 3D a filmelor acestuia nu într-un cinema, ci în cartea lui Kees Moerbeek, omagiu adus celebrului regizor. În stil pop-up ne sunt prezentate montaje ale scenelor din 7 filme, iar prin ridicarea unei clapete e dezvăluită scena în care se zărea chiar Hichcock, ştiut fiind că regizorul obişnuia să-şi facă apariţia în filmele sale.

sursa

Matthew Reinhart a adus bucurie fanilor SF-ului în 2007, când, la aniversarea a 30 de ani a legendarului film al lui George Lucas, a realizat cartea Star Wars: A Pop-Up Guide to the Galaxy. Folosindu-se de tehnica sa desăvârşită care l-a făcut celebru în lumea cărţilor pop-up, Reinhart reuşeşte să-i poarte pe privitori în galaxii îndepărtate, pe urmele lui Darth Vader.

sursa

Tot pentru o aniversare, de data aceasta de 40 de ani de la aselenizare, a apărut şi cartea Moon Landing: Apollo 11 40th Anniversary Pop-Up. În încercarea de a prezenta cât mai detaliat incitantul moment al aselenizării, cartea cuprinde imagini mobile ce înfăţişează Luna, o navă spaţială, un modul lunar, astronauţi, alături de broşuri cu descrieri ale acelui eveniment important pentru omenire. “This wonderful book retells our story vividly. I should know; I was there” a spus Buzz Aldrin.

sursa

The Pop-up Book of Phobias şi The Pop-up Book of Nightmers sunt două cărţi create de Gary Greenberg şi Matthew Reinhart care ne fac să nă confruntăm cu cele mai cumplite coşmaruri şi frici pe care le avem, fie că e vorba de frica de înălţime, de şerpi, păienjeni sau clovni sau de vise înspăimântătoare care ne trezesc în miez de noapte. Macabre şi inovative, cărţile ne vor da cu siguranţă fiori reci pe şira spinării.

sursa

Şi, dacă cele prezentate mai sus au subiecte pentru adulţi, dar pot fi văzute şi de copii, iată că există cărţi pop-up care ar trebui să poarte pătrăţelul roşu, căci imaginile destul de explicite sunt destinate exclusiv adulţilor. Exemple în acest sens sunt: The Pop-up Kama Sutra,  The Pop-up Book of Sex, dar şi The Naughty Nineties: A Saucy Pop-Up Book for Adults Only, o delicioasă carte a lui Peter Seymour, în care societatea victoriană din anii 1890 este prezentată prin imagini alb-negru deocheate şi în care, cu ajutorul dispozitivelor speciale, puteţi da frâu liber plăcerilor vinovate, făcând hainele să pice. Tot Peter Seymour este autorul unei alte cărţi cu aceeaşi temă, a moravurilor uşoare, de data asta însă fiind vizată societatea anilor ’20: The Roaring Twenties: A Spicy Pop-up Book for Adults Only.

sursa

sursa

sursa

Sper că v-a făcut plăcere şi această incursiune în lumea fascinantă a cărţilor pop-up şi că v-am trezit curiozitatea în privinţa lor. Mai sunt multe de văzut, căci există astfel de cărţi cu subiecte pentru copii şi pentru adulţi, numai bune de admirat şi de făcut cadou.

sursa foto

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Un comentariu
  1. shoes called toms

    I blog often and I truly thank you for your content. Your article has truly peaked my interest. I’m going to take a note of your blog and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your Feed as well.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *