Aurora Liiceanu este cu siguranță unul dintre cei mai cunoscuți psihologi din România. Cărțile ei sunt citite și iubite tocmai pentru scrisul relaxat, natural, ca și când ar sta cu tine la o cafea și ați vorbi firesc, fără emfaze și judecăți inutile. Pornind de la partenerele a doi scriitori celebri, Aurora Liiceanu vorbește în ultima sa carte despre două tipuri de femei: cele supuse și cele rebele. Și, pentru că ne intrigă subiectul și suntem siguri că și pe voi, avem trei volume puse la dispoziție de Editura Polirom pe care le dăm ca premiu.

Câștigători: Karina M, Claudia Oșan, Moldoveanu Mariana!

Din prezentarea editurii:

Hadley Hemingway si Zelda Fitzgerald par sa aiba in comun un singur lucru: amindoua au fost casatorite cu scriitori celebri. In rest, sint complet diferite: Hadley e o femeie care a asimilat valorile mediului din care provine si nu isi doreste decit o viata linistita alaturi de sot si de copii; Zelda e autonoma, excentrica, incalca toate regulile si incearca mereu sa se desprinda de personajele feminine create de celebrul ei sot, care o foloseste ca sursa de inspiratie pentru cartile sale. Comparind personalitatile si relatiile lor cu partenerii de cuplu, Aurora Liiceanu ne arata ca Hadley si Zelda reprezinta de fapt doua tipuri feminine pe care le putem recunoaste cu usurinta si astazi, daca privim atent in jurul nostru.

Întrebarea la care trebuie să răspundeți pentru a câștiga una dintre cărți este: Alege-ți personajul feminin preferat din literatură și spune-ne dacă vorbim de o femeie rebelă sau de una supusă, argumentându-ți alegerea.

Câștigătorul va fi ales prin tragere la sorți dintre cei care respectă tema concursului. Vă rugăm să folosiți o adresă de e-mail validă și să vă semnați cu numele real. Deadline: miercuri, 6 februarie, ora 16:00. Succes!

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


55 comentarii
 1. Karina M

  Dominique Francon din Fountainhead de Ayn Rand. Rebela in sensul pur, dar nu din imaturitate sau din dorinta de a iesi in evidenta. Ci pentru ca rebeliunea ei era un blam adus unei lumi prea conformiste.

  Reply
 2. Mihai T.

  Personajul Adela din acelasi roman omoim al lui G.Ibraileanu beneficiaza de o o descriere rafinata. Rafinamentul vine din partea scriitorului emotionat, dupa reintalnirea cu ea. Adela dezvolta o iubire profunda si nebanuita in Emil Codrescu insa ea este o fata rebala in atitudinea ei, nedandu-i importanta celui care i-a frant sufletul. Asadar, putem discuta despre nesupunerea personajului Adela in fafa destinului.

  Reply
 3. Emanuel

  Emma Bovary este un personaj feminin ce are o evolutie bizara, pentru ca aceasta evolutie ii va aduce numai neplaceri. Pentru inceput, ea se va supune destinului insa, mai tarziu supunerea va fi dictata de o alta lume, o lume de lux, o lume burgheza. Aici este vorba despre o supunere variata si determinata de exterior. Rebelitatea este definita prin atitudinile sale libere.

  Reply
 4. Laura Vasi

  Holly Golightly, protagonista din romanul „Breakfast at Tiffany’s”, al lui Truman Capote se incadreaza in arhetipul femeii rebele. Aceasta nu ezita sa renunte la familie si sa isi schimbe identitatea, devenind, din Lula Mae Barnes (o simpla fata de la tara, casatorita prematur cu un veteran), „o impostoare autentica” a vietii sociale newyorkeze, asa cum o numeste impresarul de la Hollywood O.J. Berman. Plina de viata, libertina si neconventionala, Holly ii farmeca pe cei din jur cu personalitatea ei vibranta, croindu-si astfel drumul printre meandrele high class-ului vremii. „Domnisoara Holly Golightly: Calatoare”, asa cum scrie pe cartea ei de vizita, isi castiga banii socializand cu barbati bogati si duce un stil de viata furtunos impartit intre petreceri, escapade si vizitele saptamanale la inchisoarea Sing Sing, de unde transmite mesaje, aparent in necunostinta de cauza, pentru interlopul Sally Tomato. Insa, contrar aparentei ei de visatoare, Holly da dovada de pragmatism, si, cultivandu-si lipsa de atasamente, vaneaza cu precizie barbatii bogati, urmandu-si astfel visul de ascensiune sociala, pe care il asociaza cu fericirea. In concluzie, aceasta „gheisa americana”, asa cum insusi Truman Capote o defineste, este o rebela autentica a literaturii.

  Reply
 5. Iulia B.

  Unul dintre personajele mele favorite din literatura universala, este, fara vreun dubiu, Anna Karenina. Este o femeie cu adevarat rebela, care are curajul sa infrunte toate prejudecatile vremii si sa lupte pentru dragoste. Ea sacrifica tot, familie si pozitie sociala, pentru a fi impreuna cu cel pe care il iubeste.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *