Fiecare aniversare a poetului național Mihai Eminescu este tratată cu precădere solemn și scorțos. Voi știți că Bookaholic tratează, uneori, și subiecte „neserioase” 🙂 – cum s-a întâmplat și în urmă cu doi ani, atunci când am lansat Eminescu #Cool #FB #Iarba. Așa că astăzi, 15 ianuarie 2016, la 166 de ani de la nașterea lui Eminescu, vă propun să ne lăsăm amuzați de noutățile aduse în exclusivitate (cum ar scrie ziarele care se ocupă de cancanuri), de-a lungul timpului, în ceea ce-l privește pe marele poet român, de liceenii care au dat examenul de bacalaureat.

Pentru a pune cap la cap acest material, am scotocit internetul și am ales dintre perlele emise de liceeni la BAC între anii 2005 – 2015. Le-am grupat în două categorii: 20 de opinii despre viața lui Eminescu și opera sa în proză și 15 comentarii despre Luceafărul și alte poeme semnate de Eminescu. Singurele modificări pe care le-am făcut în textele de mai jos sunt legate de modul de redare a citatelor: cu diacriticele românești și italice. N-am făcut nicio corectură gramaticală, ortografică sau de conținut.

Așadar, haideți să vedem ce aflăm despre Eminescu de la liceenii care au dat BAC-ul.

20 de opinii despre viața lui Eminescu și opera sa în proză

Mihai Eminescu a trăit între ani 1850-1889 și sa născut în humulești cu creangă dar nu asta e principalul el a trăit 39 de ani adică sa născut de ziua lui în 1850 și a murit în 1889 și a fost înmormântat în cimitirul vesel că a murit zâmbind citinduși steaua “Luceafărul” deci eminescu a trăit numa 39 de ani după care a murit vesel și de aia ne amintim cu mult drag de el.

Eminescu s-a născut în anul 1850 și a murit în anul 1849.

Eminescu este trist pentru că nu a reuşit să facă nimic în viața lui.

Enigma Otiliei este o nuvelă romantică de M. Eminescu.

Eminescu este un mare clasic pentru că se studiază între pereții claselor.

Basmul poate fi din popor, sau de unul singur, așa cum este Eminescu, care interpretează opere de unul singur.

Eminescu minţea în poezie cu viziunea lui despre lume cu iubire, cu sentiment, cu pus de suflet în relaţia ce nu era el, nu era adevărat că am văzut şi la televizor că mergea și prin locuri necurate și că a murit de sifilis.

Eminescu e cel mai mare romancier din literatură română, având poezii precum: Luceafărul

Și bietul Eminescu, scârbit de bișnița societății sale și că Veronica Micle îi făcea fițe, intră într-o etapa nouă pe care mi-e rusine s-o spun.

Ion de Eminescu are influenţe balzaciene, ce le împrumută de la Proust.

Mihai Eminescu este primul nostru poet naţional român din literatura română ce valorifică în profunzime trăirile sentimentale faţă de Veronica Micle, transmiţându-ne în diferite opere ale sale.

Lucian Blaga a ştiut să îşi folosească calităţile şi azi îl sărbătorim pe bancnota de 200 lei. Este una dintre cele mai mari bancnote româneşti, şi a fost răpus doar de 500 lei cu Eminescu care e artist.

Bacovia este de aceeași vârstă cu Eminescu și scriau în parcul uitat de lume.

Săracu de Eminescu, mi-e milă de iel, că au trecut atâţia ani şi iel tot na înţeles cine-i femeia aia.

Eminescu a cugitat mulţi ani ce e femeia, de e făptură în carne şi oase ori neam de supranaturală.

Nu pricep de ce un poet aşa mare a iubit o femeie care mai mult tace, iar când vorbeşte, o face altfel decât el, de nu s-au înţeles. Poate că nui vorbea pe româneşte.

Basmul studiat de noi este Harap Alb şi este un basm cult pentru că este scris de un om cult, Eminescu. Atunci când cel care scrie basmul este incult şi basmul este incult, adică opus basmului cult, dar amândouă basmele sunt frumoase, numai că unul este scris într-un fel şi celălalt în alt fel.

Harap Alb s-a împrietenit cu un burtos care mânca mult de tot și cu un bețiv care nu se îmbăta niciodată. Şi a mai fost unul care își lungea mâinile și picioarele ca în filme și ajungea dupe lună. Poate Eminescu a văzut viitorul de s-a gândit el că există oameni de plastic care se lungesc.

Poetul Mihai Eminescu este un romantic întârziat la petrecerea romanticilor și care n-a revoluționat nimic în epoca sa, deși pe plan local a împreunat destul de bine versurile și cu asta și-a câștigat un loc în istoria glorificată a Literaturii Române.

Eminescu descrie faptele care se petrec la plural care demonstrează că tot timpul sunt mai mulți.

15 comentarii despre Luceafărul și alte poeme semnate de Eminescu

Poezia «Luceafărul» a lui Eminescu are 98 de versuri.

Luceafărul este o stea puternică dar de fapt era el Eminescu o cauta pe Veronica Micle, cât de mult o iubea pe săracă fată.

Romanul Luceafărul este incredibil, are 175 de strofe, este cel mai lung din poezia românească.

Se spune că Maiorescu a tăiat din Luceafărul pentru că Eminescu a mai scris încă trei strofe când deja era nebun și o strofă conținea un cuvânt obscen: fund.

Fata îi spune Luceafărului: Ia du-te și vezi-ți de treabă.

Luceafărul dorea să coboare pe Pământ pentru a deveni muribund.

Luceafărul e cea mai lungă poezie românească și din lume, deși nu s-a hotărât exact câte strofe are.

Pe când Luceafărul se roagă să poată obţine libertatea să fie pământean, Regele apelor îi arată că sacrificiul pe care îl face din dragoste nu se merită prezentându-i feţele celor doi îndrăgostiţi la umbra copacului.

Luceafărul a coborât pe Pământ şi a făcut sex cu aleasa inimii lui. Cătălina l-a iubit şi i-a dăruit un copil din flori, apoi s-au căsătorit.

Luceafărul se duce la demagog şi îi cere să-l facă muritor.

În Luceafărul sunt prezentate două planuri: terestru și extraterestru.

Poezia Luceafărul prezintă nunta dintre autor și luceafăr, care este mai greu de realizat că Eminescu e om și luceafăru” e stea.

Poezia Luceafărul este o balada populară scrisă de Mihai Eminescu.

„Floare albastră”: Fineţea petalelor şi firavitatea florii reprezintă cât de delicate sunt femeile şi că trebuie umblat cu grijă când le ţinem în palme.

La începutul fiecarei poezii eminesciene stă plantat câte un tei mai gros sau mai subțire, în funcție de câte strofe are poezia.

 

La final, o mostră de creativitate. Citeam pe un forum despre probele din anii trecuți de la BAC, iar un licean povestea o întâmplare haioasă. Se pare că, întrebat la proba orală de Limba și Literatura Română de la BAC în ce an a murit Eminescu, colegul povestitorului ar fi răspuns: „În inima mea nu a murit niciodată!”. Dacă nu știi anul, o improvizație de tipul acesta s-ar putea să te salveze. 🙂

Râdem, glumim, dar problema persistă. Să nu uităm că liceenii scot astfel de perle (într-o mai mică sau mai mare măsură) din pricina sistemului de învățământ. Iată, de exemplu, ce scria un profesor de limba și literatura română la examenul de titularizare din iulie 2015: Mihai Eminescu este cel care împarte literatura română în două, înainte de Eminescu şi după el.

Q.E.D.

 

Surse perle: adevarul.ro, gandul.info, ziuanews.ro, e-scoala.ro, curentul.info, calificativ.ro

Fotografia principală e preluată de aici.

Un comentariu
  1. Mihai FLOAREA

    Vă felicit! Ați comentat… abisal! Consider fraza aceasta o perlă: „Să nu uităm că liceenii scot astfel de perle (într-o mai mică sau mai mare măsură) din pricina sistemului de învățământ”.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *