Cinci zile pline de cărți, scriitori, evenimente – asta înseamnă Bookfest 2012, tărgul de carte ce se desfășoară la Romexpo între 30 mai și 3 iunie. Anul acesta Franța este țară invitată, acest lucru însemnând multe evenimente legate de cultura franceză, dar și invitați de acolo. Intrarea este liberă. De asemenea, în fiecare zi vor fi proiectate filme de artă sau făcute după cărți.

Că tot am amintit că franța e țară invitată, să începem cu musafirii. Vine Bernard Pivot! “Monstru sacru” al televiziunii din Franța, realizator de emisiuni culturale de pe vremuri când la noi la TV se recitau doar poeziile tovarășului, Bernard Pivot ne provoacă la o scriere după dictare din franceză, dar și lansează un dicționar de vinuri.

Vine și Houellebecq, copilul teribil al literaturii franceze, despre care credem că va aduce multă lume la stand, dar și Sylvie Germain, o scriitoare ale cărei cărți sunt profund ancorate în social.

Să cităm din comunicatul de presă:

Din partea țării invitate, și-au confirmat prezența la întâlnirea cu vizitatorii Bookfest 2012 producătorul și moderatorul de emisiuni culturale Bernard Pivot, autorii Michel Houellebecq, Nedim Gürsel, Sylvie Germain, Yasmina Khadra și Yann Apperry, editorul Jean Mattern (responsabilul cu literatura străină al Editurii Gallimard) și academicianul Dominique Fernandez (autorul volumului „Rapsodia română”).

Scriitoarea Sylvie Germain va veni pe 31 mai în fața publicului pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri, iar Bernard Pivot îi va provoca pe vizitatorii standului internațional la un test de scriere după dictare în limba franceză. Tot pe 31 mai, Bernard Pivot va fi prezent la o degustare de vinuri românești, ocazie cu care își va prezenta volumul “Dictionnaire amoureux du vin”, iar pe 2 iunie va intra într-un dialog cu Luiza Vasiliu (Dilema Veche) și Horia-Roman Patapievici.

Vineri, 1 iunie și sâmbătă, 2 iunie, publicul Bookfest va avea întâlnire la standul Franței cu scriitorul Michel Houellebecq. Cunoscutul autor al “Particulelor elementare” va fi prezent în fața vizitatorilor pentru o discuție moderată de Mihaela Dedeoglu (RFI România) și Matei Martin (Dilema Veche) și va participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri, urmată de o sesiune de autografe.

——

Accesul se face pe 30 și 31 mai (miercuri și joi), între 10:00 și 20:00, pe 1 și 2 iunie, între 10:00 și 21:00, iar pe 3 iunie, între 10:00 și 20:00. Cum editurile încă nu au anunțat toate lansările din târg și cum programul complet nu este definitivat, revenim cu informații pe măsură ce le avem.

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


Un comentariu
  1. Camelian Propinatiu

    Fara dnii Patapievici, Cartarescu, Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu si Lucian Boia nici nu putem concepe Bookfestul. Intrebarea e daca vin Iurie Colesnic, Mihai Cimpoi, Magda si Petru Ursache, Radu Mares, Marius Mioc, Paul Goma, Dan Puric, Moise Iorgovan, Savatie Bastovoi, Eugen Simion, Mihai Eminescu…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *