Nu știu cum s-a întâmplat, însă tocmai astăzi ziua a început minunat. Soarele a luminat București-ul, umplându-l cu poezia razelor împrăștiate pe oameni, clădiri, străzi. Cineva, undeva, se grăbea să scoată din sertar o zi de toamnă proaspătă și aromată, parcă știind la ce eveniment fain aveam să asistăm. 

Vă povesteam ieri despre inaugurarea Casei Poeziei ((Fratelli Espresso Bar, pe Strada Nicolae Golescu, numărul 5), o idee cu aromă de cafea Julius Meinl. Acesta este cel de-al treilea eveniment Julius Meinl din ultimul timp și încheie frumos efortul constant de anul acesta al brand-ului de a aduce din nou poezia în atenția noastră.

Dacă ieri eram pe fugă, forțați de tot felul de mici urgențe să uităm de noi și să ne concentrăm pe ceea ce aveam de făcut, haideți astăzi să ne facem timp pentru magia pe care o răspândesc cuvintele!

IMG_0416

La cafeneaua Julius Meinl, Fratelli Expresso Bar, noua Casă a Poeziei începând de acum, este lume multă. Entuziasmul, zâmbetele, cafelele, conversațiile, forfotele de dinainte și de după conferința de presă, m-au scos din gândurile mele și m-au făcut să-mi dau seama că se întâmplă ceva. Nerăbdarea plutea în aer, iar curiozitatea era stârnită de prezența micului robot-poet.

IMG_0414

Conferința de presă nu a durat mult, tocmai pentru că organizatorii și-au propus să ne lase să ne concentrăm atenția pe poezie și pe ce înseamnă aceasta pentru fiecare dintre noi, nu să ne obosească cu ”oficialități” :).

Cel care a moderat scurtele discuții a fost Radu Pilat, care a afirmat, de la început, că Julius Meinl ”(…) deja a pus două cărămizi puternice în ultima lună. A demonstrat că poezia are valoare, iar evenimentele pe care le-a organizat au avut rezultate extraordinare. Iar astăzi se inaugurează primul ”templu” dedicat poeziei, ca să folosim cuvinte mari”. 

IMG_0420

Altfel spus, s-a vrut ”scoaterea poeziei din rama ei clasică și aducerea acesteia în viața noastră, în conversațiile cotidiene”. Mai mult, prin toate minunățiile marca Julius Meinl, s-a încercat demonstrarea faptului că poezia nu și-a pierdut din putere, că încă poate influența, inspira, schimba ceva.

Nu mai știu cine a spus, dar am fost total de acord cu ideea că Julius Meinl nu pare să fie în business-ul cu cafea, ci cu poezii. Cel puțin așa a arătat de vreo 150 de ani încoace, de când a luat viață într-o cafenea literară din Viena.

IMG_0428

Prezent la eveniment a fost și Michael Conrad – President of the Berlin School of Creative Leadership – care ne-a ”gâdilat” orgoliul, spunând că ”Aici am găsit un loc plin de oameni creativi și le-am adus ceea ce aveau nevoie. Ne bucurăm să fim aici și să facem lucruri minunate împreună. Chiar credem că poezia poate face lumea mai bună!”.

Iar Deliric l-a completat foarte bine pe Michael Conrad, afirmând că ”E o luptă pierdută dacă vrem să facem oamenii să scrie cu penița sau pe un papirus. Dar dacă le dăm o tabletă, sigur consumă imediat bateria, scriind continuu”. Întrebat dacă crede că fanii lui vor trimite prin aplicație versuri, acesta a fost extrem de amuzat și s-a rugat ca Facebook să aibă serverele bune :), întrucât, fără îndoială, credea el, se vor umple pereții cafenelei în câteva minute.

(Între noi fie vorba, Deliric nu știa la momentul acela că robotul-poet va lucra la viteza întâi astăzi – cum ne-au spus organizatorii după aceea – tocmai pentru că se dorește atât prelungirea momentului poetic, cât și ca publicul să aibă vreme să trimită versurile dragi lor.)

IMG_0417

Adi Despot a fost cel care a vorbit spre sfârșit. El a ținut să menționeze, încă o dată, că nu se consideră poet, ci ”un fel de soldat în slujba poeziei. Mă folosesc de ea în ceea ce fac”. Apoi, a ținut să ne îndemne să scriem pentru că, spunea el, ”cu toții suntem niște mici creatori. Sigur, poate unii dintre noi nu avem curajul necesar, dar este important primul pas. Viața începe fix cu un pas în afara zonei noastre de confort”.

Cu declarații sau fără, momentul în care Adi Despot (Vița de Vie) a tastat pe laptop primele versuri în aplicația Julius Meinl, iar robotul-poet a scris încet fiecare literă pe unul dintre pereții Casei Poeziei, ne-a lăsat fără cuvinte. Oamenii au aplaudat, iar apoi s-au înghesuit să vadă ”minunea”. Au adresat întrebări cu privire la robot și așa am aflat că a fost realizat de către o companie specializată de robotică și că a fost făcut special pentru evenimentul acesta.

IMG_0418

 

IMG_0424

Am încercat și eu aplicația. Nici nu cred că pot descrie cât de frumos poate să fie, după ce ai tastat versurile pe care le iubești, să dai un click, iar apoi să vezi* cum ele sunt scrise și prind viață pe pereți. Voi ați încercat? Dacă nu, ce mai așteptați? 🙂

IMG_0438

 

* Prin live streaming pentru cei care nu sunt în cafenea.

Sursă imagine principală

Toate imaginile din acest articol sunt realizate de autoarea materialului

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *