V-am mai tot povestit de piese care fac loc cărţilor în structura lor, decoraţiuni care “fură” citate livreşti etc. De la fotoliile cu rafturi pentru cărţi incluse, revenim cu mobilier creat de designeri  de peste tot din lume, preocupaţi  de cuibul stabil al cărţilor în piesele de care ne înconjurăm.

Buchtisch este măsuţa/comoda mea preferată pentru cărţi. Cât de fain ar fi să o ai lângă pat sau lângă un fotoliu, cu paharul plin sau cănile pe aproape. Şi când te ridici, semnul de care e asigurat. Este creaţia studioului german Voigt Dietrich, produsă de Rejon.

Un designer olandez, Remy van Oers, propunea în 2010 la Dutch Design Festival o colecţie de mobilier pentru citit, numită chiar aşa – Reading Furniture. Măcar o piesă din ea la noi acasă ar schimba bookaholic&designish peisajul.

via Freshome

Un fotoliu creat de doi desineri din China, He Mu şi Zhang Qian, de la Shanghai University of Engineering Science, se inspiră din forma florii soarelui şi are “petalele” polenizate de cărţi. Arată genial şi a primit de curând Redtory Design Award la Design for Sitting Gran Prix, competiţie organizată de studioul de artă şi design Redtory, din Guangzhou, China.

M i n u n a t! via Jurnal de Design interior

Pixel este o măsuţă în structura căreia cărţile se pot ascunde. Ideea ei este aşa: împingi cărţile în interiorul măsuţei într-o parte, iar pe partea opusă segmentele din lemn vor ieşi în afară sub forma unui miniblat, pe care vei putea pune alte cărţi sau ceva de băut la îndemână. Conceptul năstruşnic aparţine Studio Intussen, din Olanda.

via

Tot Studio Intussen s-a gândit la o lampă pentru care cartea devine abajur – Booklamp. Lampa este formată dintr-o tijă simplă, agăţată, care face lumină. O carte pusă pe tijă, care funcţionează ca un semn de carte, devine un abajur inedit şi direcţionează lumina în jos. 3 în 1: semn de carte, etajeră şi lampă! Cărţile abajur se schimbă odată cu lista lecturilor tale 🙂

Abajur Pamuk, că tot am vorbit de curând despre.

În final, o masă dedicată memoriei cărţilor, cunoaşterii, istoriei concrete. Artistul maghiar  HÜbler János Mihály a creat o structură de beton ca un mix media, în care cărţile pot fi aşezate în diverse poziţii, interfaţa “soclului” proiectat de el arătând de fiecare dată altfel. Pentru acest prototip a folosit cărţi donate de Radio Europa Liberă, cărţi cu o istorie “concretă”, punând accentul pe informaţiile şi istoriile care nu trebuie uitate. Masa rezultată ni se pare un super design, de aplicat în spaţii publice şi nu numai (cred că ar da tare bine într-o casă mare, nu însă în apartamentele noastre).

Via Mocoloco

Vor urma, bineînţeles, şi alte episoade din seria cărţilor care invadează mobilierul! Stay tuned 🙂

owner Designist.ro, fost redactor Casa Lux; colaborări în presa culturală: Dilema Veche; co-autor al romanului colectiv Rubik


Un comentariu
  1. Cristina

    Buna,

    acum cateva zile am gasit pe site-ul vostru un tutorial cu o lampa facuta din carti si acum nu mai reusesc sa dau de ea,ma puteti ajuta va rog ?

    multumesc

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *