Pentru că tot vă vorbea Cristina în cadrul concursului de aici despre cât de importantă este lumina pentru cititorii pasionați și pentru că până vine vara și putem citi mai mult ziua mai avem puțin de așteptat, vă voi prezenta mai jos un proiect tare interesant, cărțile care luminează, al unei artiste sud-coreene, Airan Kang.

Proiectul se numește Cuvinte Luminoase (Luminous Words) și face parte dintr-unul mai amplu al aceleiași artiste, Digital Book Project (început încă din 1999). Expoziția lui Airan Kang se află deja la a doua ediție (la Galeria Bryce Wolkowitz din New York, între 28 februarie și 6 aprilie 2013), prima varianta având loc în septembrie 2010 și numindu-se Light Reading.

 

Airan_Kang

 

Expoziția conține peste 100 de cărți digitale luminoase și picturi cu LED. Cărțile sunt sculpturi luminate electric și au forma gumei sintetice transparente.

 

Pile_of_Books_(horizontal)

Andy_Warhol-front

 

Pentru a se pregăti pentru realizarea acestui proiect, artista sud-coreeană a călătorit în jurul lumii și a vizitat și fotografiat diferite librării și biblioteci faimoase, ca apoi să le recreeze în picturi ca versiuni digitalizate. Airan Kang încearcă, prin introducerea luminii în sculptură, să pună privitorul față în față cu subiectul cărții, fără a-l asocia cu obiectul, o carte propriu-zisă.

 

PostModernism-_front

AK_LordByronOpenBook

 

De altfel, deși coperțile cărților seamănă cu cele din realitate (cu mici diferențe), ele nu sunt cărți, ci niște carcase minunat recreate, luminoase – jocul de lumină este fascinant, deoarece intensitatea acesteia scade și crește (vezi în video-ul de la sfârșitul articolului) -, cu texte puține și greu de lecturat, aș adăuga. Însă, bineînțeles, cărțile expuse se pot găsi digital, tocmai pentru că artista dorește să exploreze dualitatea dintre realitate și lumea virtuală, actualitate și reprezentare și confuzia care poate surveni la granița dintre ele.

 

Modern_Art

Pop_Art

 

Dacă v-au plăcut imaginile și proiectul acesta, atunci vă invit să urmăriți și un videoclip de la expoziția din 2010, unde se văd cărțile și picturile în toată splendoarea lor :).

 

 

Airan Kang s-a născut în 1960 în Seoul, Coreea. În prezent, este profesoară la universitatea la care ea însăși a studiat, Etha Woman’s University. A început să participe la expoziții încă din 1985, pe atunci puternic influențată în procesul său artistic de scrierile lui Michel Foucault și Immanuel Kant. Toate operele sale migrează din spațiul tradițional artistic spre cel digital al tehnologiei. A expus în spații cunoscute precum Biblioteca Națională din Korea, Muzeul Metropolitan de Artă din Japonia, Centrul de Artă din Seoul, Korea, Bienala Artelor Contemporane din Sevilla, Spania, Galeria Prestel din Frankfurt, Germania.

Surse: brycewolkowitz.com, artinprint.org, bookpatrol.net, youtube.com

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *