Daca va plac filmele, cu siguranta ati citit macar o cronica pe Marele Ecran. Lucian si Richie – cei doi autori ai blogului – sunt din Timisoara si, dupa cum o sa va dati seama citind mai jos despre ce, cum si cat citesc, sunt la fel de bookaholici precum sunt de cinefili.

Vezi si interviul lui Lucian

1. Ce citesti acum? Daca nu citesti nimic, care a fost ultima carte pe care ai citit-o?

Asadar, in momentul asta citeam electronic Tarkovski – Sculpting in Time, care ar trebui sa fie cartea de capatai a cinefilului. E greu insa cu e-book-urile ca te tin legat de laptop (si deci “conectat”) asa ca foarte usor poti fi intrerupt de un Google search sau o pofta neostoita de ceva social media :)). Asta doar ca paranteza.

In ce priveste lectura obisnuita, pe hartie, am incepute Cosmarul Climatizat de H. Miller, Orasul si Stelele de Arthur C. Clarke iar pe birou ma asteapta David LynchCum sa prinzi pestele cel mare. Asta e, sunt un razvratit si-un nestatornic.

2. Cu ce carti ai crescut? Care sunt primele tale amintiri cu carti? Ce carti o sa pastrezi in biblioteca pentru copiii tai?

Am crescut ca orice pui de romanas cu Amintirile lui Creanga si Basmele lui Petre Ispirescu. Aveam insa si un mic volum de Povesti Nemuritoare pe care le devoram si le povesteam uneori clasei. In rest imi amintesc de “clasici”: Jules Verne, Karl May, Alexandre Dumas. Tot ce continea aventura. Cu astea am crescut pana am dat cu nasul de SF, prin liceu. Cred ca tot pe astea le-as pastra in biblioteca pentru copiii mei. Totusi eu am un principiu: biblioteca se transmite mai departe. Asa ca tot ce adun acum va ajunge la ei, inclusiv Miller, Bukowski, Paler sau Dostoievski.

3. Recitesti carti? Ce carte ai citit de cele mai multe ori?

Reciteam intr-o vreme cand nu-mi prea cumparam. Acum nu prea se mai intampla. Cred ca Dune e campioana la recitiri.

4. Unde, cand si cat (mai) citesti?

In pat, la birou, in troleu, pe bancile din Unirii sau pe terasa la o cafea. Cand am pofta, timp si nu sunt deranjat. Nu citesc noaptea, prefer sa vad un film. Citesc cam 1-2 carti pe luna.. uneori ajung la 4, alteori scad la zero. Nu am un target, asta-i clar. Cred ca blogurile ne cam omoara lectura “culta” :)) Asa ca ma lupt cu organizarea timpului ca sa le impart pe amandoua.

5. Trei placeri vinovate (carti sau autori).

Bukowski – Femei, Nabukov – Lolita, Nick CaveMoartea lui Bunny Munro.

6. Un autor pe care ti-ar placea sa-l scoti la o bere. Care ar fi primul lucru pe care ai vrea sa-l afli de la el?

Bukowski, dar din pacate nu mai e. L-as fi intrebat daca-i place nefiltrata. Si pe Dante Alighieri l-as scoate ca sa-mi spuna ce naiba o fumat cand o scris Divina Comedie. Si de unde pot face face rost.

7. Carti sau e-readere?

Deocamdata carti. E-readerele sunt practice, poti cara toata biblioteca cu tine, dar sunt scumpe orice-ai spune… mai mult o fitza asa. Mai au inca pana sa “cucereasca” sau se se impuna la noi.

8. O carte pe care ai lua-o cu tine pe o insula pustie? De ce tocmai aia?

Robinson Crusoe :))? Poate 1984. Depinde de ce ma duc acolo. Poate ar fi mai indicat un Ghid de supravietuire. Sau ceva atlas al florei si faunei locale.

9. Trei carti pe care planuiesti sa le citesti in viitorul apropiat (si de ce).

Pai in curand vreau sa ma apuc de Urzeala Tronurilor lui George R.R. Martin. Intai pentru ca sunt mare amator de fantasy si apoi pentru ca am proaspat in memorie seria foarte reusita de pe HBO. As mai vrea sa citesc Fratii Karamazov, ca ar cam fi timpul, zic eu… Sexus de Henry Miller o tot aman de 2 ani… Miller fiind unul din autorii preferati, ar fi momentul sa nu mai procrastinez.

10. Dupa ce carte ti-ar placea sa vezi o ecranizare si nu s-a facut inca (sau s-a facut prost)? Ce ecranizari dupa carti ti se par cele mai reusite?

As vrea sa vad un film dupa Neuromancer de W. Gibson. E cea mai renumita din curentul cyberpunk. Si exista zvonuri ca s-a pune la cale. Apoi vreau sa vad un film Dune asa cum trebuie. Astept Hobbitul lui Peter Jackson… Dintre ecranizarile reusite as aminti Odiseea Spatiala 2001, Shining si Lolita, toate facute de Kubrick, Fight Club, Fear and Loathing in Las Vegas, L.A. Confidential, Legaturi Primejdioase, Trainspotting, Blade Runner, Zbor deasupra unui cuib de cuci. Sunt o multime. As putea sa va zic cele mai proaste: Twilight. Si cu asta imi pun o generatie-n cap.

2 comentarii
  1. Pingback: Ce citesc bloggerii – Marele Ecran: Lucian Mircu « Bookaholic

  2. Jovi

    Raspunsurile lui Lucian m-au surprins si totodata m-au apropiat.
    Sunt acelasi admirator al lui Bukowski, iar cartea pe care as lua-o pe o insula pustie ar fi (tot?) Robinson Cursoe, un adevarat ghid de supravietuire.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *