Ieri a început târgul de carte Gaudeamus și suntem siguri că așteptați weekendul pentru a da o raită pe acolo. Vă recomandăm să începeți de mâine, pentru că de la ora 17 se lansează o carte tare frumoasă, Căutătorii de povești.

Sunt istorii adevărate, puse pe hârtie de Radu Paraschivescu, Vlad Petreanu, Irina Păcurariu și Cătălin Ștefănescu, care au plecat la drum într-un tur al bibliotecilor din România, au întâlnit oameni frumoși, dar obișnuiți, că Greucenii și Cosânzenele locuiesc în alt fel de povești, iar din scurtele momente în care viețile lor s-au intersectat, cei patru căutători au plăsmuit povești. Adevărate, cum spuneam, despre om, carte și internet, despre bibliotecar și cititor, despre biblioteca drept centru cultural și social al micilor comunități.

Câteva cuvinte despre acest proiect găsim chiar pe site-ul acțiunii, cautatoriidepovesti.ro.

Totul a început în 2009, când Fundația Bill & Melinda Gates a adus în România programul Biblionet. Program care până în februarie 2012 a instruit 2175 de biblliotecari și a echipat peste 1500 de biblioteci publice din întreaga țară cu 6460 de calculatoare.

Dincolo de cifre, programul Biblionet redă bibliotecilor publice locul vital în inima comunităților.  Bibliotecile publice de la sat sau de la oraș redevin adevărate centre sociale. Până mai ieri, la biblioteca se citea în liniște. De-acum, aici vin oamenii să caute informații pe internet, de la știri la locuri de muncă sau la soldul de pe cardul bancar. Aici vin adulții la cursuri de perfecționare profesională, și tot aici vin copiii să vorbeasca cu părinții plecați la muncă în străinătate.

Cine sunt bibliotecarii
In povestea noastră, bibliotecarii nu mai sunt administratorii anonimi ai cărților de pe rafturile bibliotecilor. Ei devin administratorii de povești vii. Pentru că printre cărți, rafturi, și calculatoare, își fac loc poveștile reale ale oamenilor.

Când biblioteca e și forum, și ziar, și școală, și doctor, și sală de lectură și loc de legat prietenii, poveștile oamenilor o umplu de viață. Și atunci vin ei, căutătorii de povești, pentru  a le aduce în fața ta. Pentru a-ți spune că biblioteca se schimbă și că poți să o redescoperi ca pe un prieten drag.

Despre cei patru căutători de povești și la rândul lor povestitori, jurnaliști, reporteri sau publiciști, puteți citi mai multe tot pe site-ul cautatoriidepovesti.ro, pe care o să vă placă să îl explorați.

Acolo vă invităm să descoperiți secțiunea de postere și wallpapere, să descărcați și să dați mai departe versiunea electronică a cărții – dacă preferați e-book-urile – sau chiar să scrieți o poveste despre o bibliotecă, dacă aveți una.

Eu cred că o să povestesc cum cele două biblioteci de cartier ale copilăriei mele s-au transformat una într-o farmacie, alta într-o bancă…

 

Și nu uitați, mâine, 23 noiembrie, Gaudeamus, Bursa de Contacte, lansarea cărții Căutătorii de povești.


fotograf profesionist, jurnalist cultural, fost redactor șef la Metropotam.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *